Opi käyttämään kulmahiomakonetta 5 minuutissa

Esittelemme 5 kulmahiomakoneelle sopivaa työtä, käymme läpi kulmahiomakoneen varusteet ja näytämme, mitä kulmahiomakoneen valinnassa pitää ottaa huomioon.

Pikaopas: Kulmahiomakone

Kulmahiomakoneessa ei ole kovin paljon teknisiä hienouksia ja säätömahdollisuuksia, mutta sillä voi tehdä monia erilaisia töitä sen mukaan, millainen laikka tai muu työkalu siihen kiinnitetään.

Tässä jutussa tutustutaan kulmahiomakoneeseen. Esittelemme 5 kulmahiomakoneella tehtävää työtä, miten sitä käytetään ja käydään läpi kulmahiomakoneen tarvikkeet. Näytämme myös, mitä kulmahiomakoneen valinnassa pitää ottaa huomioon.

Klikkaa linkkiä ja pääset pitemmälle jutussa.

Valitse oikea kulmahiomakone

Kulmahiomakoneella voi leikata, hioa, sahata ja kiillottaa kaikkea betonista teräkseen ja maalattuihin pintoihin. Moniin töihin riittää halpa kone, jos siinä on tarpeeksi voimaa. Halvimmat kulmahiomakoneet maksavat alle 70 euroa, kalleimmat yli 400 euroa. Millainen malli kannattaa ostaa? Lue tästä, mitä kulmahiomakoneen valinnassa pitää ottaa huomioon.

Napsauta alla olevan kuvan numeroita ja lue lisää.

  1. LAIKAN VAIHTO. Joissakin malleissa laikat kiinnitetään erikoisavaimella. Käsin vaihdettavat laikat ovat huomattavasti kätevämpiä.
  2. LAIKANSUOJA. Suojan pitää kääntyä helposti eri asentoihin. Pölyn ja kipinöiden pitää lentää aina koneen käyttäjästä pois päin.
  3. TUKIKAHVA. Kahvasta pitää saada hyvä ote. Sen pitää kääntyä koneen molemmille puolille sekä mielellään myös koneen päälle.
  4. KÄYNNISTYSNAPPI. Napin pitää olla paikassa, jossa sitä on helppo pitää pohjassa hiomisen ajan.
  5. AKKU. Akulla toimivassa kulmahiomakoneessa pitää olla lataustilan merkkivalo. Hiomisen aikana on hyvä tietää, kuinka paljon virtaa akussa on jäljellä.

Versiot, toiminnot ja hinnat

3 erilaista kulmahiomakonetta

TAVALLINEN KULMAHIOMAKONE
125-millinen tai 150-millinen kulmahiomakone riittää hienosti lähes kaikkiin tee se itse -töihin. Sekä verkkovirralla toimivia että hieman kalliimpia akkumalleja.

ISO KULMAHIOMAKONE
Paljon voimaa vaativiin ja syviin leikkauksiin tarvitaan 230-millinen rälläkkä. Niitä voi vuokrata konevuokraamoista.

PAINEILMAKULMAHIOMAKONE
Paineilmalla toimiva kulmahiomakone on todella voimakas, mutta ei paina juuri mitään. Koneita on sekä 115 millin että 150 millin laikoille tarkoitettuja malleja.

Kulmahiomakoneen fiksut toiminnot

Vähemmän tärinää.
Kulmahiomakone on voimakas työkalu, joten tärinänvaimennus on hyvä lisäominaisuus. Esimerkiksi AEG:n 18-125X -mallissa on kumivaimentimet, jotka imevät tärinän itseensä.

Kaksiosainen kahva.
Kahvasta on helppo pitää kiinni, ja kahvan etureuna suojaa kättä kolhuilta. Kaksiosainen kahva on esimerkiksi Dewaltin DCG412 -mallissa.

Helppo laikanvaihto.
Joissakin malleissa laikkojen vaihtamiseen tarvitaan työkaluja. Suosittelemme mallia, jossa laikan voi vaihtaa helposti karalukituksella ilman avaimia.

Akku.
Akkurälläkässä pitää olla selkeä lataustilan merkkivalo, joka kertoo, kuinka paljon akussa on virtaa jäljellä.

Kulmahiomakone: 3 hintatasoa

KALLIS
Erittäin kestävä ja vahva akkurälläkkä.

Akku: 18V-4,0Ah
Laturi: 2,5 A
Laikan halkaisija: 125 mm
Kierroksia/min: 8.000
Latausaika: 1 tunti ja 50 min.
Paino akun kanssa 2,4 kg
Hinta: Yli 300 euroa.

Metabo W 18 LTX 125

VÄLIMALLI
Verkkovirralla toimiva puoliammattilaismalli. Kevyt, pieni ja helppokäyttöinen.

Teho: 840 wattia
Laikan halkaisija: 125 mm
Kierroksia/min: 11.000
Johdon pituus: 2,4 metriä
Paino: 2,1 kg
Hinta: Noin 100 euroa.

Makita 9558HN

HALPA
Järeä ja tehokas, verkkovirralla toimiva malli. Pitemmän päälle raskas, mutta sopuhintainen.

Teho: 1010 wattia
Laikan halkaisija: 125 mm
Kierroksia/min: 11.000
Johdon pituus: 3 metriä
Paino: 2,3 kg
Hinta: Noin 50 euroa.

Einhell RT-AG 125

5 tavallista kulmahiomakoneella tehtävää työtä

KIVIEN JA LAATTOJEN LEIKKAAMINEN
Kulmahiomakone on loistava työkalu laattojen ja klinkkereiden leikkaamiseen.

METALLIN LEIKKAAMINEN
Metalliputket katkeavat hetkessä teräkselle tarkoitetulla erikoisterällä.

BETONIN HIOMINEN
Timanttikuppilaikka hioo betonilattian sileäksi todella tehokkaasti.

JYRSI SAUMAT
Kulmahiomakoneeseen yhdistettävä saumajyrsin poistaa tehokkaasti vanhat laastisaumat. Varo tiiliä varsinkin, kun jyrsit lyhyitä pystysaumoja.

TEROITA TERÄT


Kuluneen ruohonleikkurinterän voi hioa suhteellisen teräväksi metallille tarkoitetulla hiomalaikalla. Purista terä lujasti kiinni ja hio reunoja pitkin.

Näin käytät kulmahiomakonetta

Kulmahiomakoneessa ei ole liikaa teknisiä hienouksia tai ylimääräisiä säätömahdollisuuksia.

Kulmahiomakoneella voi tehdä hyvin erilaisia töitä riippuen siitä, millaisia laikkoja tai muita varusteita sen kanssa käytetään.

Tässä jutussa keskitytään eri töihin ja niissä tarvittaviin suojavarusteisiin.

Leikkaa lovia laattoihin kulmahiomakoneella

1. Käytä laattojen leikkaamiseen pehmeälle kivelle tarkoitettua laikkaa. Naarmuta laatan pinta rikki piirtokynällä, jotta reunasta tulee siisti.

2. Laattoihin voi tehdä kaaria sahaamalla laattaan vierekkäisiä uria. Urien väliin jäävät palat nakerretaan irti laattapihdeillä ja sahauspinta siistitään hiomalaikalla.

Katkaise metalliputket kulmahiomakoneella

1. Kulmahiomakone sopii loistavasti metalliputkien lyhentämiseen. Kääri putken ympärille A3- tai A4-paperiarkki ja piirrä suora viiva sen reunaa pitkin.

2. Katkaise putki metallille tarkoitetulla katkaisulaikalla. Putken pää jää lähes poikkeuksetta epätasaiseksi, joten työ pitää viimeistellä viilalla.

Sahaa seinään roilot kulmahiomakoneella

PUTKI- JA SÄHKÖJOHTOROILOT
Sähköjohtojen paikan vaihtamiseen tarvitaan ammattilaista, ja se on usein suotavaa myös putkitöissä. Roilot voi kuitenkin sahata itse asentajan ohjeiden mukaan. Sahaa roilot ulospäin kapeneviksi, jotta laasti pysyy kunnolla seinässä, kun roilot myöhemmin täytetään. Aseta roilon pohjaan lyöntimeisseli ja koputa sitä alaspäin vasaralla.

LYHYET ROILOT


Saumajyrsimellä on nopea jyrsiä lyhyitä roiloja. Tavallinen kulmahiomakone riittää kevytbetonin jyrsimiseen, mutta betonin ja tiilten jyrsimiseen tarvitaan voimakas malli.

Näin käytät kulmahiomakonetta turvallisesti

Kulmahiomakone sijoittuu kolmen vaarallisimman koneen joukkoon, kun asiaa mitataan hoitoa vaatineilla vammoilla. Koneen käyntiääni on kova ja laikka pyörii valtavalla nopeudella. Muista käyttää suojalaseja, kuulosuojaimia ja kunnon käsineitä.

Työskentelyssä kannattaa käyttää myös hengityssuojainta, jos kulmahiomakoneella leikataan kiviