Näin teet kärsineestä betonilattiasta upean lattian

Kaikkein kärsineimmänkin betonilattian voi palauttaa entiseen loistoonsa epoksitasoitteella ja -lakalla. Se ei ole kovin kallista tai vaikeaa, ja korjattu lattia kestää pitkään. Näytämme, miten se tehdään – vaihe vaiheelta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
35 neliön kokoisen lattian kiillotus maksaa alle 300 euroa.

Johdanto

Paikkaa isot reiät, tasoita halkeamat ja pienet kolot ja viimeistele epoksitasotteella.

Tässä ohje upeaan betonilattiaan. Näytämme, miten se tehdään – vaihe vaiheelta.

Selviät helposti pelkällä laastikauhalla, mutta jos olet korjaamassa laajempaa betonipintaa on silloin hyvä harkita betonihiomakoneen vuokrausta . Betonihiomakoneen vuokraus maksaa noin 80-150 euroa päivältä.

Ohjeet upeaan betonilattiaan

Näytämme, kuinka

 • paikkaat isot reiät
 • tasoitat halkeamat
 • lakkaat lattian

Ohjeet

01
Paikkaa isot reiät 5 Vaihe

Jos lattia on täynnä reikiä, ne pitää paikata ennen lattian kiillottamista. Kaikki irtomateriaalit pitää poistaa taltalla ja kolojen pohjat pitää siistiä. Poista vanhaa betonia mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Lattiassa voi olla irtomateriaalia, vaikka se ei näy päällepäin. Voit koputtaa lattiaa vasaralla ja kuunnella, onko siinä onttoja kohtia. Hakkaa ontot kohdat rikki meisselillä.

1

Puhdista kaikki lattiassa olevat kolot. Kiinnitä taltta poravasaraan ja hakkaa irtobetoni pois. Voit käyttää myös meisseliä ja vasaraa, mutta se on hitaampaa. Imuroi kolot lopuksi puhtaiksi.

2

Käsittele kolojen pohjat pohjusteella. Levitä vesiliukoista tartuntapohjustetta pensselillä. Pidä huoli, että aine leviää kaikille pinnoille ja sitä on riittävästi. Se toimii hyvänä alustana korjauslaastille.

3

Sekoita korjauslaasti. Noudata säkin kyljessä olevia ohjeita. Jos tarvitset laastia vain vähän, voit sekoittaa sen laastikauhalla. Muussa tapauksessa käytä porakonetta ja vispilää.

4

Levitä laastia reikään. Painele laasti kolon pohjalle keskeltä reunoille päin. Töki massaa laastikauhalla, jotta saat mahdolliset ilmakuplat pois.

5

Vedä ylimääräinen laasti pois teräslastalla. Käytä lastaa myös pinnan tasoittamiseen. Liikuta lastaa laajalla kiertoliikkeellä.

02
Tasoita halkeamat ja pienet kolot 4 Vaihe

Kun isot kolot on paikattu laastilla, on aika katsoa tarkemmin pikkureikiä ja halkeamia, joita tulee kaikkiin betonilattioihin ajan kuluessa.

Ne paikataan kaksikomponenttisella epoksitasoitteella. Se joustaa jonkin verran, joten se kestää lattian pientä liikettä halkeamatta.

Kun kaikki isot reiät, halkeamat ja ja pikkukolot on korjattu, voit rentoutua ja odotella laastin kuivumista. Ohjeissa kerrotaan, kuinka kauan tasoitteen pitää antaa kovettua, ennen kuin sen voi hioa.

1

Sekoita epoksitasoite purkeissa lukevien ohjeiden mukaan. Sekoitussuhteen pitää olla tarkasti oikea, joten käytä apuna keittiövaakaa. Sekoita tasoite puhtaassa muoviastiassa. Älä sekoita enempää massaa kuin ehdit käyttää.

2

Puhdista halkeamat. Puhdista kaikki halkeamat ja pikkukolot irtobetonista. Voit käyttää kaapimiseen vanhaa ruuvimeisseliä. Imuroi välillä ja levitä halkeamaan tartuntapohjustetta pensselillä.

3

Täytä halkeama epoksitasoitteella. Massa on melko juoksevaa, joten sitä voi levittää kaatamalla. Voit auttaa massaa eteenpäin työntämällä sitä ohuella lastalla kuten japaninlastalla.

4

Pyyhi ylimääräinen tasoite pois teräslastalla. Japaninlasta on hyvä työkalu myös tähän vaikeeseen. Se on halpa, joten epoksiin sotkeutuneen lastan voi hävittää. Anna paikatun kohdan kuivua.

