Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ruuvit ja naulat

Löydä apua ja ohjeita oikeiden ruuvien, tulppien ja naulojen valintaan omiin tee se itse -projekteihisi.

Rautakaupan naula- ja ruuvihyllyt ja niiden valikoima voivat tuntua loputtomilta. Kaupoissa on lukemattomia erilaisia nauloja ja ruuveja, eikä oikean ruuvin tai naulan löytäminen ole aina helppoa.

Lastulevyruuvi

Lastulevyruuvit on kaikkein yleisimpiä ruuveja. Ne on tehty karkaistusta tai ruostumattomasta teräksestä. Yleisruuvi, josta on eri kokoja ja malleja. Ruuville ja kannalle voi joutua poraamaan valmiit reiät.

Asennusruuvi

Ei tarvitse valmista reikää kuten lastulevyruuvi. Leikkaava kärki leikkaa puun kuidut poikki, joten puu ei yleensä halkea. Ruuvin kierre ulottuu kärkeen asti. Kierre on jyrkkä, joten ruuvi painuu kauas syvemmälle joka kierroksella.

Leikkaava puuruuvi

Leikkava puuruuvi uppoaa nopeasi kovaan puuhun ja MDF-levyyn. Ruuvin kierre on loiva, joten se tarttuu lujasti kiinni levyihin ja puuhun. Heti kärjen takana olevat upotusterät tekevät tilaa ruuvin varrelle, jotta se ei halkaise puuta. Ruuvin kannassa on jyrkät reunat ja senkkiterät, jotka upottavat kannan puun sisään.

Puu-kipsiruuvi

Ruuvin tarkoitus on pitää kipsilevy kiinni puurungossa. Ruuvissa on jyrkkä kierre, joten ruuvi uppoaa nopeasti. Ruuvin suppilomainen kanta estää kipsilevyn pintapahvin repeämisen. Ruuvissa on ristipääkanta (PH-X), joka irtoaa helposti ruuvauskärjestä, kun ruuvi on tarpeeksi syvällä.

Teräs-kipsiruuvi

Ruuvi on tarkoitettu kipsilevyjen kiinnittämiseen metallirankoihin. Ruuvissa on porakärki, joten ruuvi uppoaa 2,25 milliä paksuun metallirankaan. Suppilonmuotoinen pää pitää kipsilevyn pintapahvin ehjänä.

Toimitus suosittelee: Oikeat tulpat kipsilevyseinään

Kulmarautaruuvi

Kulmarautaruuvit on tarkoitettu kulmarautojen kiinnittämiseen. Ruuvin leveä ja kartiomainen kaula täyttää kulmaraudan reiän kokonaan. Ruuvin leveä kanta peittää reiän ja estää veden valumisen reikään.

Lasilistaruuvi

Lasilistaruuvit pitävät lasilistat paikoillaan. Erittäin kapea ruostumattomasta teräksestä tehty ruuvi, jossa on linssikanta. Ruuvin porakärki leikkaa jopa terästä ja ehkäisee puun halkeamista. Myös pienen kannan alla olevat upotusterät ehkäisevät puun halkeamista.

Eristysruuvi

Eristysruuvi sopii erinomaisesti paikkoihin, joissa ruuvi menee eristekerroksen läpi. Ruuvin sileä kaula pitää eristeen ehjänä, joten sen ympärille ei muodostu kylmäsiltaa. Ruuvista on sekä puulle että teräkselle tarkoitettuja versioita.

Karmiruuvi

Jykevä, karkaistusta teräksestä tehty ruuvi. Ruuvia käytetään oven- ja ikkunankarmien kiinnittämiseen betoniin, kevytbetoniin, tiileen ja puuhun. Ruuvin sileä osa estää ruuvia painumasta liian syvälle.

Särkynyt kanta

Ruuvia on vaikea saada irti, jos sen kanta on mennyt pilalle. Onneksi ongelmaan on ratkaisu. Jutussa särkynyt ruuvinkanta kerrotaan, mitä pilalle menneelle ruuvinkannalle voi tehdä.

Naulat ovat edelleen käteviä

Nauloilla on edelleen paikkansa ruuvien rinnalla. Vasaralla ja hyvällä naulavalikoimalla voi tehdä melkein mitä tahansa.

Perinteinen naula

Perinteisessä naulassa on nelikulmainen varsi ja pyöreä kanta. Isoja nauloja käytetään esimerkiksi lankkujen naulaamiseen ja runkojen rakentamiseen.

Pyöreä naula ja kanta

Pyöreävartiset naulat eivät tee liitoksista yhtä vahvoja kuin nelikulmaiset. Toisaalta pyöreät naulat eivät halkaise puuta yhtä helposti. Pyöreät naulat sopivat särkyvien materiaalien kiinnittämiseen tai puun reunaan naulaamiseen.

Pyöreä viimeistelynaula

Pyöreät viimeistelynaulat sopivat sisätöihin, kun naulan kanta ei saa jäädä näkyviin. Naulat eivät tartu kiinni kovin lujasti, joten niitä käytetään lähinnä listojen kiinnittämiseen.

Nelikulmainen viimeistelynaula

Kaupoissa on myös nelikulmaisia viimeistelynauloja, jotka ovat yleensä isompia kuin pyöreät viimeistelynaulat. Nelikulmaisia nauloja käytetään usein ulkotöissä esimerkiksi terassin lautojen naulaamiseen. Kaupoissa on myös pieniä sisätöihin tarkoitettuja nelikulmaisia viimeistelynauloja.

Huopanaula

Perinteisessä huopanaulassa on ohut ja leveä kanta, joka pitää huovan tai pahvin lujasti kiinni. Kaupoissa on sekä lämpösinkittyjä että ruostumattomia huopanauloja.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin