Rakenna terassille tukeva alusta

Kukaan ei näe, mitä terassi kätkee alleen, mutta kaikki kyllä näkevät heti, jos terassia ei ole rakennettu lujalle ja tasaiselle pohjalle. Tukevan alustan voi rakentaa monella tavalla.

Terassin perustuksen rakentaminen

PITKÄÄ IKÄÄ: Kun terassi rakennetaan kiinteälle alustalle ja tukevan rakenteen päälle, se kestää kauemmin. Näin siitä on paljon enemmän iloa.

Kiinteä ja vakaa alusta puuterassille

1. Jos terassin alla ei ole kovaa maata, työ pitää aloittaa maiden vaihdolla. Mittaa terassin paikka ja lyö nurkkiin kepit linjalankoja varten.

2. Kun langat ovat paikoillaan, voit mitata, kuinka syvältä maat pitää vaihtaa. Terassilautojen alle pitää mahtua mursketta, asennushiekkaa, kiiloja ja terassin runko.

3. Kun pintamaa on kaivettu pois, pohja tasoitetaan ja tiivistetään. Sen jälkeen lisätään vähintään 20 cm mursketta. Murske tiivistetään tärylevyllä eli lätkällä.

4. Linjalankoja käytetään mittaamiseen. Jos sorakerroksen pinta on liian alhaalla, pitää mursketta lisätä ja maa lätkätä uudestaan. Jos pinta on liian ylhäällä, mursketta pitää vähentää.

5. Asennushiekkakerros saa olla vain pari senttiä paksu. Ylimääräiset hiekat vedetään pois, kunnes pinta on täysin tasainen. Sitten voidaankin jo asentaa laatat, joiden päälle terassin niskat tulevat.

LUE LISÄÄ: Millainen palkkikenkä kannattaa valita?

VINKKI: ALUSTA PUUTERASSI LAATOILLA

Pihalaatat ovat hyvä pohja terassille. Mitä isommat laatat, sen parempi. Terassin alle kelpaavat tietenkin vanhat, käytetyt laatat. Laatoista saa helposti suoran ja lujan pohjan, ja ne on myös helppo saada vaakatasoon, jolloin niiden päälle voi rakentaa tasaisen rungon.

Lue lisää: Puuterassi

KOLME MUUTA TAPAA VARMISTAA, ETTÄ PUUTERASSIN ALUSTA ON TUKEVA

Terassin rakentaminen valmiin kiveyksen päälle

Jos terassi tulee korkealle paikalle, niskat voi panna suoraan laattojen päälle.

Jos terassi tulee valmiin kiveyksen päälle, ei maita tarvitse tietenkään vaihtaa. Kiveystä voi käyttää tukevana pohjana. Jos kiveys on kovin epätasainen, kuoppakohdat voi täyttää betonilla.

Routimattomalla maalla terassin voi rakentaa myös tolppien varaan. Maa-aineksia ei tarvitse vaihtaa koko pohjan alta, eikä edes lätkää tarvita. Niskat voi kiinnittää tolppien kylkiin.

Terassin rakentaminen tolppakenkien päälle

Tolppakenkiä saa valmiiksi valettuina ja helposti säädettävinä malleina.

Terassin voi rakentaa myös tolppakenkien päälle. Tolppakengät valetaan betoniin, mieluiten putken sisään ja ne kiilataan oikeaan korkoon. Tarkista, että kenkä on vaakasuorassa.

LUE LISÄÄ: Terassilaudat- mikä puu sopi parhaiten?

HELPPO TAPA: KIILAA PUUTERASSI MUOVIKIILOILLA

Jos terassi rakennetaan laattojen päälle, tarvitaan matalia korokkeita. Helpoiten työ käy muovisilla kiiloilla ja korokkeilla. Kappaleiden pohjassa ja päällä olevat hahlot varmistavat, etteivät ne lähde liukumaan helposti.

Jos terassin niskat tuetaan puisilla kiiloilla ja korokkeilla, pitää alimman korokkeen alle laittaa bitumikaistale, jotta maasta nouseva kosteus ei tunkeudu puuhun. Korokkeet kiinnitetään paikoilleen parilla ruuvilla, jotta ne eivät karkaa.

Terassin rakentaminen muovikiilojen päälle

Vinojen pintojen hampaat lukitsevat kiilat oikeaan korkoon. Kisko varmistaa, etteivät kiilat liu’u sivulle.

NÄIN PUINEN TERASSI KIILATAAN

Kun rakennelma on valmis, kiilojen näkyviin jäävän osan voi katkaista pois esimerkiksi sahalla.

Tässä niska on kiilattu oikeaan korkoon kahdella kiilalla. Tällä yhdistelmällä niskaa voi nostaa 32 millistä aina 250 milliin.

Markkinoilla on myös erilaisia muovisokkeleita, jotka on helppo säätää oikeaan korkoon. Ne ovat kuitenkin kalliimpia kuin kiilat.

    Muut lukevat juuri nyt …