Kim säästi yli 8 000 euroa

Andersenin perhe koki ikävän yllätyksen ryhtyessään uudistamaan kellarissa sijaitsevaa kylpyhuonetta. Talon perusta ei ollut tarpeeksi syvällä, joten sitä oli tuettava. Kim Andersen selvisi työstä itse.

Andersenin perhe halusi uuden kylpyhuoneen kellarikerrokseen. Vanha valettu amme meni vaihtoon ja uudelle wc-istuimelle piti myös saada tilaa. Tämän takia viemäröinti piti uusia. Mutta LVI-asiantuntijalla oli kui-tenkin huonoja uutisia.

Rakennusmääräykset edellyttävät usein eristeiden uusimista, kun tehdään uusia viemäröintejä. Tämä tarkoitti suurta kaivuutyötä, koko tilan pohja piti kaivaa 70 cm syvemmälle, jotta lattia voitiin eristää ja valaa betonilla uudes-taan. Seuraava huono uutinen oli se, että perusta jäi seinien alla hieman vanhan lattian alle, joten myös seinien alta piti kaivaa ja rakenteita oli tuettava vaiheit-tain. Muuten talo vajoaisi soraan. Kyseessä oli tehtävä, jonka lvi-asentaja arvioi yli 8 000 euron urakaksi.

Mutta Kim ei pelännyt tarttua la-pioon. Ensin katto tuettiin teleskooppi-putkilla, jotka sijoitettiin keskelle huo-netta. Sen jälkeen alkoi kaivaminen: metri kerrallaan, 70 cm:n syvyyteen ja 60-70 cm:n leveydeltä. Kuopan pohjalle kaadettiin 5-6 cm:n kerros betonia. Kun se oli kuivunut vuorokauden, kuoppaan asennettiin kaksi kerrosta perustus-harkkoja, jotka täytettiin ”juoksevalla” betonilla.

Jälleen odoteltiin vuorokausi, minkä jälkeen perustusharkkojen ylä-reunan ja seinän alareunan väliin jäävä rako täytettiin laajentuvalla betonilla, joka painettiin paikalleen rimanpätkällä. Urakka oli yli kolme kuukautta kestävä taistelu. Mutta nyt Kim on tyytyväinen säästettyään parin kuukauden palkan verran euroja tekemällä työn itse.

12 kysymystä kimille

Jouduitko ostamaan joitakin välttämättömiä työkaluja?
Kyllä, rumpusekoittimen, joka maksoi noin 150 € ja jonka myin urakan lopuksi puoleen hintaan.

Mikä oli työssä hankalinta?
Kaivaminen. Se piti tehdä lapiotöinä, ja kaikki aines piti kantaa ulos ämpäreissä, yhteensä hieman yli 7 tonnia. Sen jälkeen oli kannettava toiseen suuntaan 2,5 tonnia betonia ja perustusharkkoja.

Mistä olet erityisen ylpeä?
Kaikkein ylpein olen siitä, että onnis-tuin säästämään yli 8 000 euroa. Tästä tiedosta nautin pitkään.

Mikä on paras yksityiskohta?
Se, että valmiista pinnoista ei näe, että minä olen tehnyt työt. Ja se, et-ten vahingossa vaurioittanut taloa.

Kuinka paljon aikaa työ vaati?
Urakka vei yli 3 kuukautta. Kaivoin ja valoin noin metrin viikonlopussa.

Saitko joltakulta apua?
En - poikanikaan ei halunnut hikoil-la tai sotkea kenkiään. Mutta LVI-asiantuntija antoi korvaamattomia neuvoja työtä varten.

Mitä mieltä vaimosi oli tästä?
Hän sanoi, että meidän oli pakko tehdä työ itse. Kylpyhuone oli remontoitava, joten ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä töihin.

Tuliko projektista halvempi vai kalliimpi kuin olit ajatellut?
Pysyimme kuta kuinkin budjetissa.

Haluaisitko tehdä jotakin toisin, jos aloittaisit nyt kaiken alusta?
Teknisesti tekisin kaiken samoin. Mutta mietin kyllä pitkään ennen kuin aloitan toista urakkaa, sillä homma oli kieltämättä valtava.

Mitä annat neuvoksi muille, jot-ka ryhtyvät vastaavaan työhön?
Ei pidä mennä siitä, mistä aita on matalin. Kysy ammattilaisilta neu-voa ennen kuin aloitat. Tarkista maapohja, jotta et valitse paikkaa väärin ja vaurioita taloa.

Miten arvioit itseäsi asteikolla 1-10, jossa 10 on asiantuntija?
8 - myönnän, että saatoin välillä hieman hutiloida.

Mikä on seuraava projektisi?
Aion uusia mökkimme lisärakennuk-sen ikkunat ja ovet.

Valaminen on rankkaa työtä

Kim Andersenin kellarin kylpyhuone on kooltaan vain hieman yli 6 m2, joten työskentelytilaa oli paikoitellen todella vähän. Kaikki kaivuu toteutettiin lapiolla ja kaikki saviaines kannettiin ulos ämpäreissä. 10 metrin seinän tukemiseen käytettiin neljäkymmentä 16 kilon perustusharkkoa, kuutio betonia, 12 säkkiä sementtiä ja 6 säkkiä laajentuvaa betonia sekä litratolkulla hikeä...

Valaminen ja tilkitseminen

Jos haluat tukea tiiliseinän, sinun on tiedettävä oikea työjärjestys ja oikeat työmenetelmät.

Valu toteutetaan siten, että kellarin pohja kaivetaan auki noin metrin osioissa ja vanhan perustan alle valetaan tai muurataan uusi perusta. Osiot numeroidaan 1, 4, 2, 5, 3, ja ensimmäisenä päivänä kaivetaan kaikki 1-osiot auki puhtaaseen maapohjaan saakka. Tämän jälkeen valetaan tai muurataan muutaman sentti-metrin kerros vanhan perustan alapuolelle. Valu saa kuivua vuo-rokauden. Seuraavana päivänä kaivetaan ja tuetaan kaikki 2-osiot ja tilkitään 1-osiot. Van-han ja uuden perustan välinen rako täytetään maakostealla sementtilaastilla, johon on sekoi-tettu terävärakeista soraa. Myös laajentuvaa betonia voi käyttää.

Lisää samasta aiheesta Perustus