Oikeat tulpat kipsilevyseinään

Valitse oikeat tulpat, jos aiot ripustaa kipsilevyseinälle raskaita tavaroita.

Valitse kipsilevyseinään oikeat tulpat

Kipsilevyille on kehitetty paljon erilaisia tulppia. Useimmat niistä sopivat parhaiten kevyiden esineiden kuten taulujen ja pyyhekoukkujen ripustamiseen. Ne eivät kuitenkaan riitä, jos seinälle pitää ripustaa raskaita esineitä kuten hyllyjä, taulutelevisioita ja kaappeja.

LUE LISÄÄ: Tulpat - 5 minuutin katsaus

Raskaiden esineiden tulpat

Metalli- tai molly-ankkuri on raskaiden esineiden ripustamiseen tarkoitettu kipsitulppa. Suurimmat tulpat kantavat helposti jopa 30 kilon painon.

Helppoja käyttää

Kipsilevytulppien käyttäminen on sekä nopeaa että hyvin helppoa. Tulpat sopivat sekä kipsilevyille, kuitukipsille että lastulevyille.

LUE LISÄÄ: Erilaisia kipsilevytulppia

Tulpan poistaminen

Mollyankkureiden asentaminen on nopeaa ja helppoa, mutta niiden poistaminen voi olla vaikeaa. Kipsitulpat muodostavat levyn takapuolelle tähdenmuotoisen tartuntapinnan, joten niiden irrottaminen on käytännössä mahdotonta. Tulppia ei kannata vetää irti, vaan niiden kaulus pitää poistaa levyn päältä. Loput työnnetään seinän sisään ja reiät tasoitetaan umpeen.

LUE LISÄÄ: Näin valitset oikean kipsilevyruuvin

Oikeat mittasuhteet

Valitse oikeat metallitulpat, jos aiot ripustaa seinälle raskaita esineitä. Kipsilevytulppien paksuus ja koko vaihtelevat. Tulpan pitää olla levyn mittainen. Tässä artikkelissa esiteltävä tulppa kuuluu yhteen taulutelevision kannatinraudan kiinnittämiseen tarkoitetun ruuvin kanssa.

Erikoistyökalut

Jos tarvitset koukkua esimerkiksi taulun ripustamiseen, voit hankkia koukullisen metallitulpan. Tulppa on helpointa kiinnittää noin viiden euron hintaisilla erikoispihdeillä, mutta ne voi myös ruuvata kiinni.

Tee näin

1

Valitse sopiva pituus. Tulpan sileän osan pituuden pitää vastata levyn/levyjen paksuutta. Mitä paksumpi tulppa, sitä enemmän kuormitusta se kestää.

2

Poraa levyseinään reikä. Poran paksuuden pitää vastata tulpan sileän osan halkaisijakokoa. Ei tosin haittaa, vaikka poraisit reiän, joka on enintään 1 mm tulppaa suurempi.

3

Naputa tulppa reikään, kun olet ruuvannut ruuvia hiukan tulpan sisään. Naputa tulppa niin syvälle, että laipan terät porautuvat kokonaan levyyn.

4

Kierrä ruuvia hiukan ulos, jotta saat pihdeillä otteen ruuvikannan alta. Kuvassa nähtävät pihdit ovat halvinta ja yksinker-taisinta mallia. Ruuvin voi myös ruuvata sisään, niin tulppa laajenee levyn takana.

5

Purista pihtejä. Tulpan ”jalka” leviää levyn taakse. Ruuvia voi joutua ruuvaa-maan hieman sisään ja toistamaan vaiheen, varsinkin jos tulppa on erityisen pitkä.

6

Nyt voit irrottaa ruuvin. Poraa ruuville reikä siihen esineeseen, jonka haluat ripustaa seinään ja kiinnitä esine ruuvista tulppaan. Näin esine pysyy kiinni.

    Muut lukevat juuri nyt …