Kipsilevyruuvit: Kipsilevyjen kanssa pitää käyttää oikeita kipsilevyruuveja.

Kipsilevyjen kanssa pitää käyttää oikeita kipsilevyruuveja.

Kipsilevyruuvit voi jakaa karkeasti kahteen:

  • Toisia kipsilevyruuveja käytetään kipsilevyseiniin ja kipsilevykattoihin. Ruuvit tarkoitus on pitää levyt kiinni rungossa tai koolauksessa. Kipsilevyt ruuvataan yleensä kiinni kertopuusta tehtyihin väliseinätolppiin tai teräsrankoihin.

  • Toisia kipsilevyruuveja käytetään esineiden kiinnittämiseen kipsilevyihin. Niillä voi ripustaa seinille esimerkiksi tauluja ja valaisimia.

Kipsilevyruuvit – kun rakennat tavallisista kipsilevyistä

Tavalliset kipsilevyruuvitt pitää upottaa levyihin, jotta ruuvien kannat on helppo peittää tasoitteella. Kipsilevyruuvi ei saa kuitenkaan mennä niin syvälle, että sen kanta uppoaa paperin läpi. Jos niin käy, ruuvi ei tartu kunnolla kiinni levyyn eikä levy pysy kunnolla kiinni seinässä.

LUE LISÄÄ: Näin tasoitat saumat

Kipsilevyruuvin rakenne:

  • Kipsilevyruuvin kanta on yleensä kartiomainen, jotta se uppoaa levyyn helposti paperia rikkomatta. Kipsilevyruuvin kierteen tarkoitus on tarttua levyn takana olevaan runkoon, ei kipsiin. Teräsrankojen kanssa käytetään tiheäkierteisiä ruuveja, puutolppien kanssa harvakierteisiä ruuveja.

  • Kipsilevyruuvin pituus valitaan sen mukaan, asennetaanko seinään yksi vai kaksi kerrosta kipsilevyjä. Myös materiaali vaikuttaa. Teräsrankojen kanssa ei tarvita yhtä pitkiä ruuveja kuin puutolppien kanssa. Riittää, että ruuvin kärki lävistää teräsrangan, puutolpassa kipsilevyruuvin pitää upota syvemmälle.

Kipsilevyruuvin rakenne

A: Teräsrangoille tarkoitetuissa kipsilevyruuveissa on tiheä kierre. Kierre ulottuu kärkeen asti, jotta kipsilevyruuvi läpäisee helpommin kovan teräsrangan.

B: Puisille väliseinätolpille tarkoitetuissa kipsilevyruuveissa on harva kierre. Se pitää ruuvin tiukasti kiinni pehmeässä puussa.

Kipsilevyruuvit erikoiskipsilevyille

Märkätilalevyjen tapaiset erikoiskipsilevyt ovat huomattavasti kovempia kuin tavalliset kipsilevyt. Sen takia erikoislevyjen kanssa tarvitaan erilaisia kipsilevyruuveja. Koville kipsilevyille tarkoitetuissa kipsilevyruuveissa on yleensä tavallista pienempi kanta, jotta ruuvi on helppo upottaa levyn sisään. Lisäksi kipsilevyruuvien kannan alla on yleensä vastakierre, joka jyrsii reiän kannalle ja auttaa pitämään levyn ehjänä. Erikoislevyjen ruuveihin pätevät samat pituussuositukset kuin tavallisiin kipsilevyruuveihin.

Kipsilevyruuvit: Märkätilalevyjen asennusruuveissa on erikoiskierre, joka leikkaa levyä eikä halkaise sitä.

Märkätilalevyjen asennusruuveissa on erikoiskierre, joka leikkaa levyä eikä halkaise sitä.

Näin asennat kipsilevyruuvin oikeaan syvyyteen

Kipsilevyruuvit pitää asentaa tarkasti oikeaan syvyyteen. Se onnistuu helpoimmin kipsiruuvinvääntimellä. Kipsikärjenpidin on halvempi vaihtoehto, ja sitä voi käyttää tavallisen porakoneen kanssa. Videolla näytetään, miten molemmat tavat toimivat.

Näin irrotat kipsilevyruuvin

Kipsilevyruuvien pitää osua levyn takana oleviin tolppiin. Jos ruuvi menee ohi, se pitää ottaa pois. Videolla näytetään, miten se tehdään.

Kipsilevyruuvit esineiden kiinnittämiseen

Kipsilevyjen asentamiseen tarkoitettujen kipsilevyruuvien pitää osua takana olevaan runkoon, mutta esineiden kiinnittämiseen tarkoitettujen ruuvien pitää tarttua kiinni kipsilevyyn. Se tarkoittaa, että ruuveissa pitää olla erittäin harva kierre. Ruuvit eivät kuitenkaan kestä kovin kovaa painoa, sillä kipsilevyt ovat suhteellisen hauraita. Painavien esineiden kiinnittämiseen kannattaa käyttää kipsilevytulppia tai kipsiankkureita, jotka laajenevat kipsilevyn taakse.

Kipsilevyruuvit: Esineiden kiinnittämiseen tarkoitetuissa kipsilevyruuveissa (kuten tässä Dewaltin Wall Dog -ruuvissa) on todella harva kierre, jotta ruuvi tarttuu kiinni huokoiseen levyyn. Todella painavien esineiden kiinnittämiseen kannattaa käyttää kipsilevytulppaa tai kipsiankkuria.

Esineiden kiinnittämiseen tarkoitetuissa kipsilevyruuveissa (kuten tässä Dewaltin Wall Dog -ruuvissa) on todella harva kierre, jotta ruuvi tarttuu kiinni huokoiseen levyyn. Todella painavien esineiden kiinnittämiseen kannattaa käyttää kipsilevytulppaa tai kipsiankkuria.