Käytä nauloja näihin

Nauloja on käytetty rakentamiseen aina, ja siihen on monta hyvää syytä. Se on yleensä helpoin tapa kiinnittää puut toisiinsa.

Naulat voivat olla pitkiä tai lyhyitä, ja ne voi lyödä suoraan tai vinoon. Siihen tarvitaan vain vasara.

Naulat voivat olla pitkiä tai lyhyitä, ja ne voi lyödä suoraan tai vinoon. Siihen tarvitaan vain vasara.

Nauloja on käytetty rakentamiseen aina, ja siihen on monta hyvää syytä. Nauloilla on helppo kiinnittää puita yhteen, niillä työskentely on helppoa ja nopeaa, naulat ovat halpoja ja kestäviä, eikä niiden käyttämiseen tarvita muuta kuin vasara.

Mihin nauloja käytetään?

AIDAT JA ULKOSEINÄT

Laudat voi ruuvata kiinni, mutta naulat ovat halvempia. Painekyllästetylle puulle, seetrille ja lehtikuuselle tarvitaan hapon-kestäviä, ruostumattomia nauloja.

RAKENTEET

Moni rakentaja luottaa edelleen nauloi-hin väliseinien pystyttämisessä. Naulan pituuden pitää olla kaksinkertainen kiinni-tettävän puun paksuuteen verrattuna.

PIKKUASIAT

Viimeistelunaulat sopivat lukemattomiin pikkuhommiin: listojen asentamiseen, taulujen ripustamiseen, säleikköjen tekemiseen ja niin edelleen.

Mihin naulainta käytetään?

Naulaimesta on paljon hyötyä, kun nauloja asennetaan todella paljon tai hankaliin paikkoihin. Naulain pääsee oikeuksiina esimerkiksi ulkovuorilautojen, katto-paneelien ja listojen asentamisessa.

Naulaimet olivat pitkään melko kalliita ja niiden käyttämiseen tarvittiin kompressori. Sen takia naulaimia käyttivät ennen lähinnä ammattilaiset.

Nykyään osa naulaimista toimii akulla, eivätkä ne ole kohtuuttoman kalliita. Naulaimen käyttäminen on niin kätevää ja nopeaa, että siitä tulee helposti tapa.

Naulat myydään rullina tai kampoina. Naulojen koko- ja mallivalikoima on nykyisin laaja, mutta naulainta ostaessa kannattaa tarkistaa, minkä kokoisia nauloja sen kanssa voi käyttää.

Erilaisia nauloja

NELIKULMAINEN NAULA

Tavallisin naula, joka tarttuu lujasti kiinni puuhun. Monissa maissa käytetään nau­ loja, joissa on ura. Sisätiloissa käytetään ruostuvia ”mustia” nauloja, ulkona galvanoituja nauloja.

PYÖREÄ NAULA

Ei tartu kiinni yhtä tiukasti kuin neli­ kulmainen naula. Helpompi vetää irti. Monet konenaulat ovat pyöreitä. Ei halkaise puuta yhtä helposti kuin neli­ kulmainen naula.

ANKKURINAULA

Pyöreä naula, jossa on selvät urat, jotka vaikeuttavat naulan irrottamista. Sekä ruostumattomia että sähkösinkittyjä versioita. Myös naulaimiin sopivia malleja.

VIIMEISTELYNAULA

Pieni naula, jossa on erittäin pieni kanta. Naulat on helppo upottaa kokonaan puun pinnan alle. Sekä pyöreäkantaisia että neliökantaisia versioita ulko­ ja sisä­ käyttöön.

HUOPANAULA

Käytetään kattohuovan, pahvin ja tuulen­ suojalevyjen kiinnittämiseen. Sekä ”mus­ tia” eli ruostuvia nauloja että galvanoituja nauloja, jotka kestävät säätä.

MESSINKI- JA MUUT ERIKOSNAULAT

Pehmeitä erikoismetallinauloja käytetään koristeluun ja samasta materiaalista tehtyjen peltien asentamiseen. Kupari­ nauloilla kiinnitetään myös kattopeltejä.

BETONINAULA

Pyöreä, karkaistu naula, joka on tarkoitet­ tu koville betoniseinille. Toimii parhaiten naulaimen kanssa, sillä betoninaulaa on vaikea lyödä vasaralla. Uritetut naulat tarttuvat kiinni erittäin lujasti.

Koot

Naulat ovat erikokoisia ja erimuotoisia. Pienimmät naulat on tarkoitettu taulunkehyksille, lasilistoille ja kalusteille. Suurim­ milla nauloilla voi kiinnittää melkein mitä tahansa.

Pienimmät naulat ovat vain 10 milliä pitkiä, suurimmat perusnaulat ovat 260 milliä pitkiä. Rakentamisessa käytetään eniten kolmen ja neljän tuuman käsinau loja. Konenaulojen koko ilmoitetaan millimetreissä. Yleisiä erikois nauloja ovat muun muassa:

  • Pyöreäpäiset koristenaulat ja kalustenaulat.

  • Pienet kalustenaulat.