7 erilaista perustusharkkoa

Markkinoilla on paljon erilaisia harkkoja, joita käytetään rakennusten perustusten tekemiseen. Yhteistä perustusharkoille on, että ne kestävät kosteutta ja helpottavat perustusten tekemistä.

Eristetyt kevytsoraharkot nopeuttavat perustusten tekemistä.

Eristetyt kevytsoraharkot nopeuttavat perustusten tekemistä.

MIHIN PERUSTUSHARKKOJA KÄYTETÄÄN?

PERUSTUKSET (KYLMÄT VARASTOT)
Muottiharkot upotetaan betoniin tai maan pinnan alle, raudoitetaan ja täytetään betonilla. Harkot ovat lähinnä kuoria: perustuksen lujuus perustuu betoniin.

PERUSTUKSET (ASUINTALOT)
Maahan levitetään betonia ja harkot upotetaan siihen kiinni. Perustuksiin käytetään joko muottiharkkoja tai eristeharkkoja kuten tässä.

KELLARIT
Eristetyt kellariharkot sopivat kellarin seinän tekemiseen. Harkkojen paksuus riippuu maan paineesta. Harkot raudoitetaan ennen valamista.

Miten perustusharkkoja käytetään?

Perinteisiä H:n muotoisia harkkoja sanotaan muottiharkoiksi. Ne upotetaan märkään betoniin tai kiinteälle alustalle, pinotaan limittäin ja raudoitetaan. Lopuksi harkot täytetään betonilla.

Eristysharkot muurataan kiinni toisiinsa laastilla niistä kohdista, joissa ei ole eristettä. Laastin vuoksi harkkojen väliin tulee onttoja kohtia, jotka täytetään irtoeristeillä. Harkot kiinnitetään toisiinsa ruostumattomilla muuraussiteillä, jotka kestävät kosteutta.

Kellariharkot pinotaan päällekkäin samalla tavalla kuin muut harkot. Eristämättömiin kohtiin levitetään laastia ja harkot raudoitetaan. Lopuksi reikiin kaadetaan betonia, jotta harjateräkset ovat joka puolelta betonin peitossa.

ERILAISIA PERUSTUSHARKKOJA

MUOTTIHARKKO Muottiharkko (tai valuharkko) on H:n muotoinen. Leveys vaihtelee sen mukaan, kuinka paksu perustuksen pitää olla. Ontot kohdat täytetään betonilla. Käytetään kylmien piharakennusten perustuksiin.

KEVYTSORAHARKKO Käytetään kuten tiiliä. Harkkojen koko ja muuraussiteiden käyttö vaihtelee rakennuksen mukaan. Kevytsoraharkkoja ei tarvitse kostuttaa kuten betonia ja tavallisia tiiliä.

PERUSHARKKO Leveät perusharkot sopivat paikkoihin, joissa perustuksiin kohdistuu kova paine ympäröivästä maasta. Leveissä perusharkoissa on kaksi vierekkäistä uraa harjateräksiä varten. Muurataan limittäin.

URETAANIERISTEHARKKO Kevytsoraharkko, jossa on kaksi kivikerrosta ja polyuretaanieriste. Eristeharkoilla on helppo rakentaa lämpöä eristävä sokkeli. Harkot kiinnitetään toisiinsa muuraussiteillä.

ERISTETTY KULMAHARKKO Sokkelin nurkkaan ei tule kylmäsiltaa, kun nurkassa käytetään kulmaharkkoa. Eriste on liimattu kiinni kevytsoraharkkoon, ja harkko katkaistaan sopivaksi sahalla. Kiinnitetään laastilla ja muuraussiteillä.

VALUERISTEHARKKO Eristetyt ja täyteen valettavat harkot sopivat etenkin kellareihin ja muihin raskaisiin seiniin, joihin kohdistuu kova maan paine. Harkot raudoitetaan ennen valamista.

PILARIHARKKO Pilariharkot sopivat esimerkiksi terassien ja katosten tolppien pystyttämiseen. Harkkoja voi latoa päällekkäin ilman laastia tai laastin kanssa. Lopuksi harkot valetaan täyteen.

TÄRKEÄÄ: RAUDOITUS

Tavalliset harjateräkset voivat ruostua, joten perustuksiin kannattaa käyttää ruostumatonta terästä. Toinen vaihtoehto on ympäröidä raudat betonilla niin hyvin, ettei rautaan pääse happea.

Erityistä: Kevytsora

Pienet kevytsorarakeet ovat kevyempiä ja eristävät paremmin kuin betoni. Lisäksi kevytsoraharkkoja on helpompi käyttää. Kevytsoraharkot eivät ime vettä, joten anturan ja sokkelin väliin ei tarvitse asentaa huopakaistaleita estämään veden nousemista.

Koot

Perustusharkot ovat erikokoisia, ja sopiva harkko valitaan rakennuksen mukaan. Ota harkon valinnassa huomioon myös se, kuinka paljon betonia ja rautaa niiden kanssa tarvitaan.

  • Muottiharkot

    Yleiset leveydet vaihtelevat 10 sentistä 35 senttiin. Korkeus yleensä 20 senttiä, pituus 60 senttiä.

  • Kevytsoraharkot

    Leveys vaihtelee 7,5 sentistä 42 senttiin. Korkeus 19,5 senttiä, pituus 50 senttiä.

  • Eristeharkot

    Leveys vaihtelee 30 sentistä 42 senttiin Korkeus 19,5 senttiä, pituus 50 senttiä.

  • Pilariharkko

    Koko vaihtelee. Yleisin koko 24x24x20 senttiä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Perustus