Valaa vajan ja autotallin perustukset

Voit valaa autotallin tai vajan perustukset nopeasti.

Johdanto

Vala itse vajan perustukset

Minikaivuri on vuokrattu ja kaikki on valmista vajan perustusten valamiseen. Näiden, 21 metriä pitkien perustusten valaminen kesti vain neljä tuntia.

LUE LISÄÄ: Perustusharkot – näin teet vankan perustuksen

Tee routasuojaus - autotallin tai vajan perustusten valaminen

Autotallin tai vajan perustukset pitää suojata roudalta. Käytä routasuojauslevyjä ja mursketta, joka estää routimisen.

LUE LISÄÄ: Pysy roudasta erossa

Vaihda maat

Perustusten alla oleva irtomaa pitää kaivaa pois ja korvata hiekalla ja murskeella, jotta perustukset eivät vajoa.

LUE LISÄÄ: Näin käytät kevytsoraharkkoja

Kaiva minikaivurilla

Voit säästää sekä aikaa että selkääsi vuokraamalla minikaivurin. Opit käyttämään kaivuria nopeasti, vaikka et olisi koskaan kokeillut sitä ennen. Kaivuri toimii loogisesti, ja työ alkaa sujua helposti parin kauhallisen jälkeen. Kaivurilla kaivaminen on joka tapauksessa lapiolla kaivamista nopeampaa.

Tarvitse myös vaihtolavan, ellei sinulla satu olemaan käyttöä monelle kuutiolle maata. Tässä projektissa pois siirrettävää maata kertyi 8 kuutiota. Vuokraa myös moottoroidut kottikärryt, ellei vaihtolava mahdu minikaivurin viereen.

LUE LISÄÄ: Kätevä autotalli valmiista osista

Täydelliset rakennusohjeet: Nopeat autotallin ja vajan perustukset

Artikkelissa kerrotaan vaiheittaiset ohjeet, joiden avulla valat autotallin tai vajan perustukset mahdollisimman nopeasti.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Vala maailman helpommat perustukset

Ohjeet

01
Mittaa ja kaiva 2 Vaihe

Autotallin perustukset 1

Mittaa ennen kaivamista. Vedä linjalangat ja kiinnitä ne paaluihin. Koska kaivannon pituus ja suunta on sovitettava vajan mukaan, kaivannon korkeus asetetaan vaaituskojeella. Yleensä mittanauha ja vesivaaka (tarv. naruvesivaaka) riittävät.

Autotallin perustukset 2

Kaiva pienoiskaivinkoneella. Sijoita lava kaivuupaikan lähelle. Jos pienoiskaivinkone ei ylety kuormaamaan lavalle, on helpointa ja nopeinta käyttää moottorikottikärryä, johon mahtuu lähes puoli kuutiometriä maata.

02
Perustuksen valu 9 Vaihe

Autotallin perustukset 1

Poista kaikki irtomaa kaivannosta. Tue sitten raudoitusraudat niin, että niiden alle jää kauttaaltaan vähintään 3 cm:n korkuinen tila betonille.

Autotallin perustukset 2

Taivuta raudoitusraudat kulmien ympäri niin, että perustuksen eri osat pysyvät hyvin yhdessä.

Autotallin perustukset 3

Betoni voidaan toimittaa suoraan paikalle betoniautolla. Täytä kaivanto maanpintaan asti. Painele rimaa märkään betoniin varmistaaksesi, että betonissa ei ole ilmakuplia. Sauvatäryttimellä betonin saa todella tiiviiksi.

Autotallin perustukset 4

Aseta märkään betoniin anturaharkot. Suunta ja pystysuoruus ovat tärkeitä seikkoja, korkeus säädetään myöhemmin. Tässä riittää, kun tilaa on lisäkerrokselle anturaharkkoja ja 2−10 cm:lle betonia.

Autotallin perustukset 5

Aiomme valaa betonia anturaharkkojen päälle. Siksi emme varmistaneet huolellisesti, että perustuksen yläreuna on vaakasuorassa. Riittää, että harkot ovat suorassa rivissä ja jokainen harkko pystysuorassa.

Autotallin perustukset 6

Suunta ja pystysuoruus tarkis-tetaan vesivaa'alla ja linjalangoilla. Jos rakennat valmiin perustuksen päälle, muista vetää harkkoja n. 10 mm taakse-päin, niin käytettävissä on myöhemmin tilaa sokkelirappaukselle.

