Ruuvit ja naulat

Löydä apua ja ohjeita oikeiden ruuvien, tulppien ja naulojen valintaan omiin tee se itse -projekteihisi.

  Rautakaupan naula- ja ruuvihyllyt ja niiden valikoima voivat tuntua loputtomilta. Kaupoissa on lukemattomia erilaisia nauloja ja ruuveja, eikä oikean ruuvin tai naulan löytäminen ole aina helppoa.

  Lastulevyruuvi

  Lastulevyruuvit on kaikkein yleisimpiä ruuveja. Ne on tehty karkaistusta tai ruostumattomasta teräksestä. Yleisruuvi, josta on eri kokoja ja malleja. Ruuville ja kannalle voi joutua poraamaan valmiit reiät.

  Asennusruuvi

  Ei tarvitse valmista reikää kuten lastulevyruuvi. Leikkaava kärki leikkaa puun kuidut poikki, joten puu ei yleensä halkea. Ruuvin kierre ulottuu kärkeen asti. Kierre on jyrkkä, joten ruuvi painuu kauas syvemmälle joka kierroksella.

  Leikkaava puuruuvi

  Leikkava puuruuvi uppoaa nopeasi kovaan puuhun ja MDF-levyyn. Ruuvin kierre on loiva, joten se tarttuu lujasti kiinni levyihin ja puuhun. Heti kärjen takana olevat upotusterät tekevät tilaa ruuvin varrelle, jotta se ei halkaise puuta. Ruuvin kannassa on jyrkät reunat ja senkkiterät, jotka upottavat kannan puun sisään.

  Puu-kipsiruuvi

  Ruuvin tarkoitus on pitää kipsilevy kiinni puurungossa. Ruuvissa on jyrkkä kierre, joten ruuvi uppoaa nopeasti. Ruuvin suppilomainen kanta estää kipsilevyn pintapahvin repeämisen. Ruuvissa on ristipääkanta (PH-X), joka irtoaa helposti ruuvauskärjestä, kun ruuvi on tarpeeksi syvällä.

  Teräs-kipsiruuvi

  Ruuvi on tarkoitettu kipsilevyjen kiinnittämiseen metallirankoihin. Ruuvissa on porakärki, joten ruuvi uppoaa 2,25 milliä paksuun metallirankaan. Suppilonmuotoinen pää pitää kipsilevyn pintapahvin ehjänä.

  Toimitus suosittelee: Oikeat tulpat kipsilevyseinään

  Kulmarautaruuvi

  Kulmarautaruuvit on tarkoitettu kulmarautojen kiinnittämiseen. Ruuvin leveä ja kartiomainen kaula täyttää kulmaraudan reiän kokonaan. Ruuvin leveä kanta peittää reiän ja estää veden valumisen reikään.

  Lasilistaruuvi

  Lasilistaruuvit pitävät lasilistat paikoillaan. Erittäin kapea ruostumattomasta teräksestä tehty ruuvi, jossa on linssikanta. Ruuvin porakärki leikkaa jopa terästä ja ehkäisee puun halkeamista. Myös pienen kannan alla olevat upotusterät ehkäisevät puun halkeamista.

  Eristysruuvi

  Eristysruuvi sopii erinomaisesti paikkoihin, joissa ruuvi menee eristekerroksen läpi. Ruuvin sileä kaula pitää eristeen ehjänä, joten sen ympärille ei muodostu kylmäsiltaa. Ruuvista on sekä puulle että teräkselle tarkoitettuja versioita.

  Karmiruuvi

  Jykevä, karkaistusta teräksestä tehty ruuvi. Ruuvia käytetään oven- ja ikkunankarmien kiinnittämiseen betoniin, kevytbetoniin, tiileen ja puuhun. Ruuvin sileä osa estää ruuvia painumasta liian syvälle.

  Särkynyt kanta

  Ruuvia on vaikea saada irti, jos sen kanta on mennyt pilalle. Onneksi ongelmaan on ratkaisu. Jutussa särkynyt ruuvinkanta kerrotaan, mitä pilalle menneelle ruuvinkannalle voi tehdä.

  Naulat ovat edelleen käteviä

  Nauloilla on edelleen paikkansa ruuvien rinnalla. Vasaralla ja hyvällä naulavalikoimalla voi tehdä melkein mitä tahansa.

  Perinteinen naula

  Perinteisessä naulassa on nelikulmainen varsi ja pyöreä kanta. Isoja nauloja käytetään esimerkiksi lankkujen naulaamiseen ja runkojen rakentamiseen.

  Pyöreä naula ja kanta

  Pyöreävartiset naulat eivät tee liitoksista yhtä vahvoja kuin nelikulmaiset. Toisaalta pyöreät naulat eivät halkaise puuta yhtä helposti. Pyöreät naulat sopivat särkyvien materiaalien kiinnittämiseen tai puun reunaan naulaamiseen.

  Pyöreä viimeistelynaula

  Pyöreät viimeistelynaulat sopivat sisätöihin, kun naulan kanta ei saa jäädä näkyviin. Naulat eivät tartu kiinni kovin lujasti, joten niitä käytetään lähinnä listojen kiinnittämiseen.

  Nelikulmainen viimeistelynaula

  Kaupoissa on myös nelikulmaisia viimeistelynauloja, jotka ovat yleensä isompia kuin pyöreät viimeistelynaulat. Nelikulmaisia nauloja käytetään usein ulkotöissä esimerkiksi terassin lautojen naulaamiseen. Kaupoissa on myös pieniä sisätöihin tarkoitettuja nelikulmaisia viimeistelynauloja.

  Huopanaula

  Perinteisessä huopanaulassa on ohut ja leveä kanta, joka pitää huovan tai pahvin lujasti kiinni. Kaupoissa on sekä lämpösinkittyjä että ruostumattomia huopanauloja.