03
Hio lattia 3 Vaihe

1

Hio lattian reunat kulmahiomakoneella. Kulmahiomakoneille on tehty kuppilaikkoja, jotka on tarkoitettu betonin hiomiseen. Muista liittää kulmahiomakoneeseen imuri, sillä betonista tulee paljon pölyä.

2

Nurkkien hiominen on melko vaikeaa. Kulmahiomakone ei yllä perille asti, joten voit käyttää monitoimityökalua ja betoninhiomalaikkaa. Se sotkee ja pitää kovaa ääntä, mutta parempaakaan konstia ei ole.

3

Hio koko lattia lopuksi betoninhiomakoneella. Niitä vuokrataan noin sadan euron päivähinnalla.

04
Lakkaa lattia 7 Vaihe

Kun lattia on hiottu, se pitää imuroida perusteellisesti moneen kertaan. Käytä verstaspölynimuria, sillä hienojakoinen betonipöly rikkoo tavallisen imurin helposti.

Lattia pitää lakata tai maalata epoksimaalilla, mutta ennen sitä pinta käsitellään pölyä sitovalla aineella. Tässä käytetään itse sekoitettavaa ainetta, mutta ainetta saa myös valmiina seoksena.

1

Käsittele pinta. Sekoita pölynsitomisaine ohjeiden mukaan tai käytä valmista ainetta. Jotkut aineet ovat värillisiä, joten niistä on helppo nähdä, mihin ainetta on levitetty.

2

Aloita reunoilta. Käytä taittopensseliä, joka mahtuu kaikkiin koloihin, ja suojaa seinä pahvilla. Jos haluat levittää epoksia seinän puolelle, levitä seinälle myös pölynsitomisainetta.

3

Käsittele pinta tartuntapohjusteella. Käytä pitkäkarvaista telaa ja jatkovartta. Puhdista tela käytön jälkeen juoksevalla vedellä.

4

Sekoita lakka seuraavana päivänä. Kaada sekaan oikea määrä kovetinta ja sekoita ne yhteen vispilällä. Muista käyttää hengityssuojainta, hanskoja ja suojalaseja, kun työskentelet epoksin kanssa.

5

Kaada lakka tavalliseen maalikaukaloon. Levitä pohjalle ohut muovikelmu, jotta et joudu heittämään kaukaloa menemään käytön jälkeen. Epoksilakka ei lähde irti.

6

Levitä lakka lattialle. Aloita huoneen reunoilta pensselillä ja levitä lakka keskilattialle telalla. Toista käsittely seuraavana päivänä.

7

Nyt lattia on valmis, ja se pysyy siistinä pitkään tavallisella pesuaineella.

Materiaalit

 • Pölynsitomisainetta
 • Korjauslaastia
 • Epoksitasoitetta
 • Kirkasta epoksilakkaa

Erikoistyökalut

 • Poravasara ja talttoja
 • Hierrin
 • Laastikauha
 • Monitoimityökalu
 • Betoninhiomakone
 • Verstasimuri

Vie aikaa

2 päivää ilman kuivumisaikaa (lakka).

Hinta

35 neliön kokoisen lattian kiillotus maksaa alle 300 euroa. Hiomakoneen vuokra ei kuulu hintaan.

Vaikeusaste

Helposta päästä.

Video

Näin käytät poravasaraa

Videolla kerrotaan kaikki poravasarasta. Poravasaralla ja oikeilla työkaluilla on helppo porata reikiä tiiliseiniin ja betoniin tai purkaa esimerkiksi laattoja.

Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Vinkit & niksit

Materiaalit

Kuvissa näkyviä materiaaleja voi olla vaikea löytää rautakaupoista, mutta voit käyttää esimerkiksi näitä Hagmansin tuotteita. Käytä aina saman tuoteperheen tuotteita ja noudata valmistajan ohjeita, jotta aineet sopivat varmasti yhteen ja toimivat mahdollisimman hyvin.

Pölynsitomisaine. Vesiliukoinen tuote, joka pitää huolen siitä, että epoksimaali tarttuu kiinni.

Korjauslaasti. Nopeasti kuivuva ja helppo käyttää. Kerrospaksuus 1-25 milliä.

Epoksitasoite (kaksiosainen). Pienten kolojen korjaamiseen ennen epoksin levittämistä.

Epoksilakka (kaksiosainen). Kirkas lakka, jonka kiiltoaste on 90. Kestää kulutusta.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Betonilattia