TESTI: 8 tehokasta nauhahiomakonetta

Nauhahiomakone on lyömätön työkalu isojen pintojen hiomiseen. Sillä on helppo hioa lankkuja, pöytälevyjä ja lattioita. Ole kuitenkin tarkkana, sillä osa koneista on liian vahvoja ja joitakin on vaikea ohjata. Myös hintaerot ovat valtavat.

Testistä

Nauhahiomakone on niin tehokas työkalu, että siihen jää koukkuun ensi kerrasta. Moni ei kuitenkaan tule koskaan ostaneeksi nauhahiomakonetta, sillä epäkeskohiomakone on huomattavasti suositumpi työkalu.

Se on sääli, sillä nauhahiomakone on ylivertainen työkalu isojen pöytälevyjen ja pienten lattioiden kunnostamiseen. Malleilla, joiden voimakkuutta voi säädellä, on helppo hioa myös karkeita lankkuja.

Nauhahiomakoneen pitää olla tarpeeksi voimakas, mutta se ei saa kaivautua puuhun holtittomasti.

Testissä kävi ilmi, että joidenkin mallien ohjaaminen on hyvin vaikeaa. Sekin tuli selväksi, että voiman säätely on vähintään yhtä tärkeää kuin se, että voimaa on riittävästi.

TESTASIMME NÄMÄ 8 NAUHAHIOMAKONETTA:

  • BOSCH PBS 75 AE
  • METABO BAE 75
  • DEWALT DWP352VS
  • BLACK+DECKER KA86
  • COTECH BELT SANDER 810
  • WORX WX661.1
  • MAKITA 9404J
  • SKIL 1220 MA

Nauhahiomakoneen paino on sovitettu karkeaan hiontatyöhön. Se, että konetta voi hienorakeisemman hiomapaperin kanssa käyttää myös hienohiontaan, on lisäetu. Useimmat nikkarit haluavat kuitenkin tarttua taso- tai epäkeskohiomakoneeseen, kun työ vaatii hienompaa hiontajälkeä.

Tämä on ymmärrettävää, sillä näillä koneilla on niin ikään vahvuutensa. Nauhahiomakone eroaa perusteellisesti kevyemmistä sukulaisistaan. Siinä missä taso- ja epäkeskohiomakoneet työskentelevät pyörivin ja värähtelevin hiontaliikkein, nauhahiomakone toimii lineaarisesti, siis yhteen suuntaan.

Tämä ominaisuus sopii erityisen hyvin puutöihin, kulkevathan puun kuidutkin yhteen suuntaan. Kapean reunuksen hiominen on niin ikään nauhahiomakoneen ominta aluetta. Kone seuraa kapeaa reunaa pitkin huomattavasti vakaammin kuin pyörivälle hiontaliikkeelle perustuvat hiomakonetyypit.

Jos nauhahiomakone on uusi tuttavuus, sen käyttöä kannattaa harjoitella ensi alkuun johonkin jätepuuhun. Jos kone ei koko ajan ole liikkeessä työskentelypinnalla, se jyrsii yllättävän syvälle jopa koviin puupintoihin. Koneesta tulee kuitenkin todella uskollinen ystävä, kun sen oppii harjoittelun myötä tuntemaan. Mutta millainen kone kannattaisi valita? Laitoimme kahdeksan nauhahiomakonetta alansa töihin ja testasimme niitä, jotta voisit lopulta helpommin löytää niistä oman luotettavan ystäväsi.

Lataa koko testi nyt

Lataa lehtiversio nyt

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Hiomakone