Piippuimuri imaisee savut ulos

Jos tulisija savuttaa sisään, savupiippu on liian matala tai veto riittämätön. Jos piippua ei voi korottaa, savukaasuimuri voi korjata huonon vedon.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia
Hinta
1.250 euroa

Johdanto

Jos tulisija palaa huonosti, savuttaa sisään ja nokeennuttaa luukut, syynä saattaa olla huonosti vetävä hormi. Joskus syynä voi olla liian matala hormi, joskus talon liiallinen alipaine, kun esimerkiksi liesituuletin ja pesutilojen puhallin ovat yhtä aikaa päällä.

Hormiongelmat voidaan ratkaista monella eri tavalla. Jos piippu on liian lyhyt, voit sijoittaa uuteen piippuun tai tehdä nykyisestä korkeamman. Tämä on kallis ratkaisu. Jos taas talossa on alipainetta, voit avata ikkunan. Helppo ratkaisu, mutta se tuo vetoa.

Voit myös, kuten me tässä, asentaa hormin päälle savukaasuimurin. Se toimii ikään kuin liesituuletin, joka imee savut tulisijasta piippua pitkin ulos. Tulisija palaa paremmin, ja takan- tai uuninluukut pysyvät siisteinä.

Savukaasuimuri käynnistetään ja sammutetaan sisätiloihin sijoitetusta painikkeesta. Imuri kytketään päälle, kun uuni tai liesi sytytetään, mutta sitä voi hyödyntää myös tavallisena ilmanvaihtolaitteena silloin, kun takkaa ei käytetä.

Savukaasuimureita myyvät yritykset auttavat sopivan mallin löytämisessä. Valintaan vaikuttavat mm. piipun pituus ja hormin halkaisijakoko.

Rakennusmääräysten mukaan savupiippu on ulotettava vesikaton yläpuolelle tai muutoin rakennukseen nähden niin korkealle, että saavutetaan riittävä paloturvallisuus ja veto. Piippu on tarkoituksenmukaisinta sijoittaa lähelle katon harjaa. Vesikaton harjalla on savupiipun pään ja katteen välisen pienimmän etäisyyden oltava piipun juuresta mitattuna vähintään 80 cm.

Ohjeet

01
Toimi näin 6 Vaihe

1

Piirrä hormiaukko savukaasuimurin mukana tulevalle mineraalivillalevylle tussilla. Aukon ympärille pitää jättää vähintään 20 mm tilaa tiivistämistä varten.

2

Leikkaa aukko taittoteräveitsellä. Levy sekä tiivistää hormiaukon että vaimentaa hormista tulevaa värinää, joka muuten voisi synnyttää meluhaitan.

3

Kiinnitä kulmajalat savukaasu-imurin pohjaan. Tämän tehdäksesi joudut avaamaan imurin. Kulmajalkoja voi säätää siten, että ne sopivat hormiaukkoon, mutta niitä ei pidä laittaa liian kireälle, jotta ne eivät aiheuta melua imurin käydessä.

4

Aseta mineraalivillalevy hormiaukkoon alumiinipuoli ylöspäin. Aseta savukaasuimuri levyn päälle siten, että kulmajalat työntyvät hormin sisään.

5

Kiinnitä turvavaijeri savu-piippuun ruuveilla ja pulteilla ja työnnä vaijeri imurin sivulla olevien kahden reiän läpi. Kiristä vaijeri ja kiinnitä vaijerilukko vahvoilla pihdeillä.

6

Tilaa sähköasentaja paikalle. Imurista on vedettävä kaapeli hätä-katkaisimeen ja sähköverkkoon, jotta imuri saa virtaa. Sähköasentajan käynnin jälkeen voit käynnistää imurin.

Piirustus

Löydä oikea horminkorkeus

Jos olet hankkimassa uutta savu-piippua, sen korkeus kannattaa laskea perinteisten sääntöjen mukaan. Näin vältyt savuhaitoilta. Piirrä talopiirustuksiisi vaakalinja katon harjalta (A) talon ulkoseinän pystylinjaan (B) katon reunassa. Vedä 80 cm:n pystylinja pisteestä (A) pisteeseen (C). Vapaasti seisovan savupiipun on noudatettava linjaa B:stä A:han, kun taas katon läpi tulevan piipun on kohdattava B:n ja C:n välinen viistolinja.

Löydä oikea horminkorkeus

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …