Helppo ja nopea perustus ruuvipaaluilla

Unohda raskas kaivaminen, betonin valaminen ja pitkät kuivumisajat. Ruuvipaaluperustus on nopea, kestävä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto. Ruuvipaalut sopivat autokatosten, terassien ja muiden keveiden rakennusten perustuksiksi.

Helppo ja nopea perustus ruuvipaaluilla

Ruuvipaalut sopivat kaikkiin paikkoihin, joissa käytetään yleensä betonista tehtyä pisteperustusta. Ruuvipaalut sopivat lisäksi paikkoihin, joihin on vaikeaa tai mahdotonta valaa betoniperustusta.

Lue lisää ruuvipaaluista

Näissä tee se itse -ohjeissa kerrotaan lisää ruuvipaaluista. Voit lukea muun muassa, miten valitset oikean kokoiset, mittaiset ja tyyppiset ruuvipaalut. Valinnassa pitää ottaa huomioon ruuvipaalujen kantavuus, kiinnitysraudan tyyppi, maatyyppi. Voit lukea lisäksi:

 • millaisia työkaluja ruuvipaalujen upottamiseen tarvitaan
 • miten asennat ruuvipaalut
 • mihin ruuvipaaluperustus sopii parhaiten

Klikkaa otsikoita päästäksesi suoraan oikeaan osioon.

Ruuvipaalujen edut

Ruuvipaaluilla on paljon hyviä puolia betoniperustuksiin verrattuna. Listasimme alle tärkeimmät edut.

 • Väliaikaisiin perustuksiin. Ruuvipaalut on helppo irrottaa.
 • Ei kaivamista.
 • Ei ylimääräistä maata, joka pitäisi kärrätä pois.
 • Tontille ei tarvita raskaita kaivinkoneita.
 • Ruuvipaalujen kanssa ei tarvitse käyttää raskaita materiaaleja kuten hiekkaa ja sementtiä.
 • Sopivat vaikeakulkuisiin paikkoihin kuten metsään, rinteisiin ja rannoille.
 • Voi asentaa vanhan laatoituksen läpi. Yhden laatan irrottaminen tai reiän poraaminen laattaan on helppoa.
 • Voi asentaa veden alle.
 • Ei kovettumisaikaa, kestää kuormitusta heti.
 • Paljon nopeampaa kuin valaminen, joten työssä säästyy paljon aikaa.
 • Ympäristöystävällinen valinta betoniin verrattuna.

... ja haittoja

 • Ruuvipaaluperustus maksaa yleensä kaksi kertaa enemmän kuin hiekka, sementti ja tolppakengät. Hintaeron suuruus riippuu urakan koosta sekä ruuvipaalujen pituudesta ja koosta.

LUE LISÄÄ: Vala maailman helpoimmat perustukset

Valitse ruuvipaalut huolellisesti

Markkinoilla on erikokoisia, eripituisia ja erityyppisiä ruuvipaaluja. Valikoima on laaja, sillä ruuvipaalun valintaan vaikuttavat myös muut asiat kuin ruuvipaalun koko ja kantavuus. Sopiva malli valitaan maalajin, kantavan ker-roksen syvyyden ja rakennuksen tyypin mukaan. Voit asentaa ruuvipaalut itse, mutta kysy ammattilaisen neuvoa sopivan mallin valintaan. Rakennesuun-nittelija osaa kertoa, millainen ruuvi sopii maapohjan ominaisuuksiin ja rakennuksen kokoon.

Valitse asennustyökalu ruuvipaalun koon ja tyypin mukaan

Lue tästä, mitä työkaluja tarvitset erikokoisten ja erityyppisten ruuvipaalujen kanssa.

Kaikki ruuvipaalut: Ruuvit painuvat maahan helpommin, kun niille tehdään valmis aloitusreikä. Konevuokraamoissa on metalliseipäitä, joilla on helppo tehdä reikiä maahan. Voit tehdä aloitusreiän myös tavallisella porakoneella ja pitkällä poranterällä.

Pienet ruuvipaalut: Asentamiseen ei tarvita yleensä erikoistyökaluja. Pienissä ja lyhyissä ruuvipaaluissa on reikä, johon työnnetään ruuvin mukana tuleva metallitanko. Paalu ruuvataan maahan tankoa vääntämällä.

Ruuvipaalu, jossa on tolppakenkä: Ruuvipaalun voi vääntää maahan sopivan lankunpätkän avulla. Aseta lankku tolppakenkään ja pyöritä lankkua.

Pitkät ruuvipaalut: Asentamiseen kannattaa vuokrata oikea työkalu kuten seiväs, jossa on poikkikahva. Pylvään pituutta ja leveyttä voi säätää tarpeen mukaan. Seipääseen voi asentaa erilaisia päitä, jotka sopivat erilaisille ruuvipaa-luille.

Paljon pitkiä ruuvipaaluja: Voit säästää aikaa ja voimia vuokraamalla konevuokraamosta moottorilla toimivan maakairan. Kokeile kairan käyttöä ennen vuokraamista, jos se on mahdollista.

