Hienoja valaistuksia kuituvaloilla

Kuituvaloilla voi loihtia upeita valaistuksia, eikä kuitujen kanssa tarvitse pelätä kosteutta tai ylikuumentumista. Mikä parasta, kuituvalot voi asentaa itse.

Kuituvalojen käyttäminen on helppoa ja turvallista, ja niillä voi toteuttaa itse upeita valaistuksia. Kuituvalojen toimintaperiaate on melko yksinkertainen. Järjestelmään kuuluu keskeiselle paikalle asennettu valonlähde ja kuitukaapeli, joka vie valon haluttuun paikkaan.

Siistit valot ulos ja sisälle

Kuidut eivät johda lämpöä tai sähköä, joten ne voi asentaa kuiviin tiloihin itse. Kuituvalot eivät kuumene tai kärsi kosteudesta. Niitä voi käyttää esimerkiksi laattapoluilla, pihalla, saunassa ja jopa suihkukaapissa.

Valonlähde asennetaan kuituvalolaatikkoon, joita on sisä- ja ulkomalleja. Ulkomallin pitää kestää vettä ja lunta, ja sen asentaminen on ammattilaiselle kuuluvaa työtä. Sisämallin saa asentaa itse pistotulpan avulla.

Saat asentaa kuituvalot itse myös ulos, jos asennat valolaatikon sisälle ja vedät kuituvalot ulos seinässä olevan reiän kautta. Varmista, että rasia on kuivassa paikassa sekä suojassa sade- ja kondenssivedeltä. Ota huomioon myös se, että jotkut mallit pitävät jonkin verran ääntä, sillä niissä on lamppua viilentävä tuuletin. Varmista, että laatikko on paikassa, jossa tuulettimen melu ei häiritse ja lämpö pääsee haihtumaan.

LUE LISÄÄ: 11 ulkovalon kuvagalleria

Yksi valo, monta tuikkua

Valo loistaa ulos kuitukaapelin päästä. Kuituja voi käyttää sellaisenaan tai ne voi yhdistää erikoislamppuun kuten ylös- tai alaspäin osoittaviin spotteihin. Siten yhdellä lampulla voi valaista monta erilaista lamppua tai valopistettä.

Keskeiselle paikalle asennettu valonlähde tekee vikojen paikallistamisen helpoksi. Kuituvaloissa on perinteisiin valoihin verrattuna hyvin vähän vioille alttiita kohtia.

Kuitukaapelin halkaisija on yleensä 0,5–8 milliä. Valoja myydään erilaisissa nipuissa, ja niiden pituus vaihtelee yleisesti kahdesta viiteen metriin. Valmis sarja, jossa on 150 valolankaa, maksaa noin 150 euroa. Jos tarvitset pitempiä kaapeleita, voit kysyä tarjousta erikoisliikkeistä. Esimerkiksi Nanedex toimittaa pitkiä kuituja ja perii mittatilaustyöstä pelkän kaapelimetrin hinnan.

Näin kuituvalot toimivat

Nippu kuitukaapeleita yhdistetään laatikkoon, jonka sisällä on valon lähde. Valo siirtyy kuitu kaapelin läpi ja loistaa sen toisesta päästä. Valonjohti-met voi kytkeä myös erikoisvalaisimeen.

Kuituvalot pihakivien väliin

Uuteen pihakiveykseen tai laattapolkuun voi upottaa lähes kaikenlaisia ulkovalaisimia. Kuituvalot ovat helpoin ja nopein ratkaisu vanhan piha kiveyksen ilmeen kirkastamiseen.

Vedä kuituvalot noppakivien väliin. Tyhjennä kivien väliset saumat ennen kaapelien asentamista. Poraa laatta-risteihin kuitujen mentävät reiät ja vedä kuidut niiden läpi.

Kiilaa laattaristit kivien väliin, jotta kuidut nousevat ylös oikeista paikoista ja muodostavat halutun kuvion.

Täytä kivien väliset saumat siten, että kuidut nousevat reilusti pinnan yläpuolelle.

Leikkaa tai katkaise kuidut poikki. Pidä lankojen päitä silmällä koko ajan, jotta ne eivät mene hukkaan. Valo loistaa lankojen päistä, ei lankojen läpi.

Kuituvalot laattojen saumoihin

Kuituvalot ovat loistava ja tyylikäs tapa kylpy-huoneen valaisemiseen. Kuidut ovat niin ohuita, että ne voi upottaa laastin sisään. Kuituvalojen kanssa ei tarvitse murehtia kosteudesta.

Paina ohuet kuidut kosteaan laatoituslaastiin.

Vedä kuitujen päät ylös laattojen välistä haluamiisi kohtiin.

Vedä kuidut laattaristien läpi. Poraa risteihin valmiiksi pienet reiät, jotka vastaavat kuitujen paksuutta. Leikkaa langat poikki, mutta jätä ne hieman ylipitkiksi.

Saumaa laatat, kun laatoitus-laasti on kuivunut kokonaan. Pyyhi ylimääräinen saumalaasti pois kuivaksi puristetulla sienellä.

Sahaa kuidut poikki saumojen pinnasta, kun saumalaasti on kuivunut kokonaan.

Muut lukevat juuri nyt …