Pelasta savupiippu ennen kuin käy huonosti

Piippua kannattaa pitää tarkasti silmällä – varsinkin talven aika na. Pakkasvauriot, irtotiilet ja kulunut rappaus on syytä ottaa vakavasti ja korjata vauriot heti. Muussa tapauksessa tilanne voi muuttua huomattavasti pahemmaksi ja sen korjaaminen paljon kalliimmaksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
70 euroa

Johdanto

Kauempaa katsottuna tämän ruotsalaistalon piippu näytti varsin hyväkuntoiselta, mutta rännejä puhdistettaessa niistä löytyi laastin ja sementin jäänteitä. Vaisto kertoi, että jäänteet saattoivat olla piipusta peräisin, ja kun piippua tarkasteltiin lähemmin kiikareiden avulla, selvisi nopeasti, kuinka pahaksi tilanne oli jo päässyt.

Saumat olivat vaurioituneet useasta kohdasta ja päällilaatassa oli syviä halkeamia, joista sementti oli jo rapautunut kosteusvaurioiden takia. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin yrittää korjata vauriot ennen kuin piippu hajoaisi ja aiheuttaisi omistajilleen paljon kalliimman laskun – eli uuden piipun hankinnan. Nyt selvittiin onneksi muutamien vanhojen tiiliskivien vaihtamisella ja puhdistamisella sekä piipun osittaisella uudelleen muurauksella.

Ohjeet

01
Purkutyöt 4 Vaihe

1

Työnnä vaahtomuovia hormiin estääksesi tiilenpalojen ja muuraus- ja rappauslaastin valumisen hormeihin. Täytä hormit ainakin niin syvälle kuin aiot piippua ulkopuolelta korjata.

2

Hajota piipun päällys varovasti kappaleiksi, jotta katolle ei putoa murikoita, jotka vaurioittavat kattotiiliä. Käytä työhön talttaa ja vasaraa. Muista varustautua hyvin työhansikkain, suojalasein ja hengityssuojaimin.

Poista irtokivet ja merkitse ne tarvit-taessa, niin piipun kokoaminen on helpompaa.

3

Kun kaikki irtokivet on poistettu, piippu puhdistetaan ja harjataan jäykällä harjalla. Jos myös työskentely-alueella on likaa ja laastinjäänteitä tms., puhdista alue, jotta et vahingossa liukastu tai loukkaa itseäsi niihin.

Kivet kaavitaan puhtaaksi vanhasta laastista muurarinvasaralla. Älä iske liian kovaa, ettet vaurioita kiveä.

4

Käy kaikki saumat läpi kaapimalla niitä varovasti veitsellä ja poistamalla kaikki irtonainen aines. Älä kuitenkaan poista enempää kuin on välttämätöntä.

02
Muuraus 5 Vaihe

Käytimme piipun muuraukseen kuiva-laastia (KS 50/50/600 - kalkkia, sementtiä ja hiekkaa). Laastin on sovittava alus-taan. Jos laasti on alustaa kovempaa, laasti halkeilee ja irtoaa, ja jos se on heikompaa, kivet murenevat. Laasti sekoite-taan paljussa porakoneeseen kiinnite-tyllä vispilällä. Varo lisäämästä liian pal-jon vettä, muuten laastista tulee liian ohutta. Käytä kalkkiharjaa veden ”heit-tämiseen” ja sekoita laasti niin, että siitä tulee joustavaa ja se tarttuvaa. Ennen kuin ryhdyt muuraamaan, kostuta piippu vedellä, jotta sen pinta ei ole niin kuiva, että laasti ei sitoudu siihen. Jos laasti on liian vaaleaa, voit patinoida sitä hieman käyttämällä laastiin sadevettä.

1

Jos kivet imevät ahnaasti vettä itseensä, joudut kostuttamaan piipun pintaa jatkuvasti, jotta laasti sitoutuu kunnolla. Vaihe on toistettava joka kerta kun huomaa, että tiileskivet uhkaavat kuivua ja laasti ei ehkä sitoudu kunnolla.

2

Muuraa kaikki kivet ja varmista, että laastin koostumus pysyy koko ajan samana. Tällä tavalla saat saumoista yhtä paksut. Pidä myös kivet puhtaana laastista - muuten joudut puhdistamaan niitä myöhemmin.

Ole tarkkana, että kivet tulevat vaakaja pystysuoraan linjaan, kun pystytät piippua uudestaan.

3

Käytä saumalattaa, kun ryhdyt saumaamaan. Täytä saumat tiiviisti. Koska nämä kivet ovat reunoiltaan hieman kuluneita, sallimme hie man tavanomaista leveämmät saumat sen sijaan, että turvau-tuisimme kokonaan uusiin tiiliskiviin.

4

Pese piippu perusteellisesti suolahapolla ja vedellä (1:10 - sekoita happo veteen eikä päinvastoin), jotta siitä tulee mahdollisimman puhdas. Käytä sientä tai kalkkiharjaa, ja varo, ettet hankaa saumoja auki. Muista suojavarustus.

Voit tehdä saumatikun itse, kun haluat tasoittaa epätasaisia saumoja.

5

Ennen kuin valat uuden piipun päällisen, rappaa hormien sisäpinnat. Rappaa niin syvälle alas kuin mahdollista. Älä ole huolissasi siitä, miltä jälki näyttää, sillä tärkeintä on, että saat rappauskerrok-sesta mahdollisimman tasaisen.

