Tiili- ja betonitulpat

Tulppa pitää valita alustan, kiinnitettävän esineen ja tulppaan kohdistuvan kuormituksen mukaan.

Tulppa on tarpeeksi vahva vain, jos se sopii alustan materiaalille ja kiinnitettävän esineen kokoon.

Tulppa on tarpeeksi vahva vain, jos se sopii alustan materiaalille ja kiinnitettävän esineen kokoon.

Asennustulppa pitää valita sen mukaan, millaisesta materiaalista alusta on tehty. Llisäksi tulpan pitää sopia kiinnitettävän esineen painoon ja kokoon, jotta se kestää sekä alaspäin että eteenpäin suuntautuvaa vetoa.

Mihin tulppia käytetään?

TIILISEINÄT Tiilet voivat haljeta, jos tulppa laajenee liikaa. Kevyet esineet asennetaan tiilisei-niin nylontulpilla ja raskaat esineet kuten markiisit liima-ankkureilla.

BETONI Tulppa ei halkaise betoniseinää, joten sii-hen voi asentaa nylontulppia, naulatulppia ja kiila-ankkureita. Haljenneen betonin kanssa kannattaa käyttää liima-ankkuria.

KEVYTBETONI Kevytbetoni voi murentua, jos sen kanssa käytetään perustulppia tai tiheitä ruuveja. Kevytbetonin kanssa käytetään harva-kierteisiä ruuveja tai siivellisiä tulppia.

Erilaisia tulppia

PERUSTULPPA

Tavallinen nylontulppa tiilelle ja betonille. Reikään upotettava tulppa laajenee, kun siihen asennetaan oikean kokoinen ruuvi. Siivekkeet, joita on kaksi tai neljä, toimivat ulosvetoa estävinä väkäsinä.

YLEISTULPPA

Yleistulppaa voi käyttää melkein mihin tahansa sekä kovien että huokoisten materiaalien kanssa. Käytetään keveiden esineiden kuten lamppujen ja verho-tankojen asentamiseen.

KIILA-ANKKURI/TERÄSANKKURI

Käytetään raskaiden esineiden kiinnittä-miseen betoniin. Tulpan laajeneva osa kiilautuu reikään. Joitakin tulppia voi käyttää haljenneen betonin kanssa. Kierreosan voi ruuvata irti ja käyttää uudestaan.

NYLONNAULATULPPA

Käytetään muun muassa kaappien ja karmien asentamiseen tiiliseiniin. Tulppa ja naula lyödään varovasti reikään, minkä jälkeen naula upotetaan reikään koko-naan. Naulan voi ruuvata irti ja takaisin.

TERÄSNAULATULPPA

Kätevä kiinnike sidevanteiden, kiskojen ja kulmarautojen kiinnittämiseen betoniin ja koviin tiiliin. Naula pysyy tiukasti kiinni reiässä. Jotkut teräsnaulatulpat ovat ruostumattomia ja sopivat ulkokäyttöön.

KEVYTBETONITULPPA

Paljon erilaisia malleja. Joissakin on todella harva kierre, toiset laajenevat syvällä reiässä ja osassa on lisäsiivekkeet. Tulppa pitää valita tarkasti kuormituksen mukaan.

LIIMA-ANKKURI

Todella painavien esineiden asentamiseen käytetään liima-ankkureita. Yksi- tai kaksi-komponenttinen liima puristetaan reikään ja kierretanko upotetaan massaan. Liima kovettuu nopeasti.

Koot

Markkinoilla on valtava valikoima erilaisia.

Alla olevat koot ovat yleisimpiä, ja niitä myydään lähes kaikissa rautakaupoissa. Mitat tarkoittavat reiän halkaisijaa. Liima-ankkureiden kohdalla kerrotaan myös kierretangon paksuus.

  • Nylontulpat: 4-16 mm terä
  • Yleistulpat: 4-16 mm terä
  • Kiila-ankkuri: 6-20 mm terä
  • Naulanaula-tulppa: 4-10 mm terä
  • Teräsnaulatulppa: 5-6 mm terä
  • Kevytbetoni-tulppa: 8-14 mm terä
  • Liima-ankkuri: 10-35 mm terä, 8-30 mm tanko

Miten tulppia käytetään?

Tavallisten tulppien kanssa pitää varmis-taa, että poranterä, tulppa ja ruuvi sopivat yhteen. Oikeat koot lukevat tulppapaketin kyljessä.

Kun reikä on porattu, se puhdistetaan huolellisesti imurilla, ennen kuin tulppa painetaan sisään. Tulpan pitää sopia reikään tiukasti ja mahtua sisään koko-naan. Reiän pitää olla tulppaa syvempi, jotta ruuvi ei jää törröttämään. Sen jälkeen ruuvi väännetään kiinni tulppaan.

Naulatulppa työnnetään ja koputetaan varovasti reikään. Naula on koko ajan paikallaan. Kun tulppa on pohjassa, naula lyödään kokonaan sisään, jolloin tulppa laajenee reiässä. Naulatulpan tyypistä riippuen naulan voi ruuvata irti, ja sitä voi käyttää esineen asentamiseen.

    Muut lukevat juuri nyt …