Kuituvalojen käyttäminen on helppoa ja turvallista, ja niillä voi toteuttaa itse upeita valaistuksia. Kuituvalojen toimintaperiaate on melko yksinkertainen. Järjestelmään kuuluu keskeiselle paikalle asennettu valonlähde ja kuitukaapeli, joka vie valon haluttuun paikkaan.
Siistit valot ulos ja sisälle
Kuidut eivät johda lämpöä tai sähköä, joten ne voi asentaa kuiviin tiloihin itse. Kuituvalot eivät kuumene tai kärsi kosteudesta. Niitä voi käyttää esimerkiksi laattapoluilla, pihalla, saunassa ja jopa suihkukaapissa.
Valonlähde asennetaan kuituvalolaatikkoon, joita on sisä- ja ulkomalleja. Ulkomallin pitää kestää vettä ja lunta, ja sen asentaminen on ammattilaiselle kuuluvaa työtä. Sisämallin saa asentaa itse pistotulpan avulla.
Saat asentaa kuituvalot itse myös ulos, jos asennat valolaatikon sisälle ja vedät kuituvalot ulos seinässä olevan reiän kautta. Varmista, että rasia on kuivassa paikassa sekä suojassa sade- ja kondenssivedeltä. Ota huomioon myös se, että jotkut mallit pitävät jonkin verran ääntä, sillä niissä on lamppua viilentävä tuuletin. Varmista, että laatikko on paikassa, jossa tuulettimen melu ei häiritse ja lämpö pääsee haihtumaan.
LUE LISÄÄ: 11 ulkovalon kuvagalleria
Yksi valo, monta tuikkua
Valo loistaa ulos kuitukaapelin päästä. Kuituja voi käyttää sellaisenaan tai ne voi yhdistää erikoislamppuun kuten ylös- tai alaspäin osoittaviin spotteihin. Siten yhdellä lampulla voi valaista monta erilaista lamppua tai valopistettä.
Keskeiselle paikalle asennettu valonlähde tekee vikojen paikallistamisen helpoksi. Kuituvaloissa on perinteisiin valoihin verrattuna hyvin vähän vioille alttiita kohtia.
Kuitukaapelin halkaisija on yleensä 0,5–8 milliä. Valoja myydään erilaisissa nipuissa, ja niiden pituus vaihtelee yleisesti kahdesta viiteen metriin. Valmis sarja, jossa on 150 valolankaa, maksaa noin 150 euroa. Jos tarvitset pitempiä kaapeleita, voit kysyä tarjousta erikoisliikkeistä. Esimerkiksi Nanedex toimittaa pitkiä kuituja ja perii mittatilaustyöstä pelkän kaapelimetrin hinnan.