Kurssi: RAKENNA KESÄKEITTIÖ

Rakenna itse kesäkeittiö! Täältä saat kaikki tiedot, joita asiantuntijoillamme on tarjota. Autamme sinua alusta loppuun, jotta saat täydellisen tuloksen!

1. Ennen kuin aloitat

Rakennuskurssi RAKENNA KESÄKEITTIÖ sisältää kaiken tämän:

  • Ammattilaisten ja asiantuntijoiden neuvoja.
  • Videokurssi: 30 minuutin kurssi, jossa opetetaan muuraamaan grilli.
  • 15 rakennusohjetta kesäkeittiön rakentamiseen.
  • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet ja perusteelliset piirustukset.
  • Paljon videoita, 3D-malleja ja materiaalilistoja.
  • Lyhyesti sanottuna: Opit rakentamaan kesäkeittiön.

Katsaus teemapakettiin

Jos suunnittelet ulkokeittiön rakentamista, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä isossa teemapaketissa käydään läpi kaikki, mitä tarvitset ammattimaiseen lopputulokseen.

Teemapaketti alkaa alustavalla suunnitelulla. Ennen rakentamista pitää päättää muun muassa, miltä kesäkeittiö näyttää ja millaiseen tarpeeseen se tulee.

Kun olet lukenut mielenkiintoiset kappaleet ja asiantuntijoiden neuvot, voit aloittaa rakentamisen. Saat 15 rakennusohjetta, jotka takaavat hyvän lopputuloksen.


Alustavat suunnitelmat

Ulkona on mukava laittaa ruokaa. Ulkokeittiö on hyvä ratkaisu, jos et halua tuhlata kauniita ilmoja sisällä kököttämiseen. Perinteinen grilli on hyvä alku, mutta ennen grillaamista ruoka pitää valmistaa sisällä keittiössä.

Kesäkeittiössä voi olla yksinkertainen ruuanlaittotaso tai katettu taso, jossa on integroitu keittolevy, grilli, pesuallas, juokseva vesi ja viemäri. Kesäkeittiön rakentamisen hitain vaihe on sopivien varusteiden valinta. Myös huippuluokan kesäkeittiön rakentaminen on kohtuullinen urakka, josta selviää parissa viikonlopussa.


Oikea vai alkeellinen kesäkeittiö?

Kesäkeittiö ei ole yleensä yhtä tasokas kuin oikea keittiö, mutta niiden ero ei ole välttämättä kovin suuri. Suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon omien haaveiden lisäksi käytännön realiteetit.

Jos grillaat makkaran tai pihvin silloin tällöin, voit säästää paljon aikaa ja rahaa aloittamalla pienellä ruuanlaittotasolla ja parilla hyllyllä.

Jos kesäkeittiöstä tulee menestys, voit laajentaa sitä tai rakentaa kokonaan uuden kesäkeittiön. Seuraava vaihe voi olla isompi pöytälevy, jossa on tiskiallas, viemäri ja vesihana. Tai iso luksusmalli, johon kuuluu katos, integroitu grilli ja sähköt.


Pysyvään käyttöön vai hyvälle säälle?

Aluksi pitää valita kesäkeittiön paikka. Jos keittiön päälle tulee pysyvä katos, voit tehdä kaiken puusta. Jos keittiö on taivasalla, siihen kannattaa tehdä katos ja laittaa pöytälevy, joka kestää säätä. Jos pöytää on tarkoitus siirrellä auringon tai tuulen suunnan mukaan, sen alle kannattaa asentaa kunnon pyörät, jotka voi myös lukita.

Mieti myös, kuinka paljon tilaa kesäkeittiö saa viedä. Jos terassilla on paljon tilaa, sille voi rakentaa kiinteän keittiön, jossa voi laittaa ruokaa koko perheen voimin. Pienelle terassille sopii paremmin kokoon taitettava pöytä, joka voi työntää pois edestä tarpeen mukaan.


Millaiset pöytälevyt ovat mahdollisia?

Ruostumaton teräs, graniitti ja klinkkerit sopivat hyvin kesäkeittiön pöytälevyksi. Ne on helppo pitää puhtaana, ja ne kestävät hyvin säätä. Ota kuitenkin huomioon, että betoni on raskasta, joten se soveltuu lähinnä kiinteään kesäkeittiöön.

