Valitse kipsilevyseinään oikeat tulpat

Kipsilevyille on kehitetty paljon erilaisia tulppia. Useimmat niistä sopivat parhaiten kevyiden esineiden kuten taulujen ja pyyhekoukkujen ripustamiseen. Ne eivät kuitenkaan riitä, jos seinälle pitää ripustaa raskaita esineitä kuten hyllyjä, taulutelevisioita ja kaappeja.

LUE LISÄÄ: Tulpat - 5 minuutin katsaus

Raskaiden esineiden tulpat

Metalli- tai molly-ankkuri on raskaiden esineiden ripustamiseen tarkoitettu kipsitulppa. Suurimmat tulpat kantavat helposti jopa 30 kilon painon.

Helppoja käyttää

Kipsilevytulppien käyttäminen on sekä nopeaa että hyvin helppoa. Tulpat sopivat sekä kipsilevyille, kuitukipsille että lastulevyille.

LUE LISÄÄ: Erilaisia kipsilevytulppia

Tulpan poistaminen

Mollyankkureiden asentaminen on nopeaa ja helppoa, mutta niiden poistaminen voi olla vaikeaa. Kipsitulpat muodostavat levyn takapuolelle tähdenmuotoisen tartuntapinnan, joten niiden irrottaminen on käytännössä mahdotonta. Tulppia ei kannata vetää irti, vaan niiden kaulus pitää poistaa levyn päältä. Loput työnnetään seinän sisään ja reiät tasoitetaan umpeen.

LUE LISÄÄ: Näin valitset oikean kipsilevyruuvin

Oikeat mittasuhteet

Valitse oikeat metallitulpat, jos aiot ripustaa seinälle raskaita esineitä. Kipsilevytulppien paksuus ja koko vaihtelevat. Tulpan pitää olla levyn mittainen. Tässä artikkelissa esiteltävä tulppa kuuluu yhteen taulutelevision kannatinraudan kiinnittämiseen tarkoitetun ruuvin kanssa.

Erikoistyökalut

Jos tarvitset koukkua esimerkiksi taulun ripustamiseen, voit hankkia koukullisen metallitulpan. Tulppa on helpointa kiinnittää noin viiden euron hintaisilla erikoispihdeillä, mutta ne voi myös ruuvata kiinni.