Näin valat lattian

Voit valaa betonilattian itse alakertaan tai toiseen kerrokseen kantavien palkkien päälle. Voit säästää paljon rahaa valamalla lattian itse, mutta pohjatyöt pitää tehdä huolellisesti ja valamisessa pitää olla tarkkana. Tärkeintä on varmistaa, että välipohja kestää betonin painon. Älä vala betonilaattaa puupalkkien päälle varmistamatta rakenteen kestävyyttä ammattilaiselta.

Betonilattian voi valaa itse, ja sen päällä on mukava kävellä, jos lattiaan asennetaan lämmitys

Betonilattian voi valaa itse, ja sen päällä on mukava kävellä, jos lattiaan asennetaan lämmitys

Puupalkkien päälle valaminen

1

Asenna levyt poikittain lattiapalkkien päälle. Tässä käytetään teräksestä tehtyjä poimulevyjä eli niin sanottuja liittolevyjä, jotka toimivat sekä valumuottina että raudoituksena.

2

Kiinnitä lattialämmitysletkut levyihin ja vala betonista oikean korkuiset reunukset huoneen reunoille. Käytä apuna pitkää vatupassia, jotta reunoista tulee vaakasuorat.

3

Vala lattian keskikohta metrin pätkissä samalle tasolle reunusten kanssa. Painele betoni huolellisesti lämmitysletkun alle ja liittolevyjen pohjalle.

4

Tasoita lattia linjarilla eli pitkällä alumiini"laudalla", joka yltää huoneen poikki. Vedä linjaria itseäsi kohti siksak-liikkeellä.

5

Tasoita betonin pinta liikuttamalla hierrintä kiertoliikkeellä. Vala seuraava metrin pätkä ja tasoita pinta. Peittele lattia lopuksi, jotta betoni ei kuivu liian nopeasti.

Valuverkon kanssa valaminen

1

Maanvaraiselle lattialle on asennettu kovat mineraalivillalevyt. Niiden päälle asennetaan raudoitusverkot. Tukijalat pitävät verkot irti eristeistä ja nostavat raudoituksen betonilaatan puoliväliin.

2

Letku avataan ja sidotaan kiinni verkkoihin rautalangoilla. Sitomiseen kannattaa käyttää ruuvinväännintä tai surrikoukkua. Voit sitoa letkut kiinni myös nippusiteillä.

3

Vala huoneeseen oikean korkuiset reunukset ja tarkista vatupassilla, että ne ovat suorassa. Jos reunukset ehtivät kovettua, ne pitää käsitellä tartuntapohjusteella ennen jatkamista.

4

Voit levittää jäykkää betonia lapiolla. Sen jälkeen voit tiivistää betonin tärysauvalla eli betonivibralla. Tiivistäminen tasoittaa betonin ja poistaa siitä ilmakuplat.

5

Levitä betonia metrin pätkissä ja tasoita sen pinta linjarilla tai pitkällä suoralla laudalla. Vedä linjaria itseäsi kohti siksak­liikkeellä reunuksia pitkin.

6

Tasoita betonin pinta hiertimellä ennen seuraavan metrin pätkän valamista. Tasoita lattia huolellisesti, jos aiot laatoittaa sen lopuksi.

Kätevä tapa: hienotasoite

Epätasaisen betonilattian voi tasoittaa kätevästi hienotasoitteella. Se on itse­ tasoittuvaa lattiatasoitetta, jota levitetään lattialle ohut, noin sentin paksuinen kerros.

Itsetasoittuva hienotasoite kovettuu nopeasti, joten sen levittämisessä pitää olla tarkkana. Jos levittäminen onnistuu oikein, lattian pinnasta tulee viivasuora.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Betonilattia