Tyylikäs betonilattia maalaamalla

Ohut kerros uudentyyppistä ”betonimaalia” tekee lattiaan karun ja kestävän pinnan, joka on helppo pitää puhtaana arjen melskeissä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
60 euroa/m2

Uutuusmateriaalilla on helppo maalata lattiaan betonipinta. Tämä lattia liipataan tasaiseksi mutta leiskuvan näköiseksi.

Johdanto

Uudentyyppinen Conteco-betonipinnoite tarttuu lähes kaikkiin materiaaleihin ja saa pinnat näyttämään siltä, kuin ne olisi valettu betonista. Pinnoite on kovaa kuin betoni mutta samalla sitkeää ja joustavaa. Pinta näyttää karulta ja karhealta, mutta se on helppo pitää puhtaana oikean suojauskäsittelyn avulla.

Materiaalin käyttäminen voi tuntua monimutkaiselta, mutta se johtuu siitä, että samoista ainesosista voi tehdä erilaisia pintoja. Mieleinen värisävy on helppo luoda lisäämällä tai vähentämällä värijauhetta, ja pintarakenteesta tulee erilainen sen mukaan, millä työkalulla ja tekniikalla ainetta levitetään.

Pinnoitteen levittäminen ei voi mennä pieleen, jos teet työt ohjeiden mukaan. Valmiin pinnan ulkonäkö vaihtelee, mutta betonin perusominaisuudet ovat samanlaiset siitä riippumatta, näyttääkö kuivunut seinä elävältä ja leiskuvalta vai tasaiselta ja yhtenäiseltä.

LUE LISÄÄ: Mihin mikrosementtiä voi käyttää?

Ohjeet

01
Näin sekoitat betonimaalin 4 Vaihe

Värijauhe sekoitetaan aluksi huolellisesti kuivaan Beton Basic -jauheeseen. Sen jälkeen jauheeseen lisätään Mix & Primer -nestettä.

Ensimmäiseen kerrokseen tarvitaan neliötä kohti noin 600 grammaa Beton Basic -jauhetta. Punnitse värijauhe ja betoni tarkasti, jotta voit sekoittaa tarvittaessa lisää saman sävyistä massaa. Valmis massa muistuttaa koostumukseltaan paksua maalia. Jätä osa nesteestä varalle, jotta voit ohentaa massaa tarvittaessa.

1

Punnitse värijauhe ja betonijauhe tarkasti, jotta voit sekoittaa tarvittaessa lisää samanväristä massaa. Värin arvioiminen on sitä vaikeampaa, mitä vaaleampaa massa on ja mitä vähemmän sitä tarvitaan. Joka grammalla on väliä.

2

Sekoita väri- ja betonijauheet huolellisesti yhteen vispilällä ja porakoneella. Sekoita pitkään, sillä pienetkin väri kokkareet jättävät pintaan selviä jälkiä. Tee kanteen reikä, työnnä vispilän varsi sen läpi ja paina kaasu pohjaan.

3

Kaada sekoitusastiaan ohjeen mukainen määrä Mix & Primeria. Nyrkkisäännön mukaan nestettä tarvitaan noin puoli litraa kiloa kohti.

4

Kaada betoni-värijauhesekoitus Mix & Primeriin samalla sekoittaen. Anna valmiin sekoituksen vetäytyä kymmenen minuutin ajan.

02
Tee ensimmäinen betonikerros 3 Vaihe

Ensimmäiseen kerrokseen käy-tetään Beton Basic -jauhetta. Se on kolmesta jauheesta karkein-ta, mutta niin hieno jakoista, että siitä voi tehdä ohuimmil-laan 0,5 millin kerroksen.

1

Maali kannattaa levittää seinien ja kynnyksen viereen pensselillä. Maalia voi olla vaikea levittää teräs-lastalla varsinkin, jos jalkalista on paikallaan.

2

Beton Basic -sekoitus levitetään ohueksi, noin puolen millin ker-rokseksi. Maali on helppo levittää ohueksi ja tasaiseksi kerrokseksi tukevalla laastikammalla. Ohut teräslasta saattaa jättää lattiaan kokonaan paljaita kohtia.

3

Hio betoni, kun pinta on niin kuiva, että sen päällä voi kävellä. Tavallinen, jyväkoon 120 hiomapaperi sopii tarkoitukseen hyvin. Voit hioa lattian käsin, mutta epäkeskohioma-koneesta on hyötyä isoilla pinnoilla.

03
Pinnan suojaaminen 3 Vaihe

Pinnan voi suojata, kun betoni on kovettunut vähintään 12 tuntia. Pinta suojataan kolmeen kertaan kahdella eri aineella.

Aloita suojaaminen ohuella kerroksella Color Sustaineria ja lisää sen päälle pari paksua kerrosta Beton Sealeria. Ensimmäinen aine estää betonin haalistumisen, toi-nen kyllästää pinnan ja helpottaa puhtaanapitoa. Color Sustaineria on helppo käyttää, mutta suojapinnoite on kaksi komponenttinen aine, joka sekoitetaan kaatamalla kaksi Cross-linker-pulloa litraan Beton Sealeria. Aine pitää käyttää kahdessa tunnissa.

1

Hiero betonin pintaan ohut kerros Color Sustaineria. Anna viimeisen betonikerroksen kuivua vähintään vuorokauden ennen suoja-aineen levittämistä. Anna Color Sustainerin kuivua hetken ennen suojapinnoitteen levittämistä.

2

Sekoita suojapinnoite kaatamalla kaksi pientä Cross-linker-pulloa isoon Beton Sealer -pulloon. Litra riittää erittäin hyvin 8 neliömetrin kokoisen lattian suojaamiseen. Ravista ainetta huolellisesti.

3

Levitä suoja-aine lattialle maalitelalla. Ravista nestettä kunnolla, ennen kuin kaadat sen maali-astiaan. Työ sujuu nopeasti telalla ja pitkällä jatko-varrella. Voit levittää seuraavan kerroksen hetken kuluttua.

Materiaalit

Vie aikaa

2-3 päivää.

Hinta

Noin 500 euroa (8 m² lattiaa).

Vaikeusaste

Mikään ei voi oikeastaan mennä pieleen, jos noudatat ohjeita huo-lellisesti. Lopputulos ei välttämättä näytä aivan siltä, mitä tavoittelit. Täydelliseen onnistumiseen tarvi-taan huolellisuutta, kokemusta ja hieman hyvää tuuria.

Eri ainesosien ominaisuudet

A. Mix & Primeria käytetään alustan pohjustamiseen. Ainetta käytetään myös nesteenä betonin sekoittamisessa. Samaa ainetta käytetään sekä Basic-, Medium-että Fine-betonin sekoittamiseen.B. Beton Basic on kuivaa betonijauhetta, jota käytetään ensimmäiseen kerrokseen. Beton Color -värijauhe sekoitetaan kuivan betonijauheen sekaan ennen kuin betoni sekoitetaan Mix & Primerin kanssa.

C. Beton Color -värijauhe on tässä jutussa hiilen harmaata. Se luo betoniin erilaisia harmaan sävyjä. Jauheita on erivärisiä. Värijauhe sekoitetaan huolellisesti kuivaan betoniin.

D. Beton Fine -jauhetta käytetään pinta-kerrokseen, joka on tässä tapauksessa toinen kerros. Se sekoitetaan valmiiksi betoniksi samalla tavalla kuin Beton Basic eli lisäämällä jauheen sekaan sopiva määrä Mix & Primeria. Beton Medium tekee pintarakenteesta karheamman.

E. Color Sustainer suojaa lattian väriä ja auttaa sitä kestämään pitkään. Ainetta hierotaan lattiaan suhteellisen ohut kerros.

F. Cross-linker ja Beton Sealer sekoitetaan yhteen. Niiden tarkoituksena on pitää beto-ni puhtaana. Sealer-pinnoite pitää käyttää kahden tunnin kuluessa sekoittamisesta. Ainetta levitetään telalla kaksi paksua kerrosta.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Betonilattia