NÄIN! Rakenna luja perustus

Kaivinkoneesta ja vaihtolavasta on valtavasti apua autotallin tai vajan perustustöissä. Näytämme tässä jutussa, ettei sokkelin ja anturan tekemisen tarvitse tulla kalliiksi tai painaa selkää kumaraan. Lue, miten rakennat tukevan perustuksen kevyelle ulkorakennukselle.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
1700 euroa

Johdanto

Piharakennuksen perustuksen voi tehdä lähes paljain käsin. Pienen sokkelin valamiseen tarvitaan vain lapio, valumuotteja ja betonia. Pintamaan poistaminen ja anturoiden kourujen kaivaminen on kuitenkin niin raskasta, että työhön kannattaa vuokrata kaivinkone.

Minikaivurin ja vieressä olevan vaihtolavan avulla kaivaminen ja maan siirtäminen vievät vain puolikkaan työpäivän. Jos vaihtolava on pakko jättää tien varteen, ylimääräisen maan kuljettamiseen kannattaa vuokrata moottorikottikärry.

Tässä jutussa anturat valetaan 120 sentin syvyyteen. Kylmässä ilmastossa se ei riitä, vaan anturat pitää valaa routimattomaan syvyyteen. Toinen vaihtoehto on valaa anturat lähelle maan pintaa ja asentaa sokkelin viereen routasuojauslevyt.

LUE LISÄÄ: Perustusharkot – näin teet vankan perustuksen

Ohjeet

01
Mittaa, kaiva ja vala 12 Vaihe

Mittaamisessa, kaivamisessa ja valamisessa kannattaa olla huolellinen. Jos sokkelin anturat valetaan liian lähelle toisiaan, sokkelin ulkoreuna jää tyhjän päälle. Anturan kourusta ei kannata tehdä liian leveää, sillä sen täyttämiseen tarvitaan enemmän betonia. Se maksaa aikaa ja rahaa.

Mittaa huolellisesti, viritä linjalangat nurkasta nurkkaan ja suunnittele kaivaminen alusta loppuun, ennen kuin painat kaivinkoneen kauhan maahan.

1

Mittaa ja viritä linjalangat nurkasta nurkkaan, ennen kuin aloitat kaivamisen. Kiinnitä langat keppeihin tai kiviin. Kaiva anturoiden kourut mieluummin liian kauas kuin liian lähelle toisiaan.

2

Kaiva kourut minikaivurilla. Jos vaihtolava ei mahdu kaivinkoneen viereen, maan siirtämiseen kannattaa vuokrata moottori­ kottikärry. Sitä on helppo käyttää, ja siihen mahtuu kerralla melkein kuutio multaa.

3

Lapioi irtomaa pois kouruista. Tue harjateräkset siten, että niiden alle mahtuu vähintään 3 senttiä betonia.

4

Väännä kulmiin sopivat harjateräkset. Pitkät kulmaraudat pitävät sokkelin sivut lujasti kiinni toisissaan.

5

Tilaa betoni valmiina. Se on helppoa ja nopeaa. Täytä kouru maan pinnan tasolle ja tiivistä betoni painelemalla sitä laudalla. Voit käyttää myös betonitärytintä eli vibraa.

6

Paina perustusharkot märkään betoniin. Asenna ensimmäiset harkot niin alas, että niiden päälle mahtuu toinen harkkokerros ja 2-10 sentin kerros betonia.

7

Tarkista, että harkot ovat pystysuorassa ja rivi on suora. Pinnan ei tarvitse olla vaakasuora, sillä sen päälle valetaan betonikerros.

8

Tarkista sokkelin suoruus vatupassilla ja linjalangalla. Jos uuden sokkelin pää tulee vanhaa sokkelia vasten, jätä niiden väliin 10 milliä tilaa rappauslaastia varten.

9

Säädä harkot pystysuoraan moskan varrella. Ylempien harkkojen asentaminen on helpompaa, jos alemmat harkot ovat kutakuinkin vaakatasossa. Anna betonin kovettua yön yli.

10

Asenna toiset harkot limittäin alempien päälle. Asenna harkkojen keskelle kaksi harjaterästä. Kiinnitä harkkojen ulkopuolelle laudat puristimilla sokkelin lopulliseen kor-keuteen. Käytä apuna lankaa ja vatupassia.

11

Täytä harkot kokonaan betonilla. Betonia tarvitaan paljon vähemmän kuin ensimmäiseen kerrokseen, joten voit sekoittaa betonin myllyssä. Sekoita 1 osa sementtiä 7 osaan hiekkaa ja kiviä. Painele ilmakuplat pois laudalla tai käytä betonitärytintä.

12

Tasoita betonin pinta lyhyellä laudalla. Irrota puristimet lyhyeltä matkalta kerrallaan ja vedä pinta si-leäksi lautoja pitkin. Kiinnitä puristimet takaisin, irrota seuraavat puristimet ja jatka betonin tasoittamista.

02
Viimeistele sokkeli rappaamalla 5 Vaihe

1

Levitä sokkeliin ohut laastikerros esimerkiksi kalkkiharjalla. Voit käyttää valmista 0-2 millin sementtilaastia tai sekoittaa itse laastin, jossa on 3 osaa hiekkaa ja 1 osa sementtiä.

2

Levitä toinen kerros pian ensimmäi-sen jälkeen. Tee toisesta kerroksesta noin kolme milliä paksu. Tasoita laasti laastikauhalla ja anna laastin kuivua yön yli.

3

Levitä kolmas laastikerros. Kolmannen kerroksen pitää olla noin seitsemän milliä paksu. Laastia on helppo käyttää, jos se ei ole liian juoksevaa. Tee laastista tarpeeksi paksua.

4

Tasoita kerros teräslastan reunalla ja anna laastin kuivua kosketuskuivaksi. Älä anna laastin kuivua liikaa, jotta voit rapata

5

Rappaa sokkeli rauhallisella kierto­ liikkeellä. Sokkeli on valmis, kun laastin pinta on tasainen ja yhtenäinen.

Materiaalit

  • Perustusharkkoja
  • Betonia (autolla pumpattuna)
  • Betonia, hiekkaa ja kiviä (toiseen harkkokerrokseen)

Erikoistyökalut

  • Kaivinkone
  • Moottorikottikärry

Vie aikaa

21 metrisen sokkelin tekeminen vie 4-5 työpäivää. Päiviin tulee pitkiä taukoja betonin kuivumisen takia. Yleensä työ venyy 7-8 päivälle.

Hinta

Noin 1700 euroa + konevuokrat

Vaikeusaste

Sokkelin rakentaminen on yksin­ kertaista, mutta koneiden käyttöä pitää harjoitella. Toisaalta koneet säästävät paljon aikaa ja vaivaa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Perustus