Uusi savupiippu päivässä

Katon puhkaisemisessa on aina omat riskinsä. Valmiista osista koottava savupiippu on kuitenkin turvallinen ja helppo asentaa. Uskallat tehdä reiän kattoon, kun noudatat tarkasti valmistajan antamia ohjeita.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
1 000 euroa

Kun tiedät savupiipun paikan, tee reikä kattoon ja painaa savupiippu piipunkannattimeen.

Johdanto

Taitava tee se itse -rakentaja voi pystyttää savupiipun itse ilman ammattilaisten apua. Piippuja myydään kätevinä rakennussarjoina, joiden osat painetaan ja kiristetään yhteen. Ainoa työhön tarvittava ammattilainen on nuohooja, jonka pitää tarkistaa valmis piippu.

Piipun rakentaminen aloitetaan yleensä alhaalta. Takka asennetaan paikalleen ja sisäkattoon merkitään piipun reiän paikka. Reikä tehdään ensin sisäkattoon ja sen jälkeen vesikattoon. Kun reiät ovat valmiit, kattoristikoiden väliin asennetaan piipunkannatin. Sen jälkeen piippu rakennetaan alhaalta ylöspäin.

Tässä jutussa asiat tehdään eri järjestyksessä. Jo talon rakennusaikana tiedettiin, että piippu tulee nurkkaan, jossa on monta kattoristikkoa. Piipunkannatin ruuvattiin ristikoiden väliin jo ennen kattotiilten asentamista, jotta piipusta saatiin varmasti palomääräysten mukainen.

Tämä savupiippu rakennetaan piipunkannattimesta ylös- ja alaspäin. Rakentaminen aloitetaan katolta, mutta osien liittäminen ja yhteen kiristäminen, lyhentäminen ja tiivistäminen tehdään samalla tavalla kuin silloin, kun piippu rakennetaan oikeassa järjestyksessä.

Rakennusohjeissa opastetaan savupiipun asentamisessa vaihe vaiheelta. Piipun kokoaminen on helppoa, mutta työt pitää valmistella huolellisesti, jotta reikä osuu juuri oikeaan paikkaan ja piippu täyttää lain vaatimukset.

Ohjeet

01
Valmistelut 6 Vaihe

Piipunkannatin pitää savupiipun paikallaan kattoristikoiden välissä. On tärkeää, että palavan materiaalin ja piipun väliin jää vähintään viisi senttiä tilaa. Turvaetäisyys voi olla myös 10 senttiä piipun tyypistä riippuen.

Tämän talon rakentamisvaiheessa varauduttiin siihen, että olohuoneeseen asennetaan myöhemmin takka. Ristikoiden väliin asennettiin kannatin jo ennen vesikaton rakentamista, jotta kaikki olisi valmista savupiippua varten. Nyt katosta pitää vain poistaa pari kattotiiltä kannattimen tieltä ja sahata sisäkattoon reikä savupiippua varten.

1

Sahaa sisäkattoon reikä. Sahaa reikä pistosahalla. Tee reiästä aluksi hieman lopullista reikää pienempi.

2

Nosta savupiipun eristetty osa katolle. Piippua tarvitaan tässä vaiheessa sisäkaton reiän tarkan paikan selvittämiseen.

3

Avaa piipunkannatin ja paina eristetty osa paikalleen. Tarkista vatupassilla, että piippu on suorassa. Älä kiristä piipun-kannatinta vielä kiinni piippuun.

4

Merkitse reiän tarkka paikka kattoon. Reiän halkaisijan pitää olla vähintään 35 senttiä, ja siitä pitää olla vähintään viiden sentin etäisyys palaviin materiaaleihin. Nosta piippu pois ja sahaa reikä.

5

Paina savuputki kiinni takkaan ja mittaa, kuinka pitkä putken pitää olla. Savuputki on eristämätön, joten sen ja palavien mate-riaalien väliin pitää jättää vähintään puoli metriä tilaa.

6

Katkaise savuputki. Tämä putki lyhennetään puukkosahalla, jossa on metalliterä. Voit katkaista putken myös kulmahiomakoneella. Jos putken päät jäävät rosoisiksi, hio piikit pois viilalla.

02
Asentaminen 8 Vaihe

1

Yhdistä eristetyt piipunpätkät eli lähtökappale, eristyskaulus ja eristetty jatkokappale. Paina putket kiinni toisiinsa ja kiinnitä ne myöhemmin piipun mukana tulevalla kiristysvanteella.

2

Nosta savupiippu katolle. Varmista, että piippu on koottu oikein, ennen kuin nostat sen katolle.

3

Paina piippu kannattimen läpi. Piippu on helpointa ohjata paikalleen työkaverin kanssa, joka pitelee kannatinta hieman auki. Varmista, että piippu on mahdollisimman suorassa.

4

Asenna savuputki hieman paksumpaan, eristettyyn piipunosaan. Eristetty osa painuu savuputken päälle.

5

Tarkista, että savupiippu on suorassa. Varmista myös, että savupiippu on tarpeek-si korkea. Piipun pitää nousta vähintään 80 senttiä harjan yläpuolelle. Tarkista korko laudalla ja vatupassilla. Kiristä piippu kiinni.

6

Asenna tiivistekaulus ja aluskatteen tiiviste. Nosta muotoiltava aluskatteen tiiviste piipun päälle ja kiristä tiivistekaulus paikalleen. Tiivistä savupiipun ja kauluksen välinen rako saumasilikonilla.

7

Asenna sadehattu piipun päälle. Kiinnitä hattu vasta lopuksi, sillä muuten alus-katteen tiiviste ei mahdu piipun ympärille. Hattu kiristetään kiinni yhdellä vanteella.

8

Tarkistuta piippu nuohoojalla, ennen kuin alat lämmittää takkaa.

Materiaalit

  • 1 teräspiippu.

Erikoistyökalut

  • Puukkosaha ja metalliterä.

Vie aikaa

Noin päivän.

Hinta

700-1 000 euroa.

Vaikeusaste

Alustavat työt kuten reikien sahaa-minen pitää tehdä erittäin tarkasti. Varmista, että savupiipusta on tarpeeksi pitkä matka palaviin materiaaleihin. Piipun kokoaminen on helppoa.

Piirustus

Piirroksessa näkyy, mihin savupiipun osat kuuluvat. Eri valmistajien putkipaketit poikkeavat toisistaan.

3D-malli

Savupiippu

3D-malli

Katso rakenteen periaatteet

Tässä näkyy, miten tämä piippu on rakennettu. Noudata aina valmistajan ohjetta.

Avaa 3D-malli

Vinkit & niksit

Rakennussarjan osat

Markkinoilla on paljon erilaisia valmis-piippuja. Teräspiippu-jen hinnat vaihtelevat karkeasti 700 ja 1 000 euron välillä, ja niillä on usein 10 vuoden puhki ruostumistakuu. Tässä piipussa on ruostumaton ja haponkestävä ydin ja ruostumaton ulkopinta, jossa on uv-suojamaali. Piippu-järjestelmät ovat erilaisia, kaikissa ei ole yhtä paljon osia ja samalla osalla voi olla erilaisia nimiä.

Rakennussarjan osat

LUE LISÄÄ: Uunin liittäminen

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Piiput