Vala itse betonilattia

Itsetasoittuvan massan levittäminen lattialle tasaisesti vaatii harjoittelua. Vastineeksi saat hienon betonilattian.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
800-1.000 euroa

Johdanto

Betonilattiat ovat suosittuja, ja hyvästä syystä.

Ne näyttävät karuilta mutta komeilta, ne kestävät kulutusta, ja ne on helppo pitää puhtaina.

Lisäksi betonilattiaan on helppo asentaa lattialämmitys. Jos talossasi on vanha betonilattia, voit pinnoittaa sen helposti nykyaikaisen kiiltäväksi.

Ohjeet

01
Puhdista ja suojaa paikat perusteellisesti 5 Vaihe

Vanha betonilattia pitää puhdistaa, imuroida ja pohjustaa perusteellisesti, jotta lattiatasoite tarttuu kunnolla kiinni. Pohjuste sulkee betonin pinnalla olevat huokoset ja estää betonia imemästä tasoitetta kuivaksi liian nopeasti. Se on tärkeää, sillä liian nopeasti kuivuva tasoite ei kovetu kunnolla ja kestää huonommin kulutusta.

Myös suojaaminen on tärkeää, sillä betoni roiskuu ja sotkee paikat, eikä kovettunutta betonia ole helppo saada irti.

1

Puhdista lattia maalitahroista, mattoliimasta ja muusta liasta. Betonin pinnan pitää olla mahdollisimman puhdas ja avoin, jotta pohjuste imeytyy siihen ja muodostaa hyvän tartuntapinnan.

2

Imuroi. Kaikki lattiasta irronneet roskat ja pöly pitää poistaa ennen tasoitteen levittämistä. Imuroi lattia pariin kertaan, kunnes se on täysin pölytön.

3

Suojaa. Seinät kannattaa suojata metrin korkeudelta. Suojapahvin kiinnittäminen on noin tuhat kertaa helpompaa kuin kovettuneiden betoniroiskeiden irti raaputtaminen.

4

Reunanauhat. Tässä käytetään vaahtomuovikaistaletta, jossa on liimapohja.

5

Reunojen suojaaminen. Reunanauha asennetaan lattian joka puolelle. Nauha pitää huolen siitä, että lattian ja seinän väliin jää muutaman millin rako, jotta betoni saa elää kovettumisen aikana.

02
Lattian pohjustaminen ja lasikuituverkon levittäminen 3 Vaihe

Pohjuste sulkee betonin pinnan ja varmistaa, että tasoite tarttuu kiinni. Liimapohjainen lasikuituverkko vahvistaa tasoitteen ja ehkäisee pinnan halkeilua.

1

Kaada tartuntapohjuste paljuun, joka on tarpeeksi iso tavalliselle lattiaharjalle.

2

Upota harja pohjusteeseen ja levitä sitä lattialle tasaisesti. Lattia imee joistakin kohdista enemmän kuin toisista.

3

Levitä lasikuituverkko. Kun pohjuste on kuivunut, levitä lasikuituverkko lattialle. Limitä kaistaleita 5-10 sentin verran.

03
Ilman koneita on vaikea pärjätä 2 Vaihe

Tasoitteen voi periaatteessa sekoittaa käsin paljussa ja kaataa siitä lattialle. Isosta pinnasta tulee kuitenkin helposti epätasainen, jos teet kaiken käsin.

1

Vuokraa pakkosekoittaja ja pumppu. Lattiatasoite pitää sekoittaa kunnolla ja levittää lattialle nopeasti. Siihen kannattaa käyttää pakkosekoittajaa ja pumppua. Pyydä mukaan vähintään yksi työkaveri!

2

Vuokraa hiomakone. Kun lattia on kovettunut, se pitää hioa. Siihen tarvitaan oikea lattianhiomakone.

04
Valaminen eli vaihe, jossa alkaa viimein tapahtua 6 Vaihe

Tässä talossa tehdään uudet lattiat koko alakertaan, joten valamisessa käytetään apuna vuokrattavaa betonipumppua. Tähän vaiheeseen tarvitaan vähintään yksi työkaveri lapioimaan betonia pumpulle. Toinen vaihtoehto on sekoittaa tasoite pakkosekoittajalla ja levittää se lattialle paljulla, jonka alla on renkaat. Myös niitä voi vuokrata. Älä vala itseäsi nurkkaan ja käytä kenkiä, jotka kestävät betoniroiskeita.

