Tasoitemassa tarvitsee apua

Sitä kutsutaan itsetasoittuvaksi lattiatasoitteeksi, mutta se kaipaa apua työskentelyn aikana, jos lattiasta halutaan täysin tasainen ja suora.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
30 €/m²

Johdanto

Lattiatasoitteen kutsuminen itsetasoittuvaksi on liioittelua. Tämän myöntävät luultavasti kaikki, jotka ovat joskus yrittäneet tasoittaa lattiaa. On totta, että kevyesti juoksevat tasoitemassat, joita käytetään lattioiden oikaisemiseeen, tasoittuvat lähes itsestään omasta painostaan.

LUE LISÄÄ: Mihin mikrosementtiä voi käyttää?

Mutta tasoitemassa-annosta ei voi vain kaataa keskelle lattiaa ja antaa painovoiman hoitaa loput, tulla seuraavana päivänä paikalle ja huomata, että lattia on täysin sileä ja absoluuttisen suora – valmis verhoiltavaksi parketilla tai kokolattiamatolla. Näin helppoa se ei ole. Vaikka hyvää hyvyyttäsi auttaisit puolittain juoksevaa tasoitetta leviämään tasaisesti, otat sen riskin, että lattiasta tulee kupruisempi ja vinompi kuin mitä se oli ennen.

Toki itsetasoittuvalla massalla pystyy luomaan tasaisen ja suoran lattian. Juuri tähän tarkoitukseen kuituvahvistetut hienorakeiset massat on nimittäin kehitetty. Niitä on vain osattava käyttää oikein, ja työssä on oltava hyvin huolellinen. Massa pitää ensinnäkin sekoittaa hyvin, jotta siitä ei tule liian paksua ja huonosti levittyvää, eikä siihen saa sekoittaa liian paljon vettä, sillä tällöin se ei tule kestämään käytössä.

Oikeaoppinen seos koostuu kuitenkin vain muutamasta yksinkertaisesta reseptiaineksesta. Reseptin noudattaminen on välttämätöntä, jos lattiasta haluaa tasaisen omin avuin. Ei siis riitä, että täyttää pahimmat reiät tasoitteella. Koko lattia on työstettävä.

Ohjeet

01
Etsi painaumat 3 Vaihe

Lattian oikaiseminen aloitetaan etsimällä painaumat ja kaltevat paikat. Sen voi tehdä pitkällä vatupassilla, linjalaudalla tai linja­ laserilla. Jos lattiaan on tarkoitus asentaa ponttilaudat, ne määrittävät, kuinka tasainen lattian pitää olla. Yleisesti lattiaa pidetään tarpeeksi suorana, jos se kallistuu enintään 1-2 milliä metriä kohti.

Lattiatasoite on helpointa levittää, kun kerros on vähintään 2 milliä paksu. Ohuempaa kerrosta on vaikea levittää ja saada tasaiseksi.

1

Etsi epätasaisuudet pitkän vatupassin tai linja­ laudan ja mitan avulla.

2

Merkitse painaumat ja kohoumat lyijykynällä. Hakkaa kohoumat pois meisselillä ja vasaralla tai hio muita ylempänä olevat kohdat timanttikuppilaikalla ja kulmahiomakoneella.

3

Ruuvaa ohjainrimat uuden lattian korkeudelle. Käytä litteäkantaisia ruuveja ja ruuvaa ne tarkasti valmiin lattian korkeuteen. Käytä sitä enemmän korkomerkkejä, mitä kaltevampi lattia on ja mitä vähemmän sinulla on kokemusta tasoittamisesta.

02
Puhdista tarkasti 1 Vaihe

Puhdista lattia huolellisesti, ennen kuin levität siihen mitään. Öljy, saippua ja muut rasvat pitää poistaa.

03
Täytä isot painaumat 2 Vaihe

Yli 10 milliä syvät painaumat pitää tasoittaa karkealla tasoitteella, ennen kuin lattialle voi levittää itsetasoittuvaa lattiatasoitetta. Käytä nopeasti kuivuvaa tasoitetta, jota on helppo levittää. Älä käytä laajojen painaumien ta-soittamiseen tavallista valmisbetonia, sillä se kovettuu hitaasti eikä kestä kunnolla ohuena kerroksena.

1

Kaada sekoitettu tasoite oikaistavaan kohtaan.

2

Levitä tasoite, painele se kunnolla tiiviiksi ja tasoita pinta hiertimellä. Levitä laasti niin laajalle ja ohueksi kerrokseksi kuin mahdol-lista, mutta älä anna pinnan mennä rikki. Muista jättää tasoitteen päälle 2-5 milliä tilaa itsetasoittuvalle lattiatasoitteelle.

04
Levitä tasoite 1 Vaihe

1

Käsittele koko lattia tartuntapohjus­ teella, jotta itsetasoittuva lattiatasoite tarttuu kiinni mahdollisimman hyvin. Käytä lattiatasoitteen valmistajan suosittelemaa pohjustetta. Varmista, että lattia on puhdas ja laasti kuivaa.

05
Levitä tasoite lattialle 3 Vaihe

Nyt ollaan lopulta vaiheessa, jossa itsetasoittuvan lattiatasoitteen levittäminen alkaa. Tässä vaiheessa huolellisen pohjatyön merkitys korostuu. Loppu tulos näyttää mahdollisimman hyvältä, kun koko lattia käsitellään samalla kertaa.

1

Sekoita tasoite. Kaada puhdasta vettä paljun pohjalle ja lisää joukkoon laastijauhetta. Sekoita massa perus-teellisesti vispilällä ja porakoneella. Laastin pitää olla kerma maista ja tasaista, eikä siinä saa olla paakkuja.

2

Levitä tasoitetta lattialle. Aloita yhdestä nurkasta, ja kaada lattialle vain sen verran tasoitetta, että yllät tasoittamaan sen. Levitä tasoitetta mieluummin liian vähän kuin liian paljon kerrallaan.

3

Levitä massa tasaiseksi laastikammalla ja tarkista katsomalla ruuveja, että pinnasta tulee suora ja tasainen. Tasoita lattia pienissä osissa. Tasoita koko lattia kerralla, jotta lattiaan ei tule turhia pykäliä.

06
Poista kohoumat 1 Vaihe

Kaavi pienet kohoumat pois siinä vaiheessa, kun tasoite ei ole kovettu­ nut kokonaan mutta on niin kuivaa, että sen päällä voi kävellä.

Materiaalit

 • Nopeasti kuivuvaa tasoitetta (esim. Kiilto Maxirapid)
 • Pohjustetta
 • Itsetasoittuvaa lattiatasoitetta
 • Litteäkantaisia ruuveja

Erikoistyökalut

 • Linjalauta/pitkä vatupassi
 • Laastikampa
 • Hierrin

Vie aikaa

15 m² lattian tasoittaminen vie 1 päivän + kuivumisajan.

Hinta

2-30 euroa/m² sen mukaan, kuinka kalteva lattia on.

Vaikeusaste

Tasoittaminen sujuu helposti, kun pohjatyöt tehdään kunnolla.

Video

TEKNIIKAT: Itsetasoittuva lattiatasoite

Levitä massa tasaisesti hammasharjalla ja piikkitelalla

VINKIT: Tarkista lattian suoruus vatupassilla

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Betonilattia