Pilarikenkä: Näin käytät näppärää pilarikenkää

MONIPUOLINEN: Pilarikenkä on galvanoitua terästä. Sen avulla tolppa pysyy pystyssä ja vankasti kiinni alustassa.

Pilarikengät pergolaan tai katokseen

Jos rakennat pergolan tai katoksen, saat tolppasi kestämään pidempään, kun asennat ne pilarikenkiin sen sijaan, että upotat ne suoraan maahan.

Pilarikenkä: Pilarikengät pergolaan tai katokseen

Pilarikengät huvimajaan ja vajaan

Kuvan huvimaja seisoo valetulla perustalla, joten pilarikengät on valettu betoniin. Jos valettua perustaa ei ole, pilarikengät voi valaa kiinni maahan.

Pilarikenkä: Pilarikengät huvimajaan ja vajaan

Pilarikengät terassiin

Terassin puurunko on pystytetty pilarikengille, jotka on valettu maahan muoviputkissa. Putket ovat maahan kaivetuissa rei’issä, jotka on täytetty betonilla.

Pilarikenkä: Pilarikengät terassiin

LUE LISÄÄ: Millainen palkkikenkä kannattaa valita?

Miten pilarikenkiä voi käyttää?

Pilarikengän voi valaa tai liimata kiinni. Maahan voi rakentaa puumuotin, mutta on helpompi käyttää putkea, johon pilarikengän voi valaa märän betonin avulla. Putken pitää olla niin iso, että pilarikengän ankkurointiraudan ympärille mahtuu joka puolelle vähintään 3 cm betonia – muutoin betoni voi haljeta.

Pilarikenkä: Miten pilarikenkiä voi käyttää?

Perustuksissa pilarikenkiä käytetään yleensä siinä vaiheessa, kun valumuotti on täytetty betonilla. Jos betoni on kovettunut, pilarikenkä kannattaa liimata. Poraa reikä hieman pilarin ankkurointirautaa suuremmaksi, jotta saat tilaa esim. kaksikomponenttiselle epoksiliimalle. Pilarikengän voi liimata myös kiveen tai kallioon.

LUE LISÄÄ: Näin käytät epoksiliimaa

Voit ostaa myös valmiiksi betonilohkareeseen valettuja pilarikenkiä. Tämä on kalliimpi mutta nopeampi ratkaisu.

Lue lisää: Opi valamaan tolppakenkä

Pilarikenkä: Miten pilarikenkiä voi käyttää?

Luonnonkiveen liimatut pilarikengät.

Erityistä pilarikenkien käytöstä

Ole huolellinen, että valat pilarikengät oikeaan korkeuteen. Tarkkuutta vaaditaan mm. vaakapalkeissa, joten säädettävät pilarikengät sopivat niihin erityisen hyvin. Kun olet valanut pilarikengät kiinni, aseta palkki ja säädä kenkiä, kunnes palkki on täysin vaaterissa.

Pilarikengät vakauttavat rakennetta

Jos käytät tolppien pystytykseen pilarikenkiä maahan kaivamisen sijaan, saat rakenteesta vakaamman. Jos rakennat esim. suoja-aitaa tai kaidetta, joudut myös lisäjäykistämään rakennetta vinotolpilla.

Pilarikenkien mitat:


Pilarikenkä: Pilarikenkien mitat

U-mallista pilarikenkää myydään yleensä seuraavilla jännemitoilla:

  • 50 mm
  • 75 mm
  • 90 mm
  • 100 mm
  • 125 mm

Jos et löydä sopivan kokoista pilarikenkää, voit taltata puupalkkia sen verran, että pilarikenkä mahtuu sen ympärille. Tai voit ostaa pilarinkengän, jonka leveyttä voi säätää.