Perustus

Vankka ja laadukas perustus on ratkaisevan tärkeä sekä suuria että pieniä rakenteita tehdessä. Terassin, pihavajan, kasvihuoneen, autotallin tai muun rakennelman perustusten tekeminen on edullinen ja helppo tehtävä, jonka voit tehdä itse. Käytettävissä on erilaisia heloja, kiinnitystapoja ja perustustyyppejä sekä useita tapoja perustuksen valamiseen. Tällä sivulla on ohjeet eri perustustyyppeihin sekä lisätietoa perustusten valamisesta.

  Miksi perustus on tärkeää valaa?

  Perustuksen rakentamisesta täytyy olla itse selvillä, olipa sitten kyseessä suuri tai pieni rakennus.

  Rakennuksen perustuksen tarkoituksena on kantaa seinät ja katot sekä varmistaa, ettei rakennelma vajoa eikä alla oleva maa aiheuta kosteusvaurioita.

  Perustusten valaminen itse ei ole vaikeaa eikä se voi mennä pieleen, kunhan noudatat joitain yksinkertaisia ohjeita ja suosituksia. Se ei myöskään välttämättä vie erityisen paljon aikaa.

  Esimerkiksi valettaessa piharakennuksen perustuksia eniten vaivaa on mittaamisen lisäksi kaivutyöstä. Perustuksen valaminen onnistuu muutamassa tunnissa.

  Lue lisää pihavajan perustusten valamisesta täältä: Perustukset vajalle pikavauhtia

  Tarkista aina rakennusmääräykset ja muut vaatimukset ennen valamisen aloittamista, jos aiot rakentaa jotain uutta kiinteistöllesi.

  Millainen perustus kannattaa valaa?

  Perustuksen valamiseen on monia eri tapoja samoin myös erilaisia raudoituksia,
  tolppakenkiä ja kiinnikkeitä, jotka voidaan valaa perustukseen. Seuraavassa on eri
  vaihtoehtoja.

  • Pisteperustus Tämä on varmaankin maailman yksinkertaisin perustus. Pisteperustuksen ansiosta työ sujuu vaivatta, koska materiaalia ei tarvita paljon eikä raskaaseen kaivuutyöhön tarvitse välttämättä ryhtyä. Voit tehdä esimerkiksi ulkovajalle pisteperustuksen, johon tolppakengät kiinnitetään. Laita sitten tolppakenkiin pohjapalkki, joka kiinnitetään halutulla tavalla koko pisteperustukseen.

  Katso ohjeet täältä: Vala maailman helpoimmat perustukset

  • Ulkovajan pisteperustus Perustustyyppi sopii erityisen hyvin esimerkiksi piharakennukseen. Pisteperustukena voi käyttää myös teräsjalkoja, jos aiot rakentaa vain pienen vajan. Suurempiin rakenteisiin on käytettävä vankempia pisteperustuksia.

  Lue lisää erilaisista perustustarvikkeista sekä valamisesta ulkovajan pisteperustus.

  Pilarikenkä on edullinen ja helppo ratkaisu perustusten valamiseen. Lisäksi siinä on kiinnike, jolla perustus ja rakenne liitetään yhteen. Pilarikenkiä käyttäessä rakenne nousee samalla irti kosteasta maasta.

  • Ruuvipaaluperustus Ruuvipaaluperustuksen rakentamisen etuna on se, ettei valamista tarvita. Valun sijaan käytetään maahan kierrettäviä ruuvipaaluja. Ratkaisu voi tulla kalliimmaksi kuin valaminen, mutta se ei vaadi kaivamista ja säästää ympäristöä, koska betonia ei käytetä.

  Täältä voit lukea lisää perustuksen rakentamisesta ruuvipaaluilla: Helppo ja nopea perustus ruuvipaaluilla

  • Perustusharkot Kyseessä on H:n muotoinen betoniharkko, jota voidaan käyttää myös muuhun tarkoitukseen kuin perustuksen valamiseen.Perustusharkot ovat kuitenkin usein suosittuja perustuksissa, koska harkkoja voidaan kätevästi asettaa toistensa jatkoksi perustuksen pohjaksi. Perustuksesta tulee erittäin vahva, kun harkot täytetään betonilla ja raudoituksella.

  Perustusharkoista käytetään myös muita nimityksiä, kuten muottilohko, valuharkko ja betoniharkko. Perustusharkkoja on monenlaisia.

  Täällä voit perehtyä erilaisiin harkkoihin: 7 erilaista perustusharkkoa

  • Leca-harkot Toinen tapa rakentaa perustuksia on kevytsoraharkkojen käyttäminen. Ne tunnetaan parhaiten nimityksellä leca-harkko. Leca-harkot koostuvat savesta ja kivestä valmistetuista rakeista, ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi sokkelissa. Kevytsoraperustuksen etuna on se, että harkon rakeiden ilmakuplat eristävät kylmää.

  KATSO LISÄÄ: Näin käytät kevytsoraharkkojar

  Maailman yksinkertaisin perustus

  Monissa tapauksissa pisteperustusta voidaan käyttää jämerämmän perustuksen sijaan.
  Pisteperustus säästää vaivaa, ja saat todella yksinkertaisen perustan.

  Voit käyttää valmiita perustuskiviä, ellet halua valaa pisteperustusta. Suuret
  tolppakengälliset betoniharkot kaivetaan maahan.

  Rakennusohjeista voit lukea lisää perustuksen rakentamisesta epätasaiselle tontille: Näin rakennat perustukset epätasaiselle maalle

  Perustuksen valaminen

  Ehkä olet remontoimassa vaikkapa kylpyhuoneen lattiaa kellarissa tai talossa, jossa on maanvarainen perustus. Jos talosi perustus ei ole tarpeeksi syvällä uuden lattian
  tekemiselle, niin sille täytyy kaivaa ja valaa erillinen perustus.

  Perustuksen tukeminen ei ole helppo tehtävä, ja se voi vaatia ammattilaisen apua.

  Talvipuutarhan perustus

  Talvipuutarhan rakentaminen aloitetaan perustuksen valamisesta.
  Helpointa on kaivaa maata pois talvipuutarhan kohdalta ja täyttää kaivanto kosteutta pois johtavalla sepelillä tai soralla. Sen jälkeen voit valaa pienellä vaivalla betoniperustuksen itse.

  Tällä videolla näytämme, miten valat talvipuutarhan perustuksen: Koottavat perustukset

  Terassin perustus

  Jos aiot rakentaa terassin, myös terassin perustus on tehtävä. Tarjolla on useita hyviä ratkaisuja, eikä terassin perustusta tarvitse aina edes valaa.

  KATSO LISÄÄ: Rakenna terassille tukeva alusta

  Tärkeintä on rakentaa terassi vakaalle alustalle. Perustuksen voi tehdä useilla tavoilla, kuten ruuvipaaluilla tai perustusharkoilla, ja niissä voi käyttää erilaisia kiinnityksiä.

  Tutustu rakennusoppaaseen, jossa esitellään kolme erilaista perustusta: 85 m² terassi ja 3 erilaista perustusta