Tee työt helpommin näillä 10 ruuvilla

Useimmissa ruuveissa on samat perusosat. Kaukaa katsottuna ruuvit näyttävät samanlaisilta, mutta lähikuva paljastaa, että niissä on isoja eroja.

Jokaiseen rakennus- ja remonttityöhön on oma erikoisruuvinsa. Ruuvien suunnittelu ja valmistus on pitkälle kehittynyttä tiedettä, jossa jokaisen yksityiskohdan eteen on tehty lukemattomia työtunteja ja testejä.

1. CAMO C4 - Upota ruuvit terassin sisään

Unohda tulpat, ja upota ruuvit terassilautojen sisään. Erikoistyökalu pitää ruuvin oikeassa kulmassa ja auttaa vääntämään sen laudan kylkeen. Ruuvinkanta jää piiloon lautojen väliin.

Ruuvissa on tylppä porakärki, joten lautoihin ei tarvitse porata valmiita reikiä. Ruuvin kierre on harva, ja se kiinnittää laudan alla olevaan runkoon sopivan tiukasti. Kannan alla oleva vastakierre vetää terassilaudan kiinni runkoon ja tekee reikään siistin pinnan. Ruuvinkanta on niin pieni, että se uppoaa puuhun kokonaan.

Materiaali: Pinnoitettu teräs
Koot: 4x48-4x60 mm
Hinta noin: 30 euroa 350 kpl

Tylppä kärki jyrsii puun pois eikä työnnä sitä pois terän tieltä.

2. ESSVE Programa – Säädettävä karmiruuvi

Säädettävien Programa-karmiruuvien avulla ovet ja ikkunat voi asentaa suoraan ilman kiiloja. Karmin paikkaa voi hienosäätää ruuvia pyörittämällä, kun karmi on jo paikallaan.

Programa-ruuvissa on pitkä teräsruuvi, jonka päässä on paksu holkki. Holkki pyörii vapaasti ruuvin ympäri. Ruuvi asennetaan erikoistyökalulla, jolla voi vääntää molempia osia toisistaan riippumatta. Paikallaan olevaa karmia voi säätää sisään- ja ulospäin pelkää holkkia pyörittämällä.

Materiaali: Kiiltosinkitty teräsruuvi ja sinkkiholkki
Koot: 15x50-15x140 mm
Hinta noin: 25 euroa/8 ruuvia ja erikoistyökalu

Erikoistyökalu sopii holkin sisä puolelle ja ruuvin ulkopuolelle. Ruuvia ja holkkia voi pyörittää erikseen.

LUE MYÖS: Karmiruuvit - Opi kaikki karmiruuveista 5 minuutissa!

3. FISCHER FDF-ST YZP - Kaikkein kovimpiin levyihin

MDF-levyt on tehty tiiviiksi massaksi puristetuista puukuiduista ja sideaineista. Se tarkoittaa, että levyjä on vaikea kiinnittää ruuvaamalla, ellei reikiä porata valmiiksi. Fischerin on kehittänyt MDF-levy ruuvin, jonka kärjessä on tuplakierre. Kierteet leikkaavat puun kuidut poikki ja tarttuvat nopeasti kiinni puuhun. Varren yläosassa olevat jyrsin urat vähentävät kitkaa, ja kannan alla olevat senkkiterät upottavat ruuvit kokonaan koviin levyihin. MDF-levyille tarkoitettu erikoisruuvi sopii myös muihin tarkoituksiin.

Materiaalit: Keltasinkitty teräsruuvi
Koot: 3,5x40-4,0x60 mm
Hinta noin: 15 euroa 200 kpl

Kärki leikkaa kovien ja tii-viiden levyjen kuidut poikki.

4. FISCHER FBS-SP - Listat kiinni äkkiä

Jalkalistojen asentaminen tiiliseinään sujuu helposti ja nopeasti, kun ruuvinreikien paikkoja ei tarvitse merkitä seinään listaan porattujen pienten reikien läpi.

Fischerin asennusruuvien kanssa ei käytetä lainkaan tulppia. Kun listat kiinnitetään seinään pelkillä ruuveilla, listaan porataan vain 3,5 millin kokoinen reikä 5 tai 6 millin reiän asemesta. Siitä on paljon hyötyä, sillä iso terä halkaisee helposti ohuen listan.

Betoniruuvissa on kaksi limittäistä kierrettä, jotka tarttuvat sekä pehmeään puuhun että kaikenlaisiin kiviseiniin. Matalampi kierre tarttuu lujasti esimerkiksi tiileen ja betoniin ja varmistaa samalla, etteivät tiilet halkea liian kovan kuormi-tuksen takia. Iso kierre pitää ruuvin kiinni puussa.

Materiaalit: Sähkösinkitty, keltakromattu teräs
Koot: 4,2x25-4,2x75 mm
Hinta noin: 20 euroa 200 kpl

Matala kierre vähentää rasi-tusta ja pitää tiilen ehjänä.

5. EXPANDET Extra kovapuu - Trooppisille terassilaudoille

Trooppisista, kovista puulajeista tehtyjen lautojen kiinnittämiseen tarvitaan erikoisruuveja. Expandet on kehittänyt ruuvin, jonka matalat kierteet ja suhteellisen paksu runko eivät pysy kunnolla kiinni männyn kaltaisessa pehmeässä puussa mutta tarttuvat lujasti koviin jalopuihin ja keventävät ruuvin vääntämistä. Ruuvin sileä varsi ja paksu kaula vetävät laudan tiukasti kiinni terassin runkoon. Ennen kuin ruuvi painuu koko-naan laudan sisään, ylimmät kierteet leikkaavat puun rikki ja varmistavat, ettei ruuvi kiristy liikaa. Paksu kaula painaa tikut ruuvinreikään, ja matala kaulus pitää sadeveden pois reiästä. Ruuvi on pinnoitettu vahalla, ja se sopii erittäin hyvin vaikeisiin ja suolaisiin olosuhteisiin kuten meren rannalle.

Materiaali: Haponkestävä, ruostumaton teräs
Koot: 5,5x60-5,5x70 mm
Hinta noin: 50 euroa 200 kpl

Paksu kaula painaa tikut reikään. Ohut kaulus toimii tulpan tavoin ja peittää reiän.

6. EXPANDET Gulv-Jack - Puulattian tukijalka

Monet erikoisruuvit sopivat useisiin eri tarkoituksiin. Tanskalaisen Expandetin Gulv-Jack -ruuveilla on vain yksi käyttö tarkoitus: niitä käytetään vajonneen puulattian oikaisemiseen. Ruuvi on paksu, ja siinä on erittäin harva kierre. Ruuvi tarttuu lujasti kiinni lattiapalkkiin ja kantaa peräti 900 kilon painon.

Lattialautaan porataan aluksi 20 millin kokoinen reikä palkin kohdalle. Palkkiin pora-taan 12 millin kokoinen reikä, ja ruuvi vään-netään kiinni reikään. Ruuvia pyöritetään niin kauan, että se nostaa laudan oikealle tasolle. Ruuvinkanta peitetään lopuksi puutulpalla.

Materiaali: Teräs
Koot: 16x60-200 mm
Hinta noin: 25 euroa/kpl

Pitkä kärki uppoaa lattiapalkkin ja keventää erittäin ison ja paksun ruuvin vääntämistä.

7. EXPANDET Extra terassi - Puut kiinni nopeasti

Pehmeiden puulajien kiinnittämiseen tarvitaan harvakierteisiä erikoisruuveja, jotka painuvat pohjaan nopeasti ja tarttuvat lujasti kiinni puuhun. Samalla ruuvien pitää kestää säätä. Vahapintainen ruuvi, jossa on leikkaava kärki, painuu todella helposti terassilautoihin ja muihin tavallisiin puurakenteisiin. Expandetin terassiruuvi voittaa tavalliset harvakierreruuvit vääntönopeudessa mennen tullen. Se on erikoisruuvi, joka sopii moniin eri tarkoituksiin.

Materiaali: Haponkestävä, vahattu, ruostumaton teräs
Koot: 4,3x42-4,8x75 mm
Hinta noin: 40 euroa/200 kpl

Senkkiterät helpottavat ruuvinkantojen upottamista.

8. NKT Kipsiruuvi – Täydellinen kipsiruuvi

Tästä ruuvista näkee, että se on suunniteltu vain yhteen tarkoitukseen eli kipsilevyjen kiinnittämi-seen puurunkoon. Ruuvin kärki painuu kipsilevyn läpi siististi levyä halkaisematta, ja kierre vetää ruuvin nopeasti puun ja levyn sisään. Harva kierre tarttuu lujasti kiinni pehmeästä männystä tehtyyn runkoon. Kannan alla oleva vastakierre puhdistaa reiän, ja suppilomainen kanta upottaa ruuvin ja vetää pintakartongin kiinni kipsiin.

Materiaali: Keltakromattu teräs
Koot: 4,9x47-4,9x62 mm
Hinta noin: 40 euroa 200 kpl

Kärki painuu kipsilevyn läpi mutta ei halkaise sitä.

9. FISCHER FTF-ST YZP - Massiivipuulattian pontteihin

Fischer on kehittänyt ponttilattian rakentamiseen pienen erikoisruuvin, joka uppoaa kokonaan lautojen väliin. Ruuvin kuusimillinen kanta on 60 asteen kulmassa ja suunniteltu siten, ettei se haittaa lautojen asentamista. Massiivi puulattiat tehdään usein kovasta puusta, joten ruuvin kärjessä on terä, joka katkaisee puun kuidut ja estää puun halkeamisen.

Ruuvi on suunniteltu puulattian asen-tamiseen, mutta se sopii myös narisevan lautalattian korjaamiseen. Ruuvi ruuvataan narisevan laudan läpi koolauslautaan tai lattiapalkkiin. Ruuvin pieni kanta uppoaa kokonaan puun sisään ja jättää jälkeensä pienen reiän, joka on helppo paikata puu-täytemassalla.

Materiaali: Keltasinkitty teräs
Koot: 3,5x35-3,5x55 mm
Hinta noin: 35 euroa 200 kpl

Pieni kanta uppoaa helposti myös kovaan lattialautaan. Lautaan jää vain pieni, kuusi-millinen reikä.

10. ESSVE Tasonsäätöruuvi - Ikkunankarmit vaakasuoraan

Tukeva ja vaakasuora alusta on tärkeää ikkunan asentamisessa, joten Essven tasonsäätöruuvit sopivat täydellisesti karmien kiinnittämiseen. Ruuvit kiinnitetään tiiliseinään ennen ikkunan asentamista, ja ruuveja hieno-säädetään myöhemmin sivulta jakoavaimen kaltaisella työkalulla. Ruuvien korkeuden voi säätää 7-35 milliin. Yksi ruuvi kestää 110 kilon painon.

Ruuvissa on pitkä kierre, joka tarttuu lujasti kiinni tiileen. Samalla iso kanta varmistaa, ettei ruuvi uppoa karmin sisään.

Yhden ikkunan asentamiseen tarvitaan yleensä kaksi tai kolme ruuvia. Puuhun ei tarvitse porata valmiita reikiä. Betoniin pitää porata valmiiksi 6 millin reikä ja tiileen 5 millin reikä. Ruuvi kiinnitetään ilman tulppaa. Kevyt-betonirakenteisiin tarvitaan kevytbetonitulppa.

Materiaali: Kiiltosinkitty hiiliteräs
Koot: 7x65 mm
Hinta noin: 20 euroa 20 kpl

Ruuvi asennetaan aluksi torx-kärjellä, minkä jälkeen ruuvia voi hieno säätää sivulta jakoavaimen tapaisella erikoistyökalulla.