Betonilattia

Betonilattia on aina hyvä ja edullinen ratkaisu, olitpa sitten tekemässä uutta lattiaa tai korjaamassa asunnon vanhaa lattiaa. Lue ohesta lisää betonilattian valamisesta. Saat vinkkejä ja neuvoja lattian hiontaan betonihiomakoneella sekä betonilattian halkeamien korjaamiseen.

  Tärkeää tietoa betonilattioista

  Betonilattiat ovat nousseet suosioon moderneissa kodeissa karhean ja urbaanin ulkonäkönsä ansiosta. Kauniita ja käsittelemättömiä betonilattioita kutsutaan myös New Yorker -lattioiksi, koska lattiatyyppi on New Yorkissa suosittu vanhoissa asunnoissa.

  Betonilattia koostuu nimensä mukaisesti pelkästä betonista. Siksi betonilattia on myös erittäin kestävä sietäen käyttöä vuosikausia.

  Ennen betonilattian valamisen aloittamista

  Betonilattian valaminen ei ole vaikeaa, mutta se voi viedä paljon aikaa. Monissa vanhoissa taloissa on jo betonilattiat, jotka on helppo kunnostaa ja huoltaa itse.

  Voit esimerkiksi hioa betonilattian. Jos haluat betonilattiasta kiiltävän ja sileän, voit tehdä kiillotetun betonilattian. Betonilattian voi myös maalata.

  Vuosien varrella olemme tehneet paljon artikkeleita betonilattioista. Niinpä löydät sivustoltamme paljon hyviä neuvoja ja inspiraatiota.

  Miten betonilattia hiotaan?

  Jos sinulla on huoltoa vaativa betonilattia, niin työ kannattaa aloittaa lattian hiomisesta. Se onnistuu betonihiomakoneella. Betonihiomakone on jämerä työkalu, jota harvalla on itsellään. Voit vuokrata sellaisen laitevuokraamosta. Betonihiomakonetta on helppo käsitellä, jos sinulla on kokemusta tee itse -töistä.

  Kokonaisen lattian hiomiseen kannattaa käyttää betonihiomakonetta. Jos hiottavana on vain muutama epätasainen kohta, betonilattian voi hioa helpomminkin. Voit hioa betonilattian vaikkapa kulmahiomakoneella. Betonihiomakoneen käyttö vaatii hieman enemmän kokemusta. Siksi voi olla hyvä aloittaa kulmahiomakoneella, jossa on hiomakuppi. Tämä pätee erityisesti silloin, jos koko lattiaa ei tarvitse hioa.

  Kerromme tässä artikkelissa tarkemmin betonilattian hiomisesta: Betonihiomakone: Näin hiot betonia

  Betonilattian käsittely

  Kun betonilattia on hiottu, se voi silti näyttää hieman harmaalta ja tylsältä. Silloin se voidaan käsitellä. Voit myös tehdä lattiasta entistäkin kestävämmän, jos käsittelet sen esimerkiksi lakalla, jolloin saat kiillotetun betonilattian.

  Lakka on hyvä ratkaisu, jos haluat sekä karkean ulkonäön että lähes huoltovapaan betonilattian.

  Betonilattian maalaaminen

  Lattiaa ei tarvitse maalata kiiltävällä lakalla, jos et pidä tavallisesta betonista. Voit myös maalata betonilattian tietyllä värillä. Epoksimaalit ovat vesipohjaisia, ja niitä voidaan sävyttää eri väreihin, joten epoksimaalilla saat betonilattiasta juuri sellaisen värisen kuin haluat.

  Lisätietoa betonilattian maalaamisesta: Millä betonilattia maalataan?

  Voit myös värjätä betonin oksidijauheella. Ne ovat jauhevärejä, jotka sisältävät rautaoksideja. Värijauheet eivät ole myrkyllisiä, ja ne on helppo sekoittaa betonilattian laastiin.

  Lue lisää betonijauheväreistä täältä: Värjätty betoni - näin sitä käytetään

  Mitä betonilattia maksaa?

  Betonilattian valamisen ei tarvitse olla vaikeaa eikä kallista. Hinta vaihtelee luonnollisesti sen mukaan, kuinka monta neliömetriä valetaan ja haluatko kiillottaa ja jälkikäsitellä betonilattian maalilla tai lakalla. Tavallisen betonilattian hinta on kuitenkin vähintään 300–500 Norjan kruunua neliömetriä kohti.

  Jos aiot maalata betonilattian jälkikäteen, hinta nousee maalin hinnan mukaan.

  Betonilattiassa voi käyttää myös jauhevärejä, joiden avulla saa myös tarvittaessa värjättyä vain betonilattian uloimmat kerrokset.

  Siksi betonilattialla voi piristää asunnon yksittäisiä huoneita melko edullisesti.

  Halkeamat betonilattiassa

  Asunnossasi voi jo olla betonilattia, joka täytyy korjata. Voit korjata betonilattian halkeamat helposti itse. Halkeamat pitää tasoittaa ja sen jälkeen hioa.

  Lue lisää betonilattian halkeamien korjaamisesta: Pitääkö haljennut betonilattia korjata heti?

  Minne betonilattia voidaan valaa?

  Betonilattian etuna on se, ettei se vaadi paljon kunnossapitoa. Jos betonilattia maalataan epoksimaalilla, se kestää monenlaista kulumista.

  Betonilattia sopii erityisen hyvin tiettyihin huoneisiin:

  • Betonilattia kylpyhuoneessa
   Kylpyhuoneen betonilattia kestää sekä vettä että kosteutta. Lisäksi lattia on tukeva ja luistamaton, mikä tekee siitä sopivan kylpyhuoneeseen.

  • Betonilattia keittiössä
   Betonilattia on kätevä keittiössä. Keittiötä käytetään monenmoisiin puuhiin. Siksi on tärkeää käyttää erittäin kestävää maalia, jos betonilattia maalataan.

  • Betonilattia verstaassa
   Betonilattia on fiksu valinta etenkin verstaaseen. Jos työskentelytilan betonilattia maalataan, se kestää melkein kaikkia iskuja ja kemikaaleja.

  Lattialämmitys betonilattiassa

  Betonilattian haittapuoli on se, että sillä voi olla melko kylmä kävellä. Onneksi vinkkejä on saatavilla, jos suunnittelet uuden betonilattian valamista ja haluat siihen lattialämmityksen.

  Lattialämmityksen rakentaminen betoniin voi olla työläs projekti. Saatat joutua piikkaamaan ensin vanhan betonilattian pois, ellet voi vain jyrsiä letkuille tai kaapeleille uria lattialämmitystä varten nykyiseen betonilattiaan.

  Tästä artikkelista voit lukea yksityiskohtaiset ohjeet lattialämmityksen tekemiseen betoniin: Lattialämmityksen asentaminen betonilattiaan