Näin asennat ruuvipaalut maahan

Ruuvipaalujen paikat pitää mitata yhtä tarkasti kuin sokkelin paikka. On tärkeää, että ruuvipaalut asennetaan suoraan linjaan ja pystysuoraan. Ne on on helppo säätää samaan korkeuteen myös viettä-vässä maastossa. Jos ruuvipaalun päässä on tolppakenkä, se määrittelee tarkan asennuskorkeuden. Tolppakenkä voi olla pahimmillaan puoli kierrosta liian alhaalla tai ylhäällä. Ero on kuitenkin niin pieni, että se on helppo tasoittaa tolppakengän ja tolpan väliin asennettavilla puukapuloilla.

Pienten ruuvipaalujen asennus

Kuivaustelineille, palloverkoille, aurinkopurjeille ja vastaaville.

Ruuvipaalu perustus 1

Poraa maahan 20-30 senttiä syvä reikä 20-25 millin terällä. Voit käyttää betoniterää tai parhaat päivänsä nähnyttä puuterää. Pidä terää niin pystysuorassa kuin mahdollista.

Ruuvipaalu perustus 2

Aseta ruuvipaalu paikalleen ja väännä se maahan. Väännä ruuvi käsin niin syvälle kuin voit. Työnnä ruuvipaalun mukana tuleva kierretanko reikään ja väännä ruuvi syvemmälle.

Ruuvipaalu perustus 3

Vedä kierretankoa taaksepäin, jos maa on niin kovaa, ettei ruuvipaalu uppoa kunnolla. Mitä pitempi vääntörauta, sitä isompi vääntömomentti. Varmista, että ruuvipaalu pysyy koko ajan suorassa.

Isojen ruuvipaalujen asennus

Terasseille, katoksille, halkovajoille, roskakatoksille ja vastaaville.

Ruuvipaalu perustus 1

Merkitse ruuvipaalun paikka tarkasti. Poraa 40-50 senttiä syvä reikä 20-25 millin terällä. Pidä poranterä mahdollisimman suorassa sekä syvyys- että leveyssuunnassa.

Ruuvipaalu perustus 2

Asenna ruuvi reikään ja väännä se käsin mahdollisimman syvälle. Pidä ruuvi niin pysty-suorassa kuin mahdollista.

Ruuvipaalu perustus 3

Kiinnitä lankunpätkä tolppakenkään. Ruuvipaalun päässä on reikä kierretankoa varten, mutta ruuvi on helpompi vääntää maahan lankun-pätkän avulla.

Ruuvipaalu perustus 4

Väännä ruuvi haluttuun syvyyteen.

Ruuvipaalu perustus 5

Tarkista ruuvipaalun suoruus säännöllisesti sekä syvyys- että leveyssuunnassa lyhyellä vatu-passilla.

Pitkien ruuvipaalujen asennus

Vaativille rakennuksille tai kantavaan maahan asti.

Ruuvipaalu perustus 1

Vaativiin töihin tarvitaan konevuokraamon työkaluja. Näiden ruuvipaalujen mukana tuli seiväs ja kolmiovatupassi. Seipäällä on helppo tehdä aloitusreiät maahan.

Ruuvipaalu perustus 2

Nosta kolmiovatupassi ruuvipaalun päälle. Väännä ruuvi maahan käsivoimin. Varmista, että ruuvi pysyy koko ajan pystysuorassa. Väännä ruuvi niin syvälle kuin voit.

Ruuvipaalu perustus 3

Asenna poikkikahva ruuvipaalun päässä olevaan tolppakenkään tai muuhun rautaan. Vaakakahvan korkeutta voi nostaa sitä mukaa, kun ruuvi painuu syvemmälle maahan. Tämän metalliseipään päässä on libelli, jota on helppo pitää silmällä vääntämisen aikana. Se auttaa pitämään ruuvipaalun pystysuorassa.

Näihin ruuvipaalut sopivat

Ruuvipaalut sopivat pisteperustukseksi kaikkiin paikkoihin, joissa käytetään tavallisesti betonia. Sen lisäksi ruuvipaaluja voi käyttää esimerkiksi veden alla ja muissa paikoissa, joihin ei voi valaa betoniperustusta.

AUTOKATOKSET

Pystytä autokatoksen tolpat nurmikolle ilman kaivamista ja valamista.

KATOKSET

Ruuvipaalut sopivat vanhan laatoituksen kohdalle. Näihin laattoihin porattiin reiät.

TERASSIT

Terasseille ja lavoille, etenkin viettävään maastoon.

LEIKKITELINEET

Telineiden ja väliaikaisten rakennelmien pystyttämiseen.

SYRJÄISET PAIKAT

Pisteperustuksiin syrjäisissä paikoissa, esimerkiksi laavun alle.

PUURAKENNUKSET

Esimerkiksi kevyen kesämökin, siirtola-puutarhamökin tai vajan alle.

LAITURIT

Laiturin perustuksiin sekä maalla että vedessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Perustus