Autotallin perustukset 7

Aseta 2. harkkorivi seuraavana päivänä ja lado se puoliksi limittäin edelliskerroksen kanssa. Aseta raudat rivin keskelle. Kiinnitä laudat molemmille sivuille, ensimmäinen linjalangan ja toinen vesivaa’an mukaan. Kiinnitä laudat puristimilla.

Autotallin perustukset 8

Harkkojen välit täytetään viimeisen kerran betonilla. Betonimäärä on tyypillisesti pienempi kuin ensimmäisellä kerralla, joten voit itse sekoittaa betonin myllyssä. Työntele rimaa betoniin, niin kuplat häviävät (tai vuokraa sauvatärytin).

Autotallin perustukset 9

Tasaa perustuksen yläpinta laudalla. Ennen kuin vedät lautaa poista ruuvipuristimet osasta laudoitusta. Aseta puristimet takaisin ennen kuin poistat seuraavat puristimet ja tasaat perustuksen seuraavan kohdan.

03
Sokkelin rappaus 8 Vaihe

Autotallin perustukset 1

Poista laudat seuraavana päivänä. Viikon kuluttua, säistä riippuen, voit muurata perustuksen päälle. Perustusten epätarkkuudet on tasoitettu vain vaihtelemalla betonikerroksen paksuutta. Betonikerros jää myöhemmin rappauksen alle.

Autotallin perustukset 2

Sekoita kalkkilaasti tehokkaaseen porakoneeseen liitetyllä vispilällä. Tässä käytetään valmista rappauslaastia, jonka karkeus on 0−2 mm. Jos tarvitset suuremman määrän, se kannattaa sekoittaa itse sementtimyllyssä.

Autotallin perustukset 3

Yleensä sokkeli rapataan vasta, kun muuri on valmis, mutta me teemme sen heti. Sokkeli rapataan aina kolmesti, ja ensimmäinen kerros hierotaan kalkkiharjalla. Rappaus on rappauslaastista ja vedestä sekoitettua ohutta velliä.

Autotallin perustukset 4

Levitä heti ensimmäisen kerrok-sen jälkeen "viskomalla" toinen, ohut (n. 3 mm paksu) rappauskerros, koska siten rappaus varmasti tarttuu alustaan. Tasaa kerros heti lastan taustapuolella. Anna kerroksen kuivua päivän ajan.

Autotallin perustukset 5

Poista seuraavana päivänä suurimmat epätasaisuudet muuraus- tai saumauslastalla mutta jätä pinta epätasaiseksi/karkeaksi. Näin se muodostaa hyvän pohjan päällimmäiselle rappauskerrokselle.

Autotallin perustukset 6

Levitä kolmas rappauskerros, joka on noin 7 mm paksu. Laastia on helpoin käsitellä, jos se ei ole liian paksua. Sen tulee olla koostumukseltaan paksun puuron tuntuista.

Autotallin perustukset 7

Silota kerros laudan tai hiertimen reunalla. Tasaa sokkelin alaosa muurauskauhalla niin, että se liittyy hyvin (tiiviisti) perustukseen. Rappauskerroksen taakse ei saa päästä vettä.

Autotallin perustukset 8

Anna kerroksen kuivua, kunnes se tuntuu sormissa kuivalta. Viimeistele se sitten tekemällä kiertäviä liikkeitä hiertimellä. Nyt sokkeli on valmis!

Materiaalit

21 metrin perustukseen:

• 9 m3 betonia
• Anturaharkkoja
• 12 mm:n raudoitusrautoja, 100 m
• 12 säkkiä rappauslaastia
• 10 säkkiä (à 40 kg) sementtiä
• 1 m3 hiekkaa

Lisäksi:
• Linjalankaa ja paaluja

Erikoistyökalut
• Pienoiskaivinkone
• Lava
• Kottikärryt

Vie aikaa

4–5 työpäivää pitkine taukoineen (kovettumisaika). Työaika kokonaisuudessaan väh. 7–8 päivää.

Hinta

Noin 1700 € + konevuokrat

Vaikeusaste

Tällä tavoin tehty perustus vaatii isojen koneiden käyttöä. Toisaalta raskaasta työstä pääsee näin helpommalla.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pyörivää laseria

Tällä videolla näytetään, miten käytät ja säädät pyörivää laseria. Laite heijastaa ympärilleen yhtenäisen viivan ja tarkan pisteen yhteen suuntaan. Kun olet opetellut käyttämään pyörivää laseria, voit merkitä helposti tarkat korkomerkit pitkille etäisyyksille. Siitä on hyötyä esimerkiksi lattian ja terassin tekemisessä.

Video

VINKIT: Vältä syövytysvauriot

Video

VINKIT: Pelasta liian vetelä laasti

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Perustus