Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tulpat - 5 minuutin katsaus

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Ruuvitulppia on moneen lähtöön, mutta jo muutamalla mallilla pärjää hyvin.

Tulpat: 10 tärkeintä tulppaa

Suuret ruuvitulppavalmistajat ovat kehittäneet värikoodeihin ja kirjainyhdistelmiin perustuvia järjestelmiä, jotta oikean ruuvitulpan valitseminen olisi helpompaa. Valitettavasti järjestelmät ovat keskenään erilaisia, joten tulppien ostaminen on usein harmittavan hankalaa. Tämän vuoksi esittelemme nyt 10 tärkeintä tulppaa tee itse -töihin.

Periaatteessa selviät töistä yleistulpalla, mutta vältä kuitenkin kaikkein halvimpien, merkittömien tulppien hankintaa halpisliikkeistä. Halvimmat tulpat on tehty muovista, ja ne menettävät kantokykynsä ajan myötä toisin kuin kalliimmat nailontulpat. Valitse mieluummin tunnettuja tuotemerkkejä: Essve, Expandet, Fischer, Thorsman jne.

10 tärkeintä tulppaa

  1. Yleistulppa
  2. Hylsyankkuri
  3. Hylsyankkuri, metallia
  4. Ruuvilla varustettu kipsilevyankkuri
  5. Kipsilevyankkuri
  6. Laajennustulppa, nailonia
  7. Kiila-ankkuri
  8. Julkisivutulppa
  9. Kevytbetonitulppa
  10. Naulatulppa

Yleistulppa

Tulpat: Yleistulppa

Tulppa, jota voi käyttää kaikkiin materiaaleihin. Kun ruuvi ruuvataan tulppaan, tulppa laajenee, ja jos on kyse ontelotilasta, tulppa muodostaa solmun. Tulpan suurena etuna on, että se ei vaadi erikoisruuveja, vaan tavalliset 3–12 mm puu- ja lastulevyruuvit, koukut ja silmukat käyvät hyvin. Käytä tätä tulppaa kaikkeen kiinnittämiseen vaatetangoista ja tauluista kirjahyllyihin ja naulakoihin.

Hylsyankkuri

Tulpat: Hylsyankkuri

Ankkuria käytetään, kun halutaan ripustaa painavia kappaleita kuten peilejä, hyllyjä ja kaappeja ontelorakenteiseen kipsilevyseinään. Mallit 1–2 kipsilevykerrokselle ja koukullinen versio esim. painavien kattolamppujen ripustukseen. Ankkuri vetäytyy kimpuksi levyn taakse. Kestää jopa 70 kg.

Hylsyankkuri, metallia

Tulpat: Hylsyankkuri, metallia

Käytetään erityisesti mdfja lastulevyihin. Kun ruuvia kiristetään, hylsyankkuri vetäytyy yhteen ja laajenee samalla levyn takana. Tämä takaa korkean kantokyvyn. Jotta ankkuri ei pyörisi ruuvin kanssa ympäri, sen kaulassa on pienet piikit, jotka kiinnittyvät levyyn, ennen kuin ruuvia kierretään. Koot vaihtelevat, joten valinta tehdään levyn paksuuden mukaan.

Ruuvilla varustettu kipsilevyankkuri

Tulpat: Ruuvilla varustettu kipsilevyankkuri

Ankkuri helpottaa kevyiden esineiden, esim. taulujen, vaatetankojen ja lamppujen ripustusta kipsilevyseinään. Karkea kierre leikkautuu kipsilevyyn ja sitoutuu kiinni. Tämän jälkeen kappale ruuvataan kiinni ankkurin keskeltä tavallisella ruuvilla. Valitse ankkuri kuormituksen mukaan.

Kipsilevyankkuri

Tulpat: Kipsilevyankkuri

Kipsilevyankkuri on mainio tarvike ripustettaessa verrattain kevyitä lamppuja esim. kipsilevykattoon tai -seinään. Poraa reikä levyn läpi, työnnä vipuvarsi reiästä sisään ja ruuvaa kierretanko vipuvarteen, joka taittuu paikalleen itsestään.

Laajennustulppa, nailonia

Tulpat: Laajennustulppa, nailonia

Sopii kaikkiin kiinteisiin rakennusmateriaaleihin. Erilaisia malleja yksinkertaisesta ruuvattaessa laajentuvasta mallista kehittyneempiin kuvan kaltaisiin malleihin, joissa ruuvi vetää tulpan yhteen, jolloin se laajenee huomattavasti. Katso hintaa: halvimmat tulpat eivät ole nailonista, eivätkä yleensä kestä suurta kuormitusta.

Kiila-ankkuri

Tulpat: Kiila-ankkuri

Jos haluat ripustaa painavia esineitä betoniseinään, valitse kiila-ankkuri. Älä käytä sitä kuitenkaan kiviseiniin ja kevytbetoniin, sillä tulppa voi halkaista ne. Käytä näihin kohteisiin nailontulppia. Kun ankkuria kiristetään, sen pää vetäytyy metallipidikettä vasten, joka laajenee ja kiilautuu reikään.

Julkisivutulppa

Tulpat: Julkisivutulppa

Nimi on hämäävä, sillä tätä ruuvilla varustettua tulppaa voi käyttää myös sisätiloissa, esim. keittiökaappien asennukseen. Tulpan pituus voi olla jopa 26 cm. Käyttö: kaikki rakennusmateriaalit, levyjä lukuunottamatta.

Kevytbetonitulppa

Tulpat: Kevytbetonitulppa

Kevytbetoni on hyvin huokoista, joten tulpassa pitää olla isot siivekkeet tai erittäin karkea kierre, jotta tulppa kiinnittyy. Käytä kevytbetoniin vain nailontulppia, ei koskaan metallia, jotta betoni ei murru kappaleiksi ja tulppa menetä otettaan. Ruuvin pitää olla hieman tulppaa pidempi.

Naulatulppa

Tulpat: Naulatulppa

Saatavana sekä tulpalla että kierteisellä naulalla (naularuuvi) varustettuna. Käytetään koviin materiaaleihin kuten betoniin ja huokoisiin materiaaleihin kuten kevytbetoniin ja tiileen. Hyvä ratkaisu nopeaan kiinnitykseen, esim. kiinnitettäessä listoja, sokkeleita ja kaapelikouruja. Poraa kiinnitettävän kappaleen läpi ja suoraan seinään. Työnnä tulppa reikään. Koska naulassa on ristiurakanta, sen voi tarvittaessa myöhemmin poistaa. Useita värivaihtoehtoja.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin