Betonilattian tasoittaminen

Betonilattian pitää olla täysin suora, ennen kuin sen voi laatoittaa. Muuten laatat eivät asetu suoraan ja tukevasti. Lattia oikaistaan itsetasoittuvalla oikaisutasoitteella. Jos lattiassa on syviä painaumia, ne pitää tasoittaa aluksi karkeammalla laastilla.

Betonilattian tasoitus

TASOITTAMINEN: Massaa sanotaan itsetasoittuvaksi, mutta sitä pitää auttaa oikeaan suuntaan esimerkiksi laastikammalla.

NÄIN TASOITAT ISOT PAINAUMAT

1. Laajat painaumat ja kohoumat pitää tasoittaa ennen oikaisutasoitteen levittämistä. Pese lattia, etsi kohoumat vatupassin avulla ja merkitse niiden ääriviivat.

2. Hio kohoumat kulmahiomakoneella ja timanttikuppilaikalla. Hiomisesta tulee paljon pölyä, joten käytä hengityssuojainta ja suojalaseja. Eristä huone muusta talosta ennen hiomista.

3. Pohjusta lattia. Tartuntapohjuste varmistaa, että tasoite tarttuu kiinni lattiaan ja estää massaa kuivumasta liian nopeasti. Sekoita pohjuste ohjeen mukaan ja levitä se lattiaan harjalla.

4. Merkitse painaumien kohdat lattiaan. Voit käyttää vatupassia painaumien etsimiseen. Piirrä lattiaan selkeät ääriviivat tussilla.

5. Täytä painaumat tasoitteella, jota voi levittää paksuksi kerrokseksi. (esimerkiksi nopeasti tasoittuva Kiilto Maxrapid). Tasoita massa huolellisesti, jotta lattiaan ei tule uusia kohoumia.

NIKSI: ”Hiomalaatta”

Timanttikuppilaikkojen hinnat alkavat noin 15 eurosta, mutta pienet epätasaisuudet voi tasoittaa myös ilman laikkaa. Tavallinen betonilaatta riittää pienten kohoumien hiomiseen.

NÄIN TASOITAT LATTIAN

1. Levitä pohjustetta joka puolelle lattiaa. Pohjuste varmistaa, että tasoite tarttuu lattiaan kunnolla ja estää tasoitetta kuivumasta liian nopeasti.

2. Sekoita tasoite. Kaada paljuun vettä ja lisää tasoitetta ohjeen mukaan. Sekoita tasoite voimakkaalla porakoneella, jotta massaan ei jää paakkuja.

3. Kaada valmiiksi sekoitettu massa lattialle sopivina erinä. Ellei tasoite leviä helposti, se on liian paksua. Lisää massaan tarvittaessa vettä.

4. Tasoitetta sanotaan itsetasoittuvaksi, mutta sitä pitää auttaa oikeaan suuntaan esimerkiksi laastikammalla. Anna tasoitteen kuivua vuorokauden.

5. Myös itsetasoittuvaan tasoitteeseen jää usein pieniä epätasaisuuksia. Ne voi hioa nopeasti pois kulmahiomakoneella ja kuppilaikalla.

6. Pohjusta lattia uudelleen ennen laatoittamista, jotta alusta ei ime laastissa olevaa nestettä. Laatat eivät tartu kunnolla kiinni, jos laasti kuivuu liian nopeasti.

Kätevä niksi: Merkitse oikea korko ruuveilla

Pinnan tasoittamisessa kannattaa käyttää apuna korkomerkkejä. Ellei lattiassa ole lämmitysjohtoja tai -letkuja, voit käyttää apuna ruuveja. Väännä ruuvit niin syvälle, että niiden kannat jäävät valmiin pinnan tasolle. Sen jälkeen tasoite on helppo levittää siten, että se peittää juuri ja juuri ruuvien kannat.

    Muut lukevat juuri nyt …