Opi asentamaan takkaan uusi savupiippu

Uusi takka, oikeanlainen savupiippu ja riittävä määrä korvausilmaa pitävät huolen siitä, että puut palavat puhtaasti ja tuottavat paljon halpaa lämpöä. Voit asentaa piipun itse, jos olet huolellinen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
2.500 euroa

Johdanto

Nykyaikainen takka on puhdas nautinto. Se nielee vain vähän polttopuuta, palaa hyvin eikä savuta naapureita raivon partaalle. Takka voi olla jopa hiilineutraali, jos sitä käytetään oikein.

Kätevä savupiippu valmiista osista

Ota aluksi selvää, kuinka kauas palavista materiaaleista haluamasi takka pitää asentaa ja millaisia palonkestäviä levyjä takan läheisyyteen tarvitaan. Sen jälkeen voit tilata takan ja savupiipun.

Savupiippuun tarvittavia osia ei kannata yrittää keksiä omasta päästä, vaan savupiippu kannattaa ostaa valmis pakettina. Silloin osat sopivat varmasti yhteen ja niitä on tarpeeksi paljon. Saat myös perusteelliset ohjeet, joiden avulla piipun kokoaminen onnistuu helposti.

Voit asentaa savupiipun itse, jos olet varma siitä, mitä teet. Noudata aina valmistajan ilmoittamia suojaetäisyyksiä ja asennusohjeita.

Ohjeet

01
Asenna aluksi lattialevy 2 Vaihe

Takan alle asennetaan palamaton suojalevy, joka ulottuu 30 senttiä takan eteen ja 15 senttiä molemmille sivuille. Tarkista suojaetäisyydet takan valmistajalta. Suojalevy on välttämätön etenkin puulattioilla.

Levy voi olla yhtä hyvin metallia, kiveä tai lasia. Sen pitää kuitenkin olla palamatonta materiaalia ja tarpeeksi kestävä takan painoon verrattuna.

1

Tiivistä lasisen lattialevyn reunat. Tiivistäminen on tärkeää, jotta lasin alle ei mene roskia. Suojaa kaikki reunat maalarinteipillä, ennen kuin aloitat saumaamisen.

2

Tiivistä reunat läpinäkyvällä silikonilla. Purista reunoille ohut noro silikonia ja tasoita se silikonisaumaimella. Irrota suoja-teippi heti ja anna sauman kuivua.

02
Sahaa kattoon oikeanlainen reikä 7 Vaihe

Kun takan paikka on päätetty ja pohjalevy asennettu, on aika tehdä kattoon reikä. Sen pitää olla tarkasti takan kohdalla ja niin iso, että piipun ympärille mahtuu tarpeeksi eristettä.

Takan kohdistamiseen ei tarvita kalliita työkaluja kuten laseria, vaan tavallinen luotilanka riittää. Reiän voi sahata pistosahalla.

1

Merkitse, mihin kohtaan reikä pitää sahata. Se on helppo tehdä luotilangalla pitämällä sitä savuputken kohdalla. Piirrä kattoon selkeä merkki langan yläpäähän.

2

Poraa reikä keskimerkin kohdalle. Jätä poranterä reikään ja käytä sitä harpin keskiönä.

3

Käytä taittomittaa harppina. Tälle savupiipulle tehdään 35 sentin kokoinen reikä. Se ei saa olla liian iso tai pieni, sillä piipun ja katon väliin pitää jättää viisi senttiä tilaa eristekaulusta varten. Pidä taittomittaa 17,5 sentin kohdalla ja tee merkki lyijykynällä.

4

Sahaa reikä kattoon. Poraa pistosahan terälle aloitusreikä ja sahaa viivaa pitkin. Jos pelkäät osuvasi sähköjohtoon, voit katkaista virran pääkatkaisijasta ja käyttää akkupistosahaa.

5

Poista eristeet. Käytä pitkää eristysveistä tai vanhaa keittiöveistä, jota ei enää tarvita. Muista käyttää suojalaseja, jotta et saa eristeitä silmiisi. Ota eristeet talteen.

6

Piirrä reikä kattoon. Poraa alhaalta ylöspäin ja jätä poranterä harpin keskiöksi. Tee reiästä yhtä iso kuin sisäkaton reiästä.

7

Reikä on helppo sahata puukkosahalla. Pistosahan terä ei yllä aallon pohjalle asti, ja kulmahiomakonetta on vaikea hallita.

03
Asenna paksu eristekaulus 4 Vaihe

Paksu eristekaulus (E) asennetaan liitosputken (C) ympärille. Kaulus on 100 milliä paksu.

Kaulus sopii sellaisenaan tasakatolle, mutta harjakatolla sitä pitää säätää jonkin verran.

1

Irrota katelevy, jossa on reikä ja eristeet. Sen jälkeen pääset kokoamaan piipun ja kiinnittämään sen huolellisesti. Älä heitä mitään pois, sillä ne asennetaan takaisin.

2

Piirrä eristekauluksen muoto alhaalta päin. Pidä kaulusta (E) vaakasuorassa ja piirrä katon kallistuskulma eristeeseen tussilla. Sen jälkeen kaikki sujuu helposti.

3

Leikkaa eristekaulus viivaa pitkin. Käytä eristysveistä tai vanhaa keittiöveistä. Apuviiva varmistaa, että osat tulevat tarkasti päällekkäin.

4

Kokoa kaulus uudestaan, nyt toisin päin. Asenna osat päällekkäin ja säädä apuviivan päät toistensa kohdalle. Nyt eristekaulus on oikeassa kulmassa.

04
Rakenna savupiippu alhaalta ylöspäin 6 Vaihe

Savupiippu kootaan alhaalta ylöspäin kuin palikoista tehtävä torni. Pidä huoli, että piippu on koko ajan pystysuorassa ja kaikista liitoksista tulee tiiviitä.

Myös höyrynsulun pitää olla tiivis. Sitä ei ole aina otettu kovin vakavas-ti, mutta tiivis höyrynsulku suojaa kattoa kosteusvaurioilta. Tee se itse -rakentajan ei kannata oikaista väärässä paikassa, sillä vahingon joutuu yleensä korjaamaan itse.

1

Savupiipun lähtökauluksessa on ohuempi kohta. Siihen lyödään pieni reikä vasaralla ja vanhalla taltalla, jotta kondessivesi valuu uuniin.

2

Työnnä savuputki (B) lähtökaulukseen. Aseta sisäkattoa vasten tuleva kaulus (D) putken sisään pahvinpalan päälle, jotta takkaan ei tule naarmuja.

3

Nosta loput osat katolle, työnnä väliputki (C) reikään ja vedä höyrynsulkukaulus putken ympärille. Höyrynsulkukauluksessa on liimapohja, eikä sitä voi säätää enää kiinnittämisen jälkeen.

4

Kiinnitä väliputki (C) kattoon sivutuilla (G). Ne kootaan ja asetetaan väliputken ympärille. Eristekaulus (E) ja vanhat eristeet asennetaan paikoilleen.

5

Savupiippu nostetaan harjan yläpuolelle. Piippuun asennetaan jatkoputki (H), joka työnnetään väliputkeen (C). Osat kiristetään yhteen vanteella. Sen jälkeen savupiippu suoristetaan ja kiinnitetään.

6

Sivutuet (G) kiinnitetään aluksi väliputkeen (C) ja poikkirauta kiinnitetään ristikoihin, kun piippu on tarkasti pystysuorassa. Tässä vaiheessa on hyötyä kahdesta magneettisesta vatupassista tai työkaverista.

05
Tiivistä piipun vierusta 7 Vaihe

Nyt on viimeisten silausten aika. Sisäkaton kaulus ruuvataan kiinni ja savupiipun päälle asennetaan hattu.

Sitä ennen katelevy asennetaan takaisin paikalleen ja kiinnitetään. Käytä uusia ruuveja ja ehjiä tiivisteitä. Yläpuolella oleva katelevy irrotetaan, jotta muotoiltava tiiviste (J) mahtuu paikalleen. Viimeiseksi asennetaan tiiviste, joka viimeistellään päältä kumi-renkaalla (K).

1

Vedä tiiviste (J) savupiipun päälle. Tiiviste on tarkoitettu katoille, joiden kallistuskulma on 5-32 astetta, joten se sopii tälle katolle. Tiivisteen alapinta on itsestään liimautuvaa butyylia, jonka päällä on suojapaperi.

2

Muotoile tiiviste katelevyjen muotoiseksi. Älä kuitenkaan painele tiivistettä kiinni katelevyyn piipun yläpuolella, jotta sen päälle ei muodostu lammikoita.

3

Kiinnitä rengas (K). Tiivisteen pohja on hyvin tahmea, joten se on helppo liimata kiinni katelevyyn. Aloita painelu savupiipun vierestä ja jatka reunoille päin.

4

Asenna piipun jatkopala. Piipun osat ovat eripituisia, joten savupiipusta on helppo tehdä sopivan pituinen. Harjan lähellä olevan piipun pitää nousta 80 senttiä harjan yläpuolelle.

5

Piipunhattu (M) on piste iin päälle. Jotkut hatut napsautetaan kiinni, toiset kiristetään kiinni pannalla. Hatun pitää olla helposti irrotettava, jotta piipun voi nuohota.

6

Sisäkaton kaulus (D) ruuvataan kiinni. Kaulus peittää piipun ja katon välisen reiän. Kauluksen ja katon väliin asennetaan silikonitiiviste.

Takka haisee pahalta ensimmäisellä sytytyskerralla, kun irtomaali käryää. Voit polttaa takan kertaalleen pihalla, jos et halua hajua sisälle.

Materiaalit

 • Takka ja savupiippu
 • Lattialevy
 • Läpinäkyvää silikonia

Erikoistyökalut

 • Luotilanka
 • Pistosaha
 • Puukkosaha
 • Vatupassi
 • Massapistooli

Vie aikaa

1-2 päivää.

Hinta

Noin 2500 euroa. Hinta sisältää lattialevyn, takan ja savupiipun tarvikkeineen.

Vaikeusaste

Savupiipun asentaminen sujuu helposti, mutta sääntöjen ja määräysten noudattaminen on vaikeampaa.

Piirustus

Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Näin käytät puukkosahaa

Sahassa on paljon voimaa, ja se on korvaamaton purkutyökalu. Puukkosahalla ja oikealla terällä voi sahata puuta, rautaa, tiiltä ja betonia. Tällä videolla esitellään kaikki sahanterät ja kerrotaan, miten sahaa kannattaa käyttää.

Vinkit & niksit

Takan paikka

Takan ja kevythormin turvaetäisyydet palaviin materiaaleihin riippuvat siitä, kuinka hyvin ne on eristetty. Nyrkkisäännön mukaan savupiippu kannattaa sijoittaa niin lähelle harjaa kuin mahdollista.

Voit tarkistaa räystäältä, missä kohdassa kattoristikot ovat, jotta osaat sahata savupiipun reiän niiden väliin. Mitat kannattaa tarkistaa moneen kertaan, jotta reikä ei osu vahingossa ristikon kohdalle. Liian laajaa reikää on vaikea korjata.

Takan ja savupiipun etäisyys seinistä riippuu niiden paloturvallisuudesta ja siitä, onko seinä palavaa materiaalia vai ei.

Eristekaulus

Kaulus sopii täydellisesti tasakatolle. Tässä on kätevä tapa sovittaa kaulus katon kallistuskulmaan.

Aseta kaulus reikään ja piirrä katon kallistuskulma kaulukseen.

Leikkaa osat ja vaihda niiden paikat.

LUE LISÄÄ: Uunin liittäminen

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Piiput