Saa kohdistetut ruuvit porausmallin avulla

Ulkoverhouksesta tulee siisti, kun asennat ruuvit yksinkertaisen ruuvausohjaimen avulla. Se varmistaa, että ruuvit tulevat suoriin riveihin ja samalle korkeudelle. Tässä jutussa tehdään lomalaudoitus, mutta samanlainen ohjain sopii myös monille muille ulkoverhouksille.

Samaan linjaan ohjaimella

Yksinkertainen ruuvausohjain on helppo tehdä, ja se varmistaa, että ruuviriveistä tulee suorat.

Suorat ruuvirivit näyttävät hyviltä, mutta ohjaimesta on toinenkin hyöty: se pitää huolen siitä, että ruuvit osuvat oikealle etäisyydelle laudan reunasta. Tässä jutussa tehdään lomalaudoitus. Sen kanssa on tärkeää muistaa, että päällimmäisten lautojen ruuvit eivät saa osua alempien lautojen reunoihin, jotta ne eivät halkea. Ohjain pitää huolen siitä, ettei niin käy.

1

Asenna väliaikainen tukirima alimman koolauslaudan alle. Kiilaa rima sopivalle etäisyydelle laudasta ja tue se laatoilla. Ohjainrima pitää ulkoverhouslaudat oikealla korkeudella asentamisen aikana.

2

Merkitse koolauslautojen keskikohdat ruuvausohjaimeen. Se tehdään laudasta, joka on yhtä leveä kuin seinälaudat. Ohjain nostetaan tukiriman päälle, ja sen pitää yltää hieman ylimmän riman yläpuolelle.

3

Merkitse ja poraa kolme reikää jokaisen koolauslaudan kohdalle. Päällimmäisen kerroksen laudat peittävät neljäsosan alemmista laudoista. Päällimmäisen kerroksen ruuvit eivät saa osua alempiin lautoihin, jotta ne eivät halkea. Päällimmäiseen kerrokseen tehdään kaksi ruuvinreikää siten, että ne ovat yhtä kaukana reunoista ja toisistaan. Alimmaisen kerroksen lautoja varten tehdään yksi ruuvinreikä ohjaimen keskelle.

4

Ruuvaa pieni kapula ohjaimen pohjaan. Se toimii tukena ja helpottaa lautojen kohdistamista.

5

Poraa ohjaimen läpi ruuvinreiät verhouslautoihin. Alemman kerroksen lautojen asentamiseen käytetään keskimmäistä reikää, päällimmäisen kerroksen lautoihin kahta reunimmaista.

6

Ruuvaa alimmaisen kerroksen laudat kiinni. Laudat ovat asentamisen aikana tukiriman varassa. Lautojen väliin jätetään puolen laudan levyinen rako.

7

Asenna toisen kerroksen laudat siten, että ne peittävät yhtä ison osan alemmista laudoista.