Tulppa kestää enemmän kuin luulet

Rautakaupoissa on paljon erikoistulppia, joilla on omat vahvuutensa. Ne ovat kuitenkin yleensä aivan turhia, sillä pieni ja laadukas perustulppa kestää yleensä paljon enemmän kuin kiinnittämiseen tarvitaan.

Expandet Superplugg

Pluggen ekspanderer når skruen trekkes til. Pluggen er godt festet til kantene på hullet.

Aiotko kiinnittää jotain raskasta tavalliseen tiili- tai betoniseinään? Siihen ei tarvita kalliita erikoistulppia, sillä tavalliset, laadukkaat nylontulpat ajavat saman asian.

Erikoistulppia tarvitaan lähinnä silloin, kun seinä on ontto ja tehty kipsilevyistä tai muusta helposti särkyvästä materiaalista. Expandet Super on hyvä esimerkki ällistyttävän vahvasta perustulpasta: Yksi betoniin asennettu 6 millin tulppa kestää 60 kilon painon, ja kaksi tulppaa kestää peräti 120 kiloa.

Kaksi tulppaa televisiolle

Erikoistulppia ei tarvita myöskään tavallisille verhotangoille, hyllyille tai kaapeille eikä myöskään taulutelevisiolle.

Tee Itsen testitoimittaja asuu nykyaikaisessa betonitalossa, ja hän on kiinnittänyt televisionsa seinälle kahdella tavallisella tulpalla.

Hän käytti kahta tulppaa vain siksi, että televisio on paljon helpompi ripustaa suoraan, kun sen saa kiinnitettyä kahdesta pisteestä.

Veto ja paino

Tulpan kestävyys ilmoitetaan kahdella eri käsitteellä, vedolla ja painolla.

Jotkut valmistajat käyttävät eri termejä, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että tulpan kestävyyteen vaikuttaa painon lisäksi se, mihin suuntaan siihen kiinnitettävä esine kiskoo tulppaa.

Veto tarkoittaa tulppaan kohdistuvaa kohtisuoraa vetoa ja paino alaspäin kohdistuvaa painoa.

Usein tulppaan kohdistuva kuormitus on vedon ja painon yhdistelmä. Se, kumpi voima on suurempi, riippuu esineen muodon lisäksi tulpan asennustavasta.

Hyllynkannattimen muoto ja sen päällä oleva paino vaikuttavat niin, että alempaan tulppaan ja ruuviin kohdistuu enimmäkseen painolastia ja ylempään ruuviin ja tulppaan vetoa.

Expandet Super on näin vahva

Expandet Super on hyvä esimerkki siitä, kuinka kestävä tavallinen ja laadukas nylontulppa voi olla.

Luvut on laskettu varman päälle, joten kilomääriin voi suhtautua turvallisin mielin.

200 kappaleen laatikko 6x30 millin Expandet Super -tulppia maksaa noin 12 euroa.

Taulukossa näkyy yhden tulpan suositeltu maksimikuormitus.