1

Aloita reunoilta ja levitä tasoitetta rauhallisesti parin metrin pätkissä.

2

Jatka lattian keskiosaan ja yritä levittää tasoitetta kutakuinkin tasaisesti joka puolelle.

3

Auta betonia oikeaan suuntaan. Massa on itsetasoittuvaa, mutta sitä pitää avittaa asfalttikolalla.

4

Varo lasikuituverkkoa. Kävele varovasti, jotta verkko ei repeä jalkojen alla. Ole erityisen varovainen, jos olet asentanut tasoitteen alle lattialämmitysmatot.

5

Viimeistele koko pinta asfalttikolalla, jotta lattiasta tulee tasainen ja yhtenäinen. Voit kävellä juoksevan tasoitteen päällä ja tasoittaa kengänjäljet, kun peruutat taaksepäin.

6

Viimeistele reunat huolellisesti. Pintaan voi jäädä tasoeroja, mutta tasoitetta pitää olla joka puolella vähintään 20 milliä.

05
Tasoitepinta pitää hioa sileäksi 2 Vaihe

Lattiatasoitteen pitää kuivua ja kovettua kokonaan, ennen kuin sen voi hioa. Siihen menee noin 12 tuntia. Vuokraa lattianhiomakone ja osta hiomalaikat, joiden jyväkoko on 80, 120 ja 180. Lattia pitää hioa kolmeen kertaan ja imuroida joka välissä. Muista käyttää hengityssuojainta.

1

Aloita karkeimmalla hiomapaperilla. Kiinnitä koneeseen hiomapaperi, jonka jyväkoko on 80, ja hio koko lattia. Konetta voi olla aluksi vaikea hallita. Pidä huoli, ettei kone törmää karkaa käsistä ja törmää seiniin. Lattian reunat hiotaan lopuksi tasohiomakoneella tai kärkihiomakoneella.

2

Hio lattia hienolla hiomapaperilla. Aloita jyväkoolla 120 ja viimeistele pinta koolla 180. Imuroi lattia joka hionnan jälkeen. Käytä verstaspölynimuria, sillä hienojakoinen betonipöly voi rikkoa tavallisen pölynimurin.

06
Täyteaine ja kiillotusaine saavat pinnan säihkymään 5 Vaihe

Betonin pinnassa olevat pienet kolot ja halkeamat täytetään nestemäisellä täyteaineella. Se levitetään lattiankuivaimella kolmeen kertaan, ja aineen annetaan kuivua välillä. Kuivumisaika riippuu lämpötilasta ja ilmankosteudesta, mutta 2-4 tuntia on yleensä tarpeeksi. Pinta viimeistellään kiillotusaineella. Aineen voi levittää vasta, kun tasoite on kuivunut kokonaan. Se kestää muutaman päivän ilmankosteudesta riippuen.

1

Kaada täyteaine lattialle suoraan kanisterista. Lattia imee ainetta ensimmäisellä kerralla todella paljon, joten osta sitä tarpeeksi.

2

Levitä täyteaine lattiankuivaimella. Etene hyvässä järjestyksessä, jotta ainetta ei mene jo kuivuneelle alueelle. Käsittele lattia kolmeen kertaan.

3

Käytä ikkunanpesukangasta täyteaineen ja kiillotusaineen levittämiseen. Tavallinen pensseli ja harja jättävät pintaan raitoja.

4

Viimeistele pinta kiillotusaineella. Kun täyteaine on kuivunut kokonaan, lattialle levitetään kaksi kerrosta kiillotusainetta samalla tavalla kuin täyteaine. Voit käyttää himmeää tai kiiltävää ainetta.

5

Leikkaa lopuksi poikki reunanauhat ja asenna jalkalistat niiden peitoksi.

Materiaalit

 • Suojapahvia
 • Reunanauhaa
 • Tartuntapohjustetta
 • Lasikuituverkkoa
 • Itsetasoittuvaa lattiatasoitetta
 • Täyteainetta
 • Kiillotusainetta

Erikoistyökalut

 • Pakkosekoittaja
 • Kiillotuskone

Vie aikaa

Varaa noin kolmen työpäivän verran aikaa 10-12 päivän ajalle.

Hinta

20 neliön lattian pinnoitus maksaa noin 800-1000 euroa ilman konevuokria.

Vaikeusaste

Itsetasoittuvan lattiamassan levittäminen vaatii harjoittelua.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Betonilattia