LED korvaa pian muut valonlähteet

LED-lampun sähkönkulutus on paljon pienempi, käyttöikä pidempi ja valo lämpöisempi kuin energiansäästölampuissa. Lisäksi se kuumenee hyvin vähän. LED-lamput ovat siis valmiita korvaamaan perinteiset energiansäästö- ja halogeenilamput, ja niitä voi käyttää lähes kaikkialla.

Kestävä LED säästää sähköä

LED tulee sanoista Light Emitting Diode. Valodiodi on puolijohde, joka muuttaa sähkön valoksi erittäin hyvässä hyötysuhteessa. LED ei juuri kuumene, jolloin myöskään pääse kulumaan kovin nopeasti.

Esimerkiksi hehkulampun polttimo tuottaa käyttämästään energiamäärästä vain noin 10 % valoa ja noin 90 % lämpöä. Koska LED ei juurikaan kuumene, valaisimen voi sijoittaa juuri sinne missä sitä tarvitaan, esimerkiksi lähelle seinää ja kattoa. Polttimoita voi myös olla todella paljon ilman suurta sähkönkulutusta. Samalla sähkön määrällä, jonka yksi 60 W:n hehkulamppu kuluttaa päivässä, voidaan polttaa kymmenkertaista määrää LED-polttimoita.

Toimitus suosittelee: Upeita valaistuksia kuituvaloilla

LED-valon sävy on lämmin

Energiansäästölamppujen ongelmana on ollut niiden kylmä valo. Tämä harmittaa erityisesti meitä pimeän Pohjolan asukkaita, sillä täällä tarvitaan paljon keinovaloa pimeimpään vuodenaikaan.

Nk. Ra-arvo (Rendering Accuracy) on osoitus lampun värientoistokyvystä. LED-polttimot pärjäävät hyvin myös tällä mittarilla mitattuna. Päivänvalon Ra-arvo on 100, ja mitä lähempänä polttimon Ra-arvo on sataa, sitä parempi sen värientoistokyky on. Sekä hehku- että halogeenilamput tunnetaan hyvästä värientoistoarvostaan (Ra jopa 99), sen sijaan energiansäästölamppujen Ra on verrattain matala, 80–85, ja LED-polttimoiden yleensä 85–95.

Korkea Ra-arvo myös nostaa polttimon hintaa, sillä diodin laatu määrittelee viime kädessä valon laadun.

Näin valitset oikean LED-valon

Asiantuntijat suosittelevat valitsemaan polttimon, jonka Ra on yli 90, varsinkin kohteisiin, joissa valaisimelta vaaditaan hyvää värientoistokykyä.

Luumen-luku kertoo polttimon valaisuvoimasta. Erilaisia valolähteitä verrattaessa on syytä tarkastella juuri luumen-arvoa. Esimerkiksi yhden 60 W:n hehkulampun valomäärä on yleensä 700–800 luumenia. Kun haluat korvata tämän hehkulampun, hae LED-polttimo, jolla on vastaava valomäärä.

Tarkista lisäksi myös valon värilämpö, joka ilmoitetaan pakkauksissa kelvin-luvulla. 2600–3000 kelvinastetta on “lämmin” ja 3 500–4 000 on “neutraali”.

Lämpimällä valolla tarkoitetaan halogeenilampun kaltaista valoa, neutraalilla päivänvaloa. Keskipäivän valo on yleensä 5 000 kelviniä.

LUE LISÄÄ: 11 ulkovalon kuvagalleria

Tarkkaile luumen-arvoa

Hehkulamput on totuttu valitsemaan wattien perusteella. Wateista selviää lampun teho, mistä ei ole hyötyä LED-lamppuja arvioitaessa. Tutki sen sijaan luumen- arvoa, joka kertoo valomäärän – ja sen, miten voimakkaasti lamppu käytännössä valaisee.

VALITSE OIKEA POLTTIMO

HEHKULAMPUT:
15 W
25 W
40 W
60 W
75 W
100 W

LED-LAMPU:
140 luumenia
250 luumenia
470 luumenia
800 luumenia
1 050 luumenia
1 520 luumenia

Muut lukevat juuri nyt …