Erikoisruuvit

Tavalliset puuruuvit sopivat lähes kaikkiin töihin, mutta erikoisruuveista on korvaamatonta apua tietyissä töissä.

Markkinoille tulee koko ajan uusia erikoisruuveja, jotka täyttävät entistä kovempia vaatimuksia. Kaikki erikoisruuvit helpottavat ja nopeuttavat rakentamista ja kestävät tavallisia paremmin. Erikoisruuvit säästävät aikaa ja vaivaa sekä joskus myös rahaa.

Mihin erikoisruuveja käytetään?

JALOPUUT

Kovien jalopuulautojen asentaminen vaatii ruuveilta paljon. Ruuvien pitää olla hapon-kestäviä ja ruostumattomia. Joissakin on porakärki ja puuhun uppoava kanta.

BETONI

Betoniin voi porata reiän ja asentaa siihen tulpan ruuvin kiinnittämistä varten. Betoniruuvin kanssa ei tarvita tulppaa, mutta terän pitää sopia ruuvin kokoon.

METALLI

Metalliruuvin voi asentaa seinään ilman valmiiksi porattua reikää. Porakärkiruuvit ovat tarpeen esimerkiksi, kun kipsilevyjä kiinnitetään metallirankoihin.

Miten karmiruuvia käytetään?

Ikkunoita ja ovia ei voi yleensä vaihtaa vaihtamatta karmeja. Varsinkin oven-karmeja pitää säätää, jotta ovi avautuu ja sulkeutuu kunnolla. Siihen kannattaa käyttää oikeita karmiruuveja.

Ruuvin kärki menee karmin läpi ja tarttuu kiinni runkotolppaan. Ruuvin tyvessä oleva kierre jää kiinni karmiin. Kun ruuvia väännetään, karmi liikkuu sisään- tai ulospäin.

Kaupoissa on myös kaksiosaisia karmi-ruuveja, joiden tyvessä on ympäri pyörivä holkki. Ruuvi asennetaan kärjellä, joka pyörittää sekä ruuvia että holkkia. Kun ruuvi on tarpeeksi syvällä, karmi hieno-säädetään paikalleen toisella kärjellä, joka pyörittää vain holkkia. Ruuveja voi säätää myöhemmin, jos ovi menee kieroon.

Erilaisia erikoisruuveja

TERASSIRUUVI KOVALLE PUULLE

Teräväkärkinen erikoisruuvi, jonka voi ruuvata kovaan lautaan ilman valmiiksi porattua reikää. Ruuvin tyvessä oleva kierre tekee kolon kantaa varten, joten ruuvin voi upottaa kokonaan puuhun.

TURVARUUVI

Ruuvissa on erikoiskanta, jota ei voi vääntää vastapäivään. Yksisuuntainen ruuvi vaikeuttaa murtovarkaan työtä, sillä turvaruuveilla asennettuja lasilistoja ei voi ruuvata irti.

JALKARUUVI

Puuruuvin kärki, nelikulmainen keski­ osa ja tyvessä oleva pulttikierre sopivat esimerkiksi kalusteiden rakentamiseen. Ruuvataan aluksi puuhun ja kiristetään paikalleen vääntämällä.

LEVYRUUVI

Levyruuveja käytetään esimerkiksi kuitusementtilevyjen asentamiseen. Litteä ruuvinkanta jakaa paineen laajalle alueelle ja estää ruuvia menemästä levyn läpi. Kannan värin voi valita levyn mukaan.

KIPSILEVYRUUVI TERÄKSELLE

Ruuvin suppilomainen kanta vetää kipsilevyn teräsrankaa vasten mutta ei mene pintapahvin läpi. Samalla porakärki tekee reiän teräsrankaan. Pitkät ruuvit on tarkoitettu kaksinkertaisille levyrakenteille.

LVI-RUUVI

Iso ja harva kierre tarttuu lujasti kiinni puuhun, ja sileä tyviosa pitää huolen siitä, että ruuvi kiristyy juuri sopivasti. Käytetään metallin ruuvaamiseen puuhun ja päinvastoin.

BETONIRUUVI

Ruuvin voi asentaa betoniin ilman tulppaa. Kärki leikkaa betonia ja ruuvi tarttuu kiinni uskomattoman lujasti. Betoniruuvien käyttäminen on helppoa ja säästää aikaa, jos ruuveja pitää asentaa paljon.

Ruuveja kaikkialla

Ei ole liioiteltua väittää, että ruuveja on joka puolella. Rannekellot, silmä lasit ja puhelimet ovat täynnä mini ja mikroruuveja. Pienimmät niistä ovat alle millin pituisia. Autoissa, kodinkoneissa ja sähkölaitteissa on valtava määrä erilaisia ruuveja.

Nykyaikaisten ruuvien teollinen valmistus aloitettiin noin 180 vuotta sitten. Ruuvit ovat vaikuttaneet ke hitykseen enemmän kuin luulemme. Hitsauslaitteilla ja superliimoilla voi tehdä kaikenlaista, mutta ruuvit ovat paljon kätevämpiä, jos liitos pitää joskus purkaa. Samasta syystä ruuveja käytetään rakentamisessa yhä enemmän naulojen sijaan.