Näin saat terävät veitset

Hiominen on helppoa, eikä sinun tarvitse hankkia paljonkaan tarvikkeita. Jo 2–5 kivellä ja muutaman periaatteen hallinnalla voi teroittaa veitset niin teräviksi, että leikkuulautakin huutaa. Tärkeintä on muistaa säilyttää hiomakulma.

Terävät veitset leikkaavat parhaiten. Onneksi veitsien teroittamista veitsenteräviksi ei ole vaikeaa oppia.

Kyse on kulmasta

Hiominen on itse asiassa melko yksinkertaista. Veitsen vetäminen kiveä vasten muotoilee terän teräväksi kolmioksi. Mitä terävämpi kulma, sitä terävämpi veitsi. Haasteena on pystyä pitämään terä samassa kulmassa koko hionnan ajan apuvälineillä tai ilman.

Terävä, terävämpi, terävin

Voit hioa lähes millä tahansa kivellä, myös betonilaatoilla ja kattotiilillä, mutta kaikkein hienoimman lopputuloksen saat käyttämällä tarkoitukseen sopivia hiomakiviä.

Kiviä on saatavana yhtä monissa laatu- ja hintaluokissa kuin veitsiäkin, eikä sinun tarvitse ostaa kalleimpia. Käytämme tässä harjoituksen vuoksi viittä K600–K6000-märkäkiveä, jotka maksavat noin 30–150 euroa. Käytämme myös 20asteen hiomatukea terän kaltevuuden säätämiseen.

Pitkälle pääsee jo puolikarkealla (esimerkiksi K800) ja hienommalla (esimerkiksi K2000–3000) kivellä.

Tarvikkeiden valmistelu

Käytämme märkäkiviä, ja on tärkeää, että ne ovat kosteita ennen käyttöä. Lisäksi niissä on oltava kunnollinen alusta, jotta ne pysyvät paikallaan hiottaessa. Osa märkäkivistä (usein karkeimmat) on upotettava veteen ennen käyttöä. Toisille (usein hienoimmille) riittää kostutus vähän kerrallaan.

Kunhan se on terävä

Veitsien teroittamisessa ei ole vain yhtä tapaa, ja tässä esitettyä menetelmää voi muokata, kunhan hiominen alkaa sujua. Jos valitset käyttämämme menetelmän, voit olla varma siitä, että pääset hyvään vauhtiin heti alusta alkaen.

Painon asettaminen

Tässä artikkelissa pidämme sormiamme kiven vieressä olevan veitsen päällä, jotta näet helposti, mitä tapahtuu. Teroittamisen aikana on tärkeää painaa veistä kiven päällä, jotta teräs painautuu sitä vasten.

Näin hiot

Esityöt on tehty. Kivet ovat märkiä ja käyttövalmiita. Tässä artikkelissa aloitamme suhteellisen karkealla K600-kivellä. Se sopii melko kuluneelle veitselle, jonka kulmaa ei ole tiedossa. Tällöin riskinä on, että joudumme hiomaan pois osan metallista toivotun kulman luomiseksi.

Menestyksen avain on kärsivällisyys, sillä työ on monotonista ja saman liikkeen toistamista rauhallisesti ja tarkasti. Veitsen terävyyden huomaa siitä, kun laittaa suoran ja tasaisen reunan veitsen suuntaisesti. Siksi on tärkeää pitää kieli keskellä suuta ja luottaa prosessiin.

1

Aloita teroitus terän pohjasta
Pyyhkäise terää kiven päällä ja poispäin itsestäsi painaen samalla terää hieman alaspäin kiveä kohti. Kun vedät terää taaksepäin, kevennä painetta. Varmista, että kivi pysyy kosteana.

2

Hio, kunnes saat terään viisteen
Seuraa edistymistäsi jatkuvasti tunnustelemalla veitsen reunaa sormellasi. Hio, kunnes reunaan tulee viiste. Jos et huomaa viistettä tai reuna on epätasainen, jatka hiomista.

3

Ohjaa viisteen suuntaisest
Kun huomaat, että reunaan alkaa syntyä viiste, valitsemasi kulma on täysin terän reunaa vasten. Olet silloin poistanut riittävästi metallia, ja on aika jatkaa.

4

Hio veitsi kiven leveyttä vastaavissa osioissa
Jatka veitsen reunan teroittamista, kunnes siinä on (sama) viiste koko leveydeltä. Siirry sitten ylemmäs terää. Osioiden tulee mielellään olla hieman limittäin, jotta reunasta tulee tasainen.

5

Kärki hiotaan pehmeällä kaariliikkeellä
Aivan veitsen kärjessä, jossa terä kaartuu, kulma pitää säilyttää kädellä ja hioa pehmeässä kaaressa niin, että koko terä osuu kiveen.

6

Hio vastakkainen puol
Toista prosessi, kunnes terään tulee viistettä. Paina nyt terää kiveä vasten vastakkaiseen suuntaan. Kun terä on jälleen viistottu, suorista se molemmilta puolilta kevyin vedoin.

Hienompi kivi = terävämmät terät

Ennen hiomisen aloittamista paljaalla silmällä näkee, että veitsen terä on täynnä koloja, lovia ja naarmuja.

Kun olet teroittanut veitsen karkealla kivellä, puolet työstä on tehty. Jo nyt huomattavasti terävämmässä terässä on tasainen kulma.

Nyt sinun tarvitsee vain toistaa prosessi eri kivillä.

Siirtyessäsi hienompiin kiviin huomaat myös, että veitsestä tulee terävämpi, koska terän väri muuttuu kiiltävämmäksi ja tasaisemmaksi.

K600: : Kivellä on helppo muokata terää karkeasti, ja se irrottaa nopeasti osan teräksestä. Siksi kivi sopii erittäin tylsälle ja karkaistulle veitselle, mutta sitä ei tarvita, jos veistä huolletaan jatkuvasti.

K800: : Seuraavalla kivellä terä karkeutuu huomattavasti vähemmän, ja hiomajäljet ovat samansuuntaiset. Myös teräs näyttää yksivärisemmältä.

K1010: Jos haluat vain huoltaa terän, voit aloittaa käyttämällä karkeutta K1000. Kivi jättää jälkeensä tasaisen, mutta ei vielä kiiltävän terän.

K4000: K1000:sta K4000:aan on pitkä matka, ja terästä on nyt tullut huomattavasti kiiltävämpi ja terävämpi. Hiomajälkiä ei enää näy.

K6000: Terä on nyt niin kiiltävä, että on vaikea erottaa K6000:n ja K4000:n välistä eroa. Olet päässyt tasolle, jossa veitsi ei pelkästään toimi hyvin vaan myös näyttää täydelliseltä.

Kunnossapito

Hiomakivet uurtuvat ajan mittaan, jolloin niitä on vaikeampi käyttää. Siksi myös hiomakivet on hiottava säännöllisesti.

1

Käytä tasoituskiveä ja liitua (tai leveää lyijykynää).

2

Kivi värjätään kokonaan liidulla. Värillä ei ole väliä, kunhan se näkyy.

3

Tämän jälkeen hiomakivi hiotaan tasoituskivellä. Pölyä poistetaan säännöllisesti.

4

Väri häviää, kun kiveä tasoitetaan.

5

Kun liidun väri on hävinnyt kokonaan, kivi on jälleen täysin tasainen ja käyttövalmis.

    Lisää samasta aiheesta Hiomakone