Johdanto
Ohjeet
01
Jos lattia puretaan
2
Vaihe
Tämän jutun lähtökohta oli hieman epätavallinen: kosteusvaurion kär-sinyt kellari, jonne haluttiin kuiva-tusjohdot, jonka vuoksi koko lattia oli purettava. Näin ollen ajatus lattialämmi-tyksen asentamisesta ei enää ollut niin kaukaa haettu, kun koko lattia jouduttiin joka tapauksessa valamaan uudelleen. Lattialämmitys asennetaan pitkälti samalla tavalla riippumatta siitä, onko kyseessä asennus vanhan betonilattian alle vai uuden lattian valaminen kylpy-huoneeseen, lisärakennukseen, olohuo-neeseen, keittiöön tai kellariin.
Alapuolen eristäminen on kaiken a ja o. Lämpöputkien asentaminen ainoastaan betonikerroksen päälle johtaisi suureen lämmön ja energian tuhlaukseen eikä lämmöstä saataisi irti kaivattua läm-mintä mukavuutta. Tämän vuoksi vesi-kiertoisen lattialämmityksen asentami-nen onkin kaikkein järkevintä valetta-essa lattiaa alusta alkaen. Vanhan lat-tian purkaminen on aivan liian suuri tehtävä, mutta jos kuitenkin teet sen, voit seurata näitä ohjeita eristämisestä ja lämmön asentamisesta.
Jos olet joutunut samaan tilanteeseen kuin me tässä ja joudut purkamaan betonilattiaa, huomioi muutama asia:
Ensinnäkin lattia tulee leikata irti seinistä. Vuokraa tiiliseinän työstämi-seen tarkoitettu jyrsin, jolla työ onnistuu helposti ja varmistat, että et myöhemmin kaiva niin lähelle seiniä, että ne painuvat ja halkeilevat. Jyrsi 10-20 cm seinistä. Betonia rikottaessa ei kannata käyttää 16 kilon piikkauskonetta kevyempää työkalua. Me aloitimme 7 kilon mallilla, mutta seisoisimme siellä vielä nytkin, jos emme olisi vaihtaneet piikkauskonetta jykevämpään versioon.
Betoni louhitaan pienissä erissä - suuria kappaleita ei joka tapauksessa pysty lapioimaan pois. Ennen piikkausko-neen käyttöä lattian ja seinän liitoskohtaan jyrsitään ura 10-12 cm:n päähän seinästä.
02
Oikea alusta
5
Vaihe
Lattian alle on tehtävä ensin niin kutsuttu kapillaarikerros. Sen tarkoituksena on estää maasta nousevan kosteuden tunkeutuminen lattiaan alhaalta päin. Me käytimme tarkoitukseen keskikar-keaa soraa. Tässä kohteessa oli tilaa 15 cm:n paksuiselle sorakerrokselle.
Sorakerroksen päälle laitoimme polystyreenilevyjä, höyrynsulku-muovin ja raudoitusverkon. Vanhaa lattiaa kunnostettaessa on varmistet-tava, kuinka paljon tilaa eristykselle on. Uusissa lattioissa vaaditaan noin 300 mm:n eristekerrosta - kannattaa kysyä eristeiden myyjältä tarkempia tietoja eristevaatimuksista.
Keskikarkea sorakerros ensim-mäiseksi. Tässä oli tilaa 15 cm:n kerrokselle. Uutta rakennettaessa on lattian eristämiselle asetetut vaatimukset selvitettävä huolella etukäteen.
Sora tasoitetaan ja tiivistetään kevyesti lapiolla. Kannattaisi tietenkin käyttää pienikokoista tärytintä, mutta siinäkin on vaarana lattian alla olevien kuivatusputkien vaurioituminen.
Seuraavaksi eristetään. Tässä käytettiin 100 mm:n paksuisia polysty-reenilevyjä. Levyt asetetaan limittäin pääl-lekkäin soran eli kapillaarikerroksen päälle.
Raudoitusverkko kiinnitetään styroksilevyn päälle pienten välik-keiden avulla. Tarkista, että ne ovat oikein päin. Nosta verkko seinää vasten, niin saat välikkeet helposti kiinnitettyä.
03
Putkien asennus
5
Vaihe
Nyt lattia on valmiina lämpöä kuljetta-vien ja miellyttävän lämmön varmista-vien putkien asentamiseen.
Putket voidaan asentaa erilaisin kuvioin aina tilan koosta ja toivotusta tehosta riippuen. Lattialämpöjärjestel-mien ja eristeiden valmistajien verkko-sivuilta löytyy erilaisia esimerkkejä putkien asentamisesta.
Jos tuttavapiiriisi kuuluu LVI-alan ammattilainen, kysy häneltä kaapelipuristinta lainaksi. Sillä saa kaapelikiinnik-keet nopeasti kiinni putkiin ja raudoitus-verkkoon. Muussa tapauksessa kaapelit on kiinnitettävä raudoitusverkkoon käsivoimalla ja nippusiteillä.
Lämpöputkien ohjailu ja taivuttelu on hyvä tehdä kahdestaan. Tässä LVI-asentaja auttaa putkien asentamisessa.
Kaapelipuristin on salamannopea työkalu putkien kiinnitykseen raudoi-tusverkkoon toivotuin kuvioin. Tähän voi käyttää hyvin myös nippusiteitä.
Jos lattialämpö asennetaan useampaan huoneeseen, ja tulo- ja menoputket on tämän takia johdettava tilasta toiseen, putket on eristettävä matkan varrella.
Voit leikata verkosta pienen kaaren, jolla kiinnität mahdollisesti ylöspäin taipuvan raudoitusverkon styroksilevyyn. Näin verkko pysyy alhaalla.
04
Lattian valu
7
Vaihe
Sähköllä toimivasta kuljetinhihnasta oli jälleen iso apu valettaessa betonilattiaa eristeen ja lämpöputkien päälle. Hihna toi betonin taloon, jonka jälkeen se vain levitettiin paikoilleen.
Betonin tasoittamiseen voi käyttää tavanomaista menetelmää, jossa lattian toivottuun tasoon asetetun puun tai metallin avulla lattian pinta vain vedetään suoraksi.
Voit myös tehdä ohjaimen itse betonista kasaamalla siitä ”harjanteen” toivottuun lattiankorkeuteen ja suorista-malla sitten pinnan varovasti sen mukaisesti. Menetelmän etu on, että aukkoja ei tarvitse täyttää jälkikäteen.
Betoni on sekoitettu kahdella kerralla. Sekoitussuhde on kolme osaa soraa yhteen osaan sementtiä, ensin 0-8 valusoraa 6 cm:n kerrokseen pohjalle ja sen jälkeen 4-5 cm päälle 0-4 soralla.
Karkea 0-8 sekoitus harjataan hyvin raudoitusverkon ja lämpö-putkien väleihin jäykällä harjalla. Näin pinnasta tulee karhea, joka varmistaa kiinnittymisen seuraavaan kerrokseen.
Teimme betoninpinnan tasoitta-miseen tarvittavan ohjaimen betonista. Vanhan lattian tasoon tai toivottuun lattiapinnan tasoon kasataan betonista harjanne, jota pitkin oikolautaa voi kuljettaa.
Harjanne tasoitetaan sauma-levyllä. Jotta voisimme työskennellä lattialla, laitoimme ensimmäisen, kostean betonipinnan päälle puulevyn toisen kerroksen suoristamisen ajaksi. Näin työhön oli helppo päästä käsiksi.
Kuljeta oikolautaa rauhallisesti sivulta sivulle, kun suoristat pintaa. Etene hitaasti. On tärkeää, että lauta ei painu harjanteeseen, joka ei ole vielä kuivunut kokonaan.
Materiaalit
Eristys:
- Keskikarkea sora
- Eristelevyt
- Raudoitus:**
- 6 mm:n raudoitusverkkoa
Lattialämmitys:
- Lattialämmitysputkia
- Erilaisia liitäntämuhveja
- Kaapelikiinnittimiä
Betonikerros:
- 0–8 sorasekoitetta
- 0–4 sorasekoitetta
- Betonikiinnitettä
Erikoistyökalut
- Sekoitin
- Saumalevy (+ “Amerikkalainen”)
- Kuljetinhihna
- Piikkauskone
Vie aikaa
Yksilöllistä – betonin on kuivuttava vähintään 20 vrk ennen lattian tekoa.
Hinta
Noin 6000 € / 80 m2 (tästä meni noin 3500 € lvi- ja sähköasennuksiin).
Vaikeusaste
Valtaosa manuaalisesta työstä on selkeää (mutta raskasta), sen sijaan tekniset yksityiskohdat ja betonin tasoitus vaativat kokemusta.