Puinen pöytälevy on helppo tehdä, eikä se tule kalliiksi. Sitä pitää kuitenkin öljytä säännöllisesti ja pitää suojassa suurimman osan vuodesta. Muuten levy menee nopeasti pilalle. Älä käytä painekyllästettyä puuta, sillä se ei sovi pinnoille, joilla käsitellään elintarvikkeita. Käytä höylättyä puuta ja käsittele se huolellisesti.


Kuinka paljon säilytystilaa?

Kesäkeittiössä tarvitaan säilytystilaa. Katoksen alla olevaan kesäkeittiöön mahtuu paljon ruuanlaittovälineitä, joita voi säilyttää esimerkiksi hyllyillä tai lukittavissa kaapeissa. Tavaroita kannattaa säilyttää lähellä, jotta niitä ei tarvitse hakea sisältä ja palauttaa takaisin vähän väliä.

Myös grillin vieressä olevassa pienessä pöydässä voi säilyttää tärkeimpiä ruuanlaittovälineitä. Pöytälevyllä on tilaa grillaamisessa tarvittaville tavaroille, ja sen alla voi säilyttää lautasia, grillihiiliä ja sytytysnestettä. Pöydän sivuille voi asentaa koukkuja ruuanlaittovälineille ja talouspaperille.


Altaalla vai ilman?

Jos kesäkeittiössä on tiskiallas, ruuan voi laittaa kokonaan ulkona. Silloin keittiössä voi pestä kädet, puhdistaa vihannekset ja huuhdella likaiset astiat. Puiseen pöytäevyyn on helppo sahata reikä, mutta betonilevyyn on vaikeampi valaa reikä allasta varten. Yksi vaihtoehto on ostaa kaupasta valmis tiskipöytä ja asentaa se puurunkoon.

Vesi on helpointa ottaa talon ulkoseinässä olevasta hanasta puutarhaletkulla, joka yhdistetään kesäkeittiön vesihanaan.

Likavedet voi johtaa ämpäriin tai kiinteään viemäriin. Se on kätevää, mutta melko työlästä.


Katoksella vai ilman?

Pienen kesäkeittiön katokseksi riittää iso auringonvarjo. Jos kesäkeittiö on keskellä pihaa, katoksen rakentaminen voi olla paikallaan.

Katto suojaa rakenteita ja ruokia sadekuuron sattuessa. Jos katos on tarpeeksi iso, voit jatkaa ruuanlaittoa myös sadekuuron aikana. Lisäksi katos varjostaa ruokia, jotta ne eivät kärsi suorasta auringonvalosta.

2. Kokonaiskuva

Sisusta oikein

Kesäkeittiön suunnittelu kannattaa aloittaa ajattelemalla sitä, millaista siinä on työskennellä. Se pätee sekä pieniin ruuanlaittotasoihin että kokonaisiin keittiöihin.

Materiaalien lisäksi keittiön suunnittelussa pitää ajatella sitä, mitä tarvikkeita tarvitaan eniten, miten tilan voi hyödyntää mahdollisimman hyvin ja millaisessa kesäkeittiössä on mukava työskennellä.

Voit käännellä alla olevaa piirrosta ja katsella tarkemmin fiksuja yksityiskohtia.

Pöytälevy

Jos kesäkeittiössä on tarpeeksi tilaa, siihen kannattaa asentaa iso pöytälevy, jonka ääressä on tilaa kahdelle. Jos kesäkeittiössä on kiinteä grilli, muista jättää laskutilaa myös sen viereen.

Hyllyt

Avohyllyt ovat käteviä, sillä niillä olevat tavarat on helppo ottaa nopeasti käyttöön. Pöytälevyn alla voi säilyttää isoja tavaroita kuten grillihiiliä, patoja ja kattiloita. Pöydän takana olevaan seinään voi kiinnittää kapeita hyllyjä, joilla voi säilyttää mausteita ja muuta tarvittavaa.

Kaapit

Isoon, kiinteään ulkokeittiöön kannattaa asentaa tavalliset kaapit, jotta ruuanlaittovälineet pysyvät puhtaina.

Koukut ym

Käytä kesäkeittiön reunoja grillipihtien, grillaushanskojen ja pyyhkeiden säilyttämiseen. Voit tehdä paikan myös talouspaperille.

