Vajoava pihakiveys

Lauta paljastaa, että laatat ovat liikkuneet. Vika vain pahenee ajan myötä.

Pihakivet ja -laatat ovat monella pihalla vinksin vonksin. Syynä on lähes poikkeuksetta se, että kiveyksen pohja on pettänyt raskaiden ajoneuvojen painosta. Liikennöimättömissä paikoissa vajoamisen syynä ovat yleisimmin puutteellinen salaojitus ja routavauriot.

Olipa syy mikä tahansa, korjausratkaisuja on vain yksi. Kiveys ja sen pohja on oikaistava perusteellisesti, sillä muuten ongelmat vain pahenevat ajan kuluessa. Uuden alustan pinta pitää nostaa hieman aiempaa ylemmäs, jotta kivet voi painaa kunnolla kiinni hiekkaan.

Työ sujuu nopeasti ja helposti, kun valmistat kunnon apuvälineen tavallisesta laudasta. Sahaa laudan päihin sopivat lovet, jotta voit tasoittaa asennushiekan vetämällä lautaa kivien pintaa pitkin.

Tässä on vajoamisen syy

  • Huono alusta. Alustan pitää olla tukeva, hyvin salaojitettu ja tarpeeksi kantava pihatien liikenteelle. Jos alustaa ei ole tiivistetty riittävän hyvin, se pääsee liikkumaan autojen painon alla ja pihakivet kääntyvät vinoon.
  • Raskas liikenne. Pihateiden alustaa ei yleensä ole tehty tarpeeksi vahvaksi raskaan liikenteen painoa varten. Silloin alusta antaa myöten renkaiden kohdalta. Laatat tai kivet vajoavat ennen pitkää kuopalle ja renkaiden kohdalle muodostuu urat.

LUE LISÄÄ: Näin teet lujan pohjan laatoille

TEE NÄIN
Vajonneet kivet on nostettava pois.
Irrottaminen voi olla hankalaa. Voit nostaa kiveä rauhallisesti ylöspäin kahdella vanhalla talttapäämeisselillä. Kivi ei välttämättä irtoa heti, joten ole kärsivällinen.
Laita kuoppaan hieman lisää hiekkaa.
Tässä käytetään karkeaa 0–8 millin asennushiekkaa. Painele hiekkaa lapiolla tai jaloilla, kunnes sen pinta ei enää vajoa.
Tasoita asennushiekkakerros
5–8 milliä viereisten kivien alareunaa korkeammalle. Se onnistuu helposti laudalla, jonka päätyihin on sahattu lovet. Sahaa lovet hiekkakerroksen pinnan korkeuden mukaan.
Lado kivet takaisin.
Niiden yläpinta jää nyt hieman viereisiä kiviä korkeammalle.
TÄRKEÄÄ: Harjaa kivet ensin puhtaiksi, jotta voit asentaa ne tiiviisti ja tasaisesti kuopan pohjalle.
Junttaa kivet muiden kivien tasoon.
Aseta kivien päälle lauta ja junttaa sitä kiviä vasten isolla vasaralla, kunnes asentamasi kivet ovat samalla tasolla muiden kanssa. Voit käyttää myös oikeaa junttaa.
Harjaa saumoihin uutta saumahiekkaa
usean päivän ajan, jotta hiekanjyvät tiivistyvät kunnolla. Vesi ei valu kunnolla tiivistettyihin saumoihin, eivätkä rikkaruohot juurru niihin kunnolla.