Siistin ja ruohottoman laatoituksen salaisuus on saumahiekassa. Kaikki hiekat eivät ole samanlaisia, ja huonosta saumahiekasta on pelkkää harmia. Oikea saumahiekka estää rikkaruohojen juurtumisen ja pitää muurahaiset pois saumoista. Kerromme tässä jutussa, miten vaihdat vanhan saumahiekan uuteen ja parempaan.
Oikea saumahiekka tiivistyy kivikovaksi
Oikea saumahiekka on ainoa materiaali, joka pitää rikkaruohot kurissa JA laatat tukevasti paikoillaan.
Oikeassa saumahiekassa on erikokoisia hiekanjyviä, jotka tarttuvat lujasti kiinni toisiinsa, kun laatoituksen päältä ajetaan tärylevyllä eli lätkällä. Isot ja pienet jyvät lukkiutuvat toisiinsa, ja saumahiekasta tulee melkein yhtä kovaa kuin betonista. Tiivis sauma ja hiekan korkea pH-arvo tekevät rikkaruohojen juurtumisen melkein mahdottomaksi.
Rikkaruohojen lisäksi saumahiekka pitää muurahaiset ja muut hyönteiset pois saumoista ja estää niitä kaivamasta tunneleita laattojen alle.
Älä käytä rantahiekkaa
Hiekoissa on isoja eroja, eikä hienojakoinen rantahiekka sovi laattojen saumaamiseen. Rantahiekan jyvät ovat pieniä, pyöreitä ja keskenään samankokoisia, joten ne eivät pakkaudu tiiviisti yhteen. Rikkaruohot juurtuvat hiekkaan, eikä edes toistuva kitkeminen auta mitään.
Lue lisää: Parhaat aseet voikukkia vastaan
Älä käytä kuitukangasta!
On yleinen harhaluulo, että laattojen alle levitetty kuitukangas pitää rikkaruohot kurissa. Se ei pidä paikkaansa, sillä suurin osa rikkaruohoista leviää ilmasta tuulen tai eläinten mukana.
Parhaassa tapauksessa kangas hillitsee rikkaruohoja hieman, mutta estää laattojen tarttumisen alustaan.
VAIHDA HIEKKA | |
---|---|
![]() | 1. Kaavi enimmät rikkaruohot pois lapiolla tai saumakaapimella. |
![]() | 2. Huuhtele saumat painepesurilla. Tee sauman pintaan noin neljä senttiä tilaa. Varmista, ettei vesisuihkun paine ole liian kova ja riko laattojen pintaa. |
![]() | 3. Harjaa saumat puhtaiksi. Täytä ja tiivistä saumat. Täytä saumat kokonaan. |
Kolme tapaa torjua rikkaruohoja
1. Hiillosta rikkaruohot kaasupolttimella
Rikkaruohonpoltin on perinteinen ase laattojen välistä työntyviä kasveja vastaan. Rikkaruohoja ei polteta kokonaan vaan liekitetään kevyesti, jotta niiden soluseinät murtuvat. Liekitetty kasvi kuolee muutamassa päivässä kuivuuteen. Käytä rikkaruohonpoltinta varovasti, sillä huolimattomuus voi aiheuttaa maastopalon. Älä käytä poltinta kuivan kauden aikana tai kovalla tuulella.
LUE LISÄÄ: Käytätkö rikkaruohonpoltintasi väärin?
2. Tapa rikkaruohot myrkyllä
Roundup on tehokas kasvimyrkky, joka tappaa rikkaruohot nopeasti. Tutkimusten mukaan Roundup ei tee pahoja ympäristötuhoja, kun sitä käytetään pieniä määriä. Sen takia Roundupia pitää sivellä rikkaruohoihin ruiskuttamisen sijaan. Myrkytetyt rikkaruohot kuolevat parissa päivässä.
3. Kaavi rikkaruohot pois
Rikkaruohoja vastaan voi taistella myös käsityökaluilla. Saumakaapimen kuokkamainen kärki sopii saumoihin täydellisesti ja auttaa vetämään rikkaruohot irti juurineen. Täytä saumat kaapimisen jälkeen.