03
Pellitys 1 Vaihe

Pellittämisellä suojataan piipun läpi-vienti kattopinnalla ja tarvittaessa har-jalla. Pellitys voidaan tehdä monella tavalla. Tässä kohteessa, jossa piippu kulkee harjan läpi, pellitys tehtiin sink-kilevyillä, jotka ylettyvät piipun ensim-mäisen tiilirivin ylle ja jotka ohjaavat veden pois piipun juuresta.

Koska pellityksessä ei ollut mitään varsinaista vikaa - lukuunottamatta sitä, että sinkkilevyt eivät enää olleet tiiviisti kiinni piipun ympärillä - tyydyimme vain tiivistämään liitokset tiivistemas-salla. Jos pellitykset eivät ole tiiviitä tai ne ovat vaurioituneet, ne on vaihdettava uusiin.

1

Jotta pellityksen reunoista - tässä kohteessa sinkkilevyjen - tulee varmasti täysin tiiviit, ne tiivistetään erityisellä kattotiivistemassalla. Näin voidaan olla varmoja, että sadevesi ei valu piippua pitkin ja vaurioita muurauspintaa.

04
Päällilaatan valu 7 Vaihe

Monet päätyvät yksinkertaiseen ja help-poon ratkaisuun ja päättävät valmistaa piipun päällisen valmiista suuresta betonilaatasta. Tällöin työkaluksi tar-vitaan kulmahiomakone, jotta päälli-laattaan pystytään leikkaamaan hormikanaville aukot.

Me päätimme valaa piipun päällilaa-tan itse, jotta se varmasti sopii nykyisen piipun mittoihin. Rakensimme 45 x 45 mm:n rimoista suorakulmaisen valu-muotin ja kiinnitimme sen piipun ympä-rille. Muotista kannattaa tehdä muutaman millimetrin piippua suurempi, jotta se sopii paikalleen suoraan. Muotin reu-noiksi kiinnitimme 22 x 95 mm:n laudat.

1

Valoimme piippuun uuden päällilaatan piipun suojaamiseksi. Muotin yläreuna on sahattu viistoon, se toimii näin tippanokkana. Muotti on muutaman millimetrin piippua suurempi.

Tältä muotin profiili näyttää. tippanokka estää sadevetta valumasta piippua pitkin.

2

Valumuotti on saatava täysin vaateriin ennen valamisen aloitta-mista. Tarkista suoruus pitkällä vesivaa’alla ja tue muottia kaikilta neljältä sivulta kiiloil-la, jotka kiinnitetään saumoihin nauloilla.

3

Jotta betoni ei pääsisi valumaan piippuun, valmistetaan kummallekin kanavalle muotti. Kun muotista tehdään koonisen muotoinen, se täyttää kanavan, kun se painetaan alas aukkoon. Muotin reunat sinetöidään teipillä.

4

Aseta raudoitustangot märkään betoniin ­ pitkittäin ja poikittain. Leikkasimme tangot verkosta. Varo, että rautatangot eivät tule liian lähelle reunoja, ja täytä sitten muotti siten, että päälliosasta tulee 5-6 cm paksu.

5

Peitä piippu muovilla, ja anna sen kuivua vähintään yön yli. Jos ilma on lämmin ja kuiva, päällistä on kostutet-tava usean kertaan vedellä, jotta se ei kuivu liian nopeasti ja ala halkeilla.

6

Väännä muottia varovasti edestakaisin kunnes se irtoaa. Käytä karkeaa hiomapaperinpalaa ja hio kaikki päälliosan reunat molempien kanavien ympäriltä.

7

Asensitpa piipun päälle päälli­ osaa tai et, asenna kuitenkin verkko (valuverkko tai kanaverkko) piipun kanavien päälle, jotta linnut eivät pääse pesimään kanaviin.

Materiaalit

• 1 säkki laastia (KS 50/50/650)
• 2 säkki betonia (K40)

Lisäksi:
• Suolahappoa – tarv. laastin poistoon
• Raudoitustankoja (Ø 5 mm)
• Galvanoitua rappausverkkoa
• Tiivisteteippiä, puutavaraa valumuottiin
• Kattotiivistemassaa ja vaahtomuovia

Erikoistyökalut
• Taltta, muurarinvasara, tehokas porakone, vispilä (sekoitin), muuraus- ja putskauha, saumalatta, vesivaaka

Vie aikaa

1-2 päivää sis. kuivumisajan

Hinta

Noin 70 €

Vaikeusaste

Urakka helpottuu, jos omaa hieman kokemusta betonin ja laastin kanssa työskentelystä - eikä pelkää työskennellä korkealla.

Vinkit & niksit

Vankat telineet ovat tärkeät

Jos rakennat itse telineet katolla työskentelyä varten etkä vuokraa niitä vuokraamosta, säästät selvää rahaa. Tarvitset myös hyvät tikkaat ja turvavaljaat, jotta pärjäät katolla.

Telineiden kaksi ”pukkia” on koottu läpimenevin pultein. Lankut lepäävät kattotuolien kohdalla, tiilet on poistettu pukkien alta.

Tue rakenne ja suojaa katto muovilla - varsinkin, jos poistat kattotiiliä, jotta aluskattoon ei pääse vuotamaan vettä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Piiput