SIJOITUS TULEVAAN: Kivikovan ja tasaisen alustan tekemiseen tarvitaan voimaa ja kärsivällisyyttä. Kerran kunnolla tehtyä alustaa ei tarvitse uusia koskaan.

SIJOITUS TULEVAAN: Kivikovan ja tasaisen alustan tekemiseen tarvitaan voimaa ja kärsivällisyyttä. Kerran kunnolla tehtyä alustaa ei tarvitse uusia koskaan.

NÄIN VARMISTAT, ETTÄ POHJA KESTÄÄ
Kiveys: Luja pohja 1. Rajaa alue nurkkakepeillä ja viritä niiden väliin linjalangat. Merkitse keppeihin kiveyksen lopullinen korko ja sopiva kaato, esimerkiksi 1,5 senttiä metriä kohti.
Kiveys: Luja pohja2. Poista multainen pintamaa. Jos pintamaan alla on routimatonta hiekkaa tai soraa, alustaa ei tarvitse eristää routasuojauslevyillä.
Minikaivuri3. Pienet työt kuten terassin ja pihakujan pohjat on helppo tehdä lapiolla. Ison terassin ja pihatien pohjatöihin kannattaa vuokrata suosiolla minikaivuri.
Tiivistä maa täryjuntalla4. Pintamaan alapuolella olevassa maaperässä saattaa olla jyrsijöiden tekemiä käytäviä tai muita onkaloita. Tiivistä maa juntalla tai tärylevyllä eli lätkällä ennen suodatinhiekan levittämistä.

Fakta suodatinhiekka

Kiveyksen pohja rakennetaan maaperän mukaan. Routimattomalla hiekkatai soramaalla riittää, että paikalta poistetaan multainen pintakerros. Pohja tasoitetaan, ja sen päälle levitetään kantava, noin 15 sentin murskekerros.

Savinen tai hiesuinen maa ei ime vettä, joten se routii. Koska routaraja yltää Suomessa jopa yli kahteen metriin, maita ei kannata vaihtaa kokonaan.

Kaiva kiveyksen kohdalle vähintään puoli metriä syvä kuoppa. Asenna routaeristeet ja lapioi niiden päälle noin 30 senttiä suodatinhiekkaa. Suodatinhiekan seassa saa olla halkaisijaltaan noin 90-millisiä kiviä.

NÄIN TIIVISTÄT SUODATINHIEKAN
Murske 1. Levitä suodatinhiekka tasaiseksi kerrokseksi. Hiekka on helpointa levittää asfalttiharavalla, mutta työhön voi käyttää myös tavallisen haravan selkäpuolta.
Murske2. Hiekka painuu tiivistettäessä noin viisi senttiä jokaista 15 senttiä kohti. Mittaa etäisyys tiivistettyyn pintaan linjalangasta ja lisää hiekkaa tarpeen mukaan.
Murske3. Tiivistä suodatinhiekka tärylevyllä eli lätkällä. Kierrä koko alusta kolmeen kertaan. Aja sekä pituus- että leveyssuunnassa ja aina puoliksi edellisen jäljen päältä.
TYÖKALUT: KEVENNÄ RASKASTA TYÖTÄ
TÄRYLEVY TÄRYLEVY Satakiloinen tärylevy eli lätkä riittää hiekan ja soran tiivistämiseen. Tiivistä jokainen kerros useaan kertaan ja aja puoliksi edellisen jäljen päältä. Valmiin kiveyksen tiivistämiseen tarvitaan isompi, vähintään 200-kiloinen lätkä.
MINIKAIVURIMINIKAIVURI Terassin tai pihatien rakentamisessa pitää siirtää yllättävän paljon maata. 20-neliöisen terassin paikalta pitää poistaa vähintään seitsemän kuutiota multaa. Se on paljon lapioitavaksi, joten vuokraa minikaivuri ja tee työ yhdessä iltapäivässä.
JUNTTAJUNTTA Juntta sopii mainiosti maapohjan tiivistämiseen. Se tukkii tehokkaasti jyrsijöiden kolot ja muut onkalot. Junttaaminen varmistaa, ettei valmis kiveys vajoa alaspäin.
MOOTTORIKÄRRYMOOTTORIKÄRRY Hiekka ja sora on raskasta, joten esimerkiksi pihatien rakentamiseen kannattaa vuokrata moottorikottikärry. Kippaava malli on erittäin kätevä.
KÄSIJUNTTAKÄSIJUNTTA Alustan reunoja ei kannata tiivistää painavalla tärylevyllä vaan varovasti käsityönä. Kotitekoisen käsijuntan tekemiseen tarvitaan vain tolpanpätkä ja kahvana toimiva metalliputki tai pätkä harjanvartta.