Roskat

Tavallinen, maassa oleva sanko sopii roskaämpäriksi. Jos haluat ison keittiön, jota käytetään koko kesän ajan, voit upottaa roskiksen kaappiin, jotta se ei ole keskellä terassia.

Grilli

Grilli on keskeinen osa kesäkeittiötä. Voit upottaa sen pöytälevyyn ja tehdä keittiöön tilaa kaasupullolle tai pelleteille. Harkitse kuitenkin myös sitä, haluatko helposti muokattavan keittiön, jonka grillin voi vaihtaa uuteen. Jos ulkokeittiö on keskellä pihaa, integroitu grilli ei ole välttämättä hyvä ratkaisu. Silloin grilliä ei voi siirtää, vaikka se savuttaa terassin pöytää kohti.

Liesi

Liedellä voi keittää vihanneksia, perunoita, riisiä ja pastaa myös ulkona. Voit upottaa pöytälevyyn kaasulieden, mutta helpointa on käyttää ketterää kaasulevyä tai sähköllä toimivaa keittolevyä, jonka voi nostaa pöydälle tarpeen mukaan.

Katos

Taivasalla olevasta keittiöstä on enemmän iloa, jos siinä on pitkäräystäinen katos. Se suojaa ruokia sateelta ja suoralta auringonpaisteelta. Voit käyttää suojana myös suurta auringonvarjoa.

Allas

Tiskiallas on todella hyvä lisä ulkokeittiöön myös siinä tapauksessa, että hanasta tulee vain kylmää vettä. Vesiliittymän ja viemäröinnin voi hoitaa helposti vetämällä keittiöön puutarhaletkun ja ison paljun.

Pyörät

Pyörien päälle rakennettua ulkokeittiötä voi liikutella oman mielen mukaan ympäri pihaa. Se koskee ensisijaisesti pieniä malleja. Käytä isoja pyöriä, joilla keittiön voi lukita paikalleen.

Virta

Kesäkeittiöön tai sen läheisyyteen kannattaa vetää sähköt, jotta keittiössä on virtaa keittolevylle ja muille sähkölaitteille.

3. Ota oppia ammattilaisilta

Videokurssi: Muurattu pihagrilli

Tällä yli 30 minuuttia pitkällä videolla kerrotaan kaikki pihagrillin muuraamisesta. Muurari näyttää, miten grilli tehdään alusta loppuun, jotta voit saada hyvä lopputuloksen. Video on täynnä vinkkejä, selityksiä ja perusteellisia ohjeita suunnittelusta sokkelin rappaamiseen:

  • Yleiskatsaus ja perusteelliset piirustukset
  • Paikan mittaaminen ja perustuksen kaivaminen
  • Perustuksen valaminen
  • Suorien reunojen valaminen
  • Kaarien valaminen
  • Savupiipun muuraaminen
  • Tiilikaton tekeminen
  • Tiilten saumaaminen
  • Sisäpuolen rappaaminen
  • Sokkelin rappaaminen
Video

4. Työkalut

Tyylikkään kesäkeittiön rakentamiseen ei tarvita paljon erikoistyökaluja, jos keittiö tehdään enimmäkseen puusta. Rakentamisessa kannattaa käyttää hyvää ruuvinväännintä ja kahta akkua, jotta työtä ei tarvitse keskeyttää vähän väliä. Tolpat, lankut ja laudat kannattaa sahata tarkasti katkaisu- ja jiirisirkkelillä, ja altaan tai grillin kaareva reikä kannattaa sahata pistosahalla. Lisäksi kesäkeittiön rakentamiseen tarvitaan sirkkeli, jos pöytälevy tai runko tehdään puusta.

Jos muuraat osan kesäkeittiöstä, tarvitset muurauskauhoja ja teräslastoja. Niitä tarvitaan myös pizzauunin tekemiseen. Myös vispilästä ja voimakkaasta porakoneesta on paljon apua betonin sekoittamisessa.


Pistosaha

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

Ruuvinväännin

Videolla näytetään, miten käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Video

Käsisirkkeli

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

Video

Upotussaha

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Video

Katkaisu- ja jiirisirkkeli

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

5. Rakennusohjeet

Kesäkeittiön rakennusohjeet

Pizzauunin rakennusohjeet

    Lisää samasta aiheesta Kesäkeittiö