Aukon sulkeminen

Vanhan liitososan voi nyt poistaa, kun aukkoa ei enää käytetä. Liitososa on muurattu vuosia sitten kiinni hormiin, joten sen irrottamiseen tarvitaan meisseliä.

Työssä on kuitenkin oltava varovainen, jotta rappaukselle ei aiheudu turhaa vahinkoa.Kun liitososa on poistettu, aukon reunukset siistitään. On kuitenkin oltava tarkkana, ettei hormin sisään putoa liikaa kiveä ja sementtiä.

Jotta hormista tulee siisti, kaikki irtonainen rappaus on naputeltava pois ennen kuin reunat harjataan uudelleen puhtaaksi. Aukon umpeen muuraamiseen käytettävä laasti sekoitetaan sementtiin yhden suhteessa kymmeneen, minkä jälkeen siihen lisätään tilkka vettä.

Kuiva-aineet sekoitetaan ensin, minkä jälkeen siihen lisätään hieman vettä, niin että laastista tulee paksua mutta notkeaa. Aukon umpeen muuraamiseen tarvitaan muutama tiili.

Tiiltä pidetään aukon kohdalla, niin että nähdään, mistä kohtaa se kannattaa jakaa. Tiili katkaistaan muurarin vasaralla, mutta sen voi myös leikata kulmahiomakoneella. Ennen tiilien muuraamista ne kostutetaan pienellä harjalla.

Laastia levitetään tiilen toiselle sivulle ja aukon alareunaan ennen tiilen asettamista. Toiselle sivulle tuleva sauma täytetään myös laastilla. Aukon täyttämiseksi tarvitaan vielä yksi tiili joka leikataan samalla tavalla.

Hormissa on ehdottomasti käytettävä kovaksi poltettuja tiiliä ja tulenkestävää laastia. Muuratun tiilen päälle levitetään tasainen laastikerros. Tässä on oltava tarkkana, ettei kaikki tipahda hormiin. Toinen kivi asetetaan huolellisesti paikalleen, niin että se tulee samalle tasolle edellisen kanssa.

Tiilet tulevat noin 4 mm reunan sisäpuolelle, niin että rappaukselle jää tilaa.Loput sivusaumat ja yläsauma täytetään laastilla. Korjaus rapataan aluksi karkeasti ylimääräisellä laastilla. Rappaus viimeistellään, kun laasti on ehtinyt hieman kuivua.

Sen huomaa, kun laastin pinta on kovettunut jonkin verran. Tähän kuluu yleensä 10-30 minuuttia. Alue viimeistellään hiertimellä. Laastin pitää kovettua noin kuukauden verran, ennen kuin sitä voi maalata. Seuraavaksi päästään kokoamaan uunia.

LUE LISÄÄ: Uunin liittäminen

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Piiput