Karmiruuvit - Opi kaikki karmiruuveista 5 minuutissa!

Tässä pikaoppaassa näytetään, miten käytät karmiruuveja ovien ja ikkunoiden asentamiseen. Voit lukea myös Essven karmiruuvista, joka ei ole mikään tavallinen karmiruuvi!

Karmiruuvi
© Kristian Septimus Krogh

Karmiruuvit ikkunoille ja oville

Karmiruuvit ovat erikoisruuveja, jotka on kehitetty ikkunoiden ja ovien asentamiseen. Karmiruuvit ovat isoja ja paksuja teräsruuveja.

Karmiruuveilla on helppo säätää karmin ja rungon välisen raon leveyttä. Karmiruuvin kanta jää piiloon karmin sisään.

Karmiruuvi

Kapeakantaiset karmiruuvit on helppo upottaa karmiin, jossa ei ole valmiiksi porattuja reikiä.

Karmiruuvin kierre

Karmiruuvissa on kaksi kierrettä, joista toinen jää karmin sisään ja toinen seinän runkoon. Karmia on helppo säätää vääntämällä ruuvia sisään tai ulos.

Karmiruuvien asentaminen

Karmiruuvit asennetaan runkotolppaan ilman tulppia. Karmi kiilataan suunnilleen oikealle etäisyydelle rungosta ennen ruuvien asentamista.

Reikien poraaminen valmiiksi

Karmiruuveille kannattaa porata valmiit reiät, jos ne asennetaan kiviseinään. Reiän koko riippuu ruuvista. 6 ja 8 millin karmiruuvit ovat yleisimpiä.

Karmiruuvit puulle, tiilelle, betonille ja kevytbetonille

Kivimateriaaleille tarkoitettujen karmiruuvien kierre on kulmassa, joka estää kiven halkeamisen. Useimpia karmiruuveja voi käyttää myös puun kanssa.

Karmiruuvit pään kanssa

Leveäkantaiset karmiruuvit on tarkoitettu karmeille, joihin on porattu valmiit reiät ruuvien asentamista varten. Pienikantaiset karmiruuvit on tarkoitettu karmeille, joissa ei ole valmiiksi porattuja reikiä.

Karmiruuvien peitenapit

Kun karmi on asennettu ja karmiruuvi on kokonaan reiässä, sen kanta pitää peittää muovinapilla. Napit painuvat tiiviisti kiinni karmiin, jos ruuvin kanta on tarpeeksi syvällä.

Karmiruuvi

Essven karmiruuvin holkissa on ulkokierre. Holkin läpi menee teräsruuvi. Osat liikkuvat toisistaan riippumatta.

© Jakob Valling

Säädettävät karmiruuvit

Essven Programa-karmiruuvit ovat käteviä, sillä niillä voi asentaa karmin ilman kiiloja. Karmia on helppo säätää, sillä ruuvin osat liikkuvat toisistaan riippumatta. Programa-ruuvissa on kierreholkki ja teräsruuvi. Karmia hienosäädetään asentamisen jälkeen vääntämällä holkkia erikoistyökalulla.

Karmiruuvi

Programa-ruuvia hienosäädetään erikoistyökalulla.

© Peter Svendsen