Ota kaikki irti rälläkästä

Osaatko hyödyntää kulmahiomakoneesi kaikkia mahdollisuuksia? Rälläkällä voi tehdä paljon muutakin kuin hioa ja leikata metallia. Näytämme, mihin kaikkeen voimakas kone pystyy.

Kulmahiomakone

Teräsharjalla ja kulmahiomakoneella voi hioa ruosteen pois putkista.

Kulmahiomakone on todellinen tarmonpesä, joka kuuluu jokaisen tee se itserakentajan työkaluhyllyyn. Sinullakin on luultavasti kulmahiomakone, mutta osaatko käyttää hyödyksi sen kaikki mahdollisuudet? Rälläkällä voi tehdä paljon muutakin kuin hioa ja leikata metallia.

LUE LISÄÄ: Opi käyttämään kulmahiomakonetta 5 minuutissa

Artikkelissa kerrotaan, miten kulmahiomakonella voi tehdä helposti 4 erilaista työtä. Näytämme, miten:

1. Poista ruoste

Kulmahiomakone ja teräsharja irrottavat ruosteen ja vanhan maalin metallista todella tehokkaasti.

Ruoste ja maali on helppo hioa irti raudasta kulmahiomakoneella. Kaikkein pinttyneimmätkin ruoste-läikät ja maali irtoavat, kun kulmahioma koneeseen yhdistetään teräskuppiharja. Aikaa säästyy, kun terästä ei tarvitse harjata käsin.

Markkinoilla on paljon erilaisia kulmahioma-koneeseen kiinnitettäviä teräsharjoja. Karkeaan hiomiseen kuten maalin ja ruosteen poistamiseen kannattaa käyttää kuppilaikkaa, jonka teräs-harjakset on palmikoitu yhteen. Kuparinväriset harjat on yleensä tarkoitettu kevyempään työhön kuten ruostumattoman teräksen kiillottamiseen.

Kulmahiomakoneessa pitäisi olla vähintään 1 000 watin teho, jotta se sopii karkeaan ja kulut-tavaan hiomiseen. Hiomisessa ja kiillottamisessa pitää olla tarkkana, sillä huolimattomasti käytetty kulmahiomakone voi rouhaista metallin pintaan syvät naarmut.

Kuppilaikkaa voi käyttää muuhunkin kuin ruosteen ja maalin hiomiseen. Voit esimerkiksi puhdistaa sillä grilli ritilän. Ritiläs-tä tulee hetkessä todella puhdas. Heitä hyvästit vanhalle teräs -harjalle!

Hiomakuppi-laikkojen karkeudessa on eroja. Ohutharjaiset laikat ovat usein kuparin värisiä ja karkeaan työhön sopivat teräksenvärisiä.

2. Poraa laattoja

Kulmahiomakone ja timanttiterä ovat kovin mahdollinen kaksikko.

Asenna kulmahiomakoneeseen timantti-terä ja poraa reikiä koviin laattoihin.

Kovien ja liukaspintaisten laattojen poraaminen voi olla vaikeaa. Kulmahiomakoneella se sujuu kuitenkin leikiten. Timanttikuppilaikka painuu helposti kovan pinta-kerroksen läpi ja tekee laattoihin siistit reiät esimerkiksi vesiputkien läpivientejä varten.

Kolmen terän sarja maksaa vähintään 100 euroa, joten terät ovat kohtuul-lisen kallis investointi. Toisaalta timantti terillä voi porata reikiä mi-hin tahansa. Timanttireikä saha puree laattojen lisäksi erittäin koviin materiaaleihin kuten marmoriin ja graniittiin sekä pehmeämpiin kiviin kuten tiiliin ja kevyt betoniin. Timanttiterässä ei ole keskityskärkeä, joten terää ei ole helppo saada pysymään paikallaan. Pidä konetta aluksi hieman vinossa, jotta terä pääsee alkuun. Terää ei tarvitse viilentää vedellä poraamisen aikana.

Terässä on pieniä timantteja, jotka painuvat helposti laatan kovan pinnan läpi.

3. Höylää betonia

Betonin pinnan voi hioa nopeasti irti timanttikuppilaikalla.

Betonilattian hiomiseen tarvitaan timantinkova kuppilaikka ja valtavasti voimaa. Se on juuri sopivaa työtä kulmahiomakoneelle.

Betonin hiominen on uskomattoman kovaa työtä, joten siihen tarvitaan kovimmat mahdolliset työkalut. Kulmahiomakone on paras mahdollinen valinta betonilattian tasoittamiseen. Oikean kuppilaikan avulla kulmahiomakone höylää kevyesti kaikkein kovintakin betonia. Timantti-kuppilaikat ovat varsin kalliita, sillä niiden hinnat alkavat noin 70 eurosta. Toisaalta rahan vastineeksi saa laikan, jolla voi hioa ja kiillottaa kaikenlaisia kivipintoja.

Kuppilaikkojen jyväkoko eli karkeus vaihtelee. Valitse sopiva jyväkoko sen mukaan, kuinka syvältä aiot hioa. Kalliille timantti-kuppilaikalle on myös halvempi vaihtoehto. Karbidikuppilaikkojen hinnat alkavat noin 30 eurosta, mutta ne eivät kestä yhtä kovaa ja pitkäaikaista käyttöä kuin ammattimaiseen käyttöön tarkoitetut timanttikuppilaikat.

Betonin hiomisessa on tärkeää, että kulmahiomakone yhdiste-tään pölynimuriin. Betonin hiominen pölyää erittäin paljon, joten pölyn-imuriliittimeen sijoitetut rahat menevät todella hyvään tarkoitukseen.

Kuparinvärinen karbidikuppilaikka on halpa vaihtoehto timanttikuppilaikalle. Pölysuojan avulla kulmahioma-koneen voi liittää pölynimuriin.

4. Jyrsi saumat

Markkinoilla on erikokoisia jyrsinteriä.

Unohda kalliit erikoistyökalut. Kulma hioma - kone sopii myös saumojen jyrsimiseen.

Vanhan tiiliseinän kuluneet laastisaumat pitää jyrsiä pois, ennen kuin seinän voi saumata uudestaan. Kulma-hiomakoneeseen yhdistettävä saumajyrsin sopii sau-mojen poistamiseen täydellisesti ja maksaa vain noin 60 euroa. Jyrsinsarjaan kuuluu muun muassa sovitin ja telakka, jotka kiinnitetään kulmahiomakoneeseen sen jälkeen, kun laikansuojus on irrotettu.

Jyrsinteriä on useita eri kokoja, joten valikoimasta löytyy sopiva terä kaikenkokoisille saumoille. Ota huomioon, että laasti-saumojen hiomisesta syntyy todella paljon pölyä. Sen takia hiomi-sessa kannattaa käyttää hengitys suojainta ja turva laseja, ja hioma-kone kannattaa liittää pölyn imuriin. Laastisaumat voi poistaa jyrsimen sijaan myös leveällä hioma laikalla.

Kulmahiomakone kannattaa liittää pölynimuriin siitä huolimatta, että pöly leviää talon ulkopuolelle.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kulmahiomakone