Savupiipun reikä umpeen

Kun tulisijaa ei enää tarvita, sen jättämät jäljet halutaan yleensä peittää. Hormissa olevan reiän saa muurattua umpeen parissa tunnissa. Hyvä lopputulos ei edes edellytä sen kummempia muurarintaitoja.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
20 euroa

Johdanto

Kuka tahansa voi muurata tulisijan hormiin jättämän reiän helposti ja nopeasti umpeen. Tehtävä ei edellytä kattavia tietoja muuraamisesta eikä edes suurta työkalupakkia. Työstä selviää parissa tunnissa, eikä siinä juuri voi epäonnistua, jos malttaa seurata ohjeitamme. Pelkkä reiän täyttäminen tiiliskivillä saattaa houkutella, varsinkin jos seinä on joka tapauksessa tarkoitus lopuksi rapata. Reiän täyttäminen kunnolla ei kuitenkaan vie sen enempää aikaa. Jos seinä on rapattu ennestään, kuten tässä kohteessa, jossa rakenne lähes erottuu ohuen rappauksen alta, helpon ratkaisun valitseminen aiheuttaa vain harmia. Joten ota sanko, muurauslasta ja vasara esille ja muuraa reikä umpeen. Sen jälkeen et edes huomaa, missä tulisija oli.

Ohjeet

01
Reiän laajennus 5 Vaihe

1

Merkitse vaihdettavaksi aiotut tiilet ja piirrä saumakohdat tussilla. Muuraaminen sujuu helpommin ja lopputuloksesta tulee siistimpi, jos poistat kokonaisia tiiliä etkä halkaise niitä.

2

Poista rappaus saumojen päältä. Käytä kapeaa talttaa ja pitele sitä viistosti, kun talttaat aukon suuntaan. Iske tiilet irti ja poista saumat kokonaan, jotta saat uudelle laastille tilaa.

Isoja tiiliä ei saa poistettua yhdellä kertaa. Lohkaise tiilet 2-3 kohdasta, niin voit irrottaa ne pienemmissä osissa.

3

Puhdista reikä huolellisesti harjalla ja pölynimurilla, kun olet poistanut kaikki tiilet ja vanhan laastin. Kostuta reikäkohdan tiilet runsaalla vedellä, jotta vesi ei imeydy korjaus-laastista liian nopeasti.

4

Lohkaise uudet tiilet niin, että saat ne limitettyä oikein uuteen muuraukseen. Mittaa tiili ja iske muurarinvasaran terävällä puolella pari kertaa kovaa kohtaan, josta haluat halkaista tiilen.

5

Sovita tiiliä ennen kuin muuraat reiän umpeen. Näin varmistat, että tiilet sopivat aukkoon kunnolla etkä joudu korjaamaan muuraustasi myöhemmin.

02
Muuraus 5 Vaihe

1

Aseta reiän pohjalle paksu kerros laastia pienellä muurauskauhalla. Sekoita laastiin vettä pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä laasti niin, että aukon ulkoreuna viistää sisäänpäin.

2

Sivele hieman laastia tiilen päätyyn sille sivulle, joka tulee olemassa olevaa tiilipintaa vasten. Paina tiili kunnolla kiinni, niin että saumoista pursuaa laastia, ja sovita saumaleveys ympärillä oleviin saumoihin.

3

Varmista, että niihin saumoihin, joihin et enää myöhemmin pääse käsiksi, tulee laastia. Käytä kapeaa saumarautaa ja täytä sauma huolellisesti kokonaan.

Saumat täyttyvät loppurappauksessa. Huolehdi siitä, että saumaleveys säilyy koko ajan samana kuin ympärillä.

4

Laita reikään nokare laastia, kun painat viimeisen tiilen paikalleen. Tasoita tarvittaessa laastia hieman, jotta et työnnä sitä aukkoon, kun asennat viimeistä tiiltä. Paina viimeinen tiili laastiin muurauskauhan avulla.

5

Saumaa lopuksi viimeisen tiilen ympärys saumaraudalla. Tarkista, että kaikki kolot ovat täynnä laastia.

03
Viimeistely 3 Vaihe

1

Levitä muurauskauhalla ohut kerros laastia korjaus-kohtaan. Jos pinta aiotaan hiertää lopuksi kuten tässä kohteessa, ylimääräinen laasti on kaavittava pois muutaman minuutin kuluttua.

Varmista, että laastikerroksen paksuus sopii olemassa olevaan seinä-pintaan.

2

Työstä pinta vaahtokumi-hiertimellä. Tee ympyrän muotoista liikettä ja kasta hierrintä säännöllisin väliajoin veteen, jotta laasti pysyy kosteana.

3

Noin 10 minuutin kuluttua voit varovasti kostuttaa pintaa suurella siveltimellä. Jos seinäpinta on juuri hierretty, se voidaan maalata parin päivän päästä.

Vie aikaa

Pari tuntia

Hinta

Noin 20 €

Vaikeusaste

Jokainen selviää tästä tehtävästä seuraamalla antamiamme ohjeita.

Video

VINKIT: Tiiliseinä pitää kostuttaa

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Piiput