Opas: Puuruuvit

Rautakaupan ruuvivalikoima saattaa tuntua jopa liian monipuoliselta – myös silloin, kun on kyse pelkistä puuruuveista. Hyllyissä on paljon erikoisruuveja, mutta muutamalla erilaisella puuruuvilla pääsee jo pitkälle.

Puuruuvit

KEHITYSTÄ: Ennen vanhaan puuliitoksiin porattiin valmiit ruuvinreiät molempiin osiin. Ruuvit ovat kehittyneet niin paljon, ettei se ole enää tarpeellista.

MIHIN PUURUUVEJA KÄYTETÄÄN?

ULKONA RAKENTAMINEN.
Lähes kaikki ulkorakennelmat tehdään puusta. Ruuvit pitää valita sen mukaan, käytetäänkö rakentamiseen kovia puulajeja, kestopuuta vai lehtikuusta.

SISÄLLÄ RAKENTAMINEN.
Ruuveja käytetään sisällä esimerkiksi väliseinien ja lattioiden rakentamiseen sekä ovien ja ikkunoiden asentamiseen. Yleisruuvit sopivat useimpiin töihin.

KALUSTEET, KIINNITTÄMINEN JNE.
Yleisruuvit sopivat hyvin lastulevyjen ja männyn kiinnittämiseen. MDF-levyt ja kipsilevyt kiinnitetään runkoon erikoisruuveilla.

Puuruuvien upottaminen kovaan puuhun

Ruuvien kannat uppoavat pehmeään puuhun varsin hyvin, mutta kovaan puuhun, melamiiniin ja MDF-levyihin pitää porata valmiit reiät ruuvinkantoja varten.

Reiät porataan valmiiksi upotusterällä. Se voi olla pieni, terään kiinnitettävä sahalaitainen holkki tai varsinainen upotusterä. Terä varmistaa, että ruuvin kanta päätyy levyn pinnan tasolle.

ERILAISIA PUURUUVEJA

LASTULEVYRUUVI
Lastulevyruuvia sanotaan myös yleisruuviksi. Ruuville ja kannalle pitää yleensä porata valmis reikä, jotta ruuvi uppoaa puuhun siististi.

PUURUUVI, LEIKKAAVA KÄRKI
Lastulevyruuvin paranneltu versio, jolle ei tarvitse porata valmiita reikiä. Ruuvin kärki leikkaa puun kuidut poikki, joten puut eivät yleensä halkea.

TERASSIRUUVI
Pehmeästä puusta tehdylle terassille tarvitaan ruuvi, jossa on harva kierre. Harvakierreruuvi painuu nopeasti puuhun ja tarttuu siihen kunnolla kiinni.

TERASSIRUUVI KOVALLE PUULLE
Uppoaa kovaan puuhun ilman valmista reikää. Ruuvin kärki poraa puuhun reiän, ja kannan alla oleva kierre jyrsii pintaan kannan mentävän kolon.

PUUKIPSIRUUVI
Erikoisruuvi kipsilevyjen asentamiseen puurunkoon. Porakärki tekee levyyn siistin reiän, ja kierre vetää ruuvin nopeasti puun sisään.

ANKKURIRUUVI
Ankkuriruuveilla kiinnitetään kulmarautoja ja naulauslevyjä runkopuihin. Leveä, kartiomainen ruuvi sopii tiiviisti rautojen reikiin, ja kanta peittää reiän.

PORARUUVI
Kärki lävistää MDF:n tapaiset kovat levyt, ja kärjen takana oleva jyrsinterä tekee tilaa ruuville. Ruuvi ei halkaise porattavaa materiaalia.

Tärkeää puuruuveista!

Säänkestävät yleisruuvit sopivat yleensä ulkona rakentamiseen. Niitä ei kuitenkaan suositella lehtikuusen, kovien puulajien ja painekyllästetyn puun kiinnittämiseen. Niissä on ruuveja kuluttavia happoja, joista tulee puuhun tummia läiskiä.

Happoja sisältävien puulajien kanssa kannattaa käyttää aina ruuveja, joissa on merkintä A4. Ne on tehty haponkestävästä ruostumattomasta teräksestä, joten ne kestävät kovissa olosuhteissa.

A4-ruuvit ovat hieman kalliimpia kuin tavalliset ruuvit. Haponkestävät ruuvit maksavat kuitenkin itsensä takaisin.

Toimitus suosittelee: Tee työt helpommin näillä 10 ruuvilla

    Muut lukevat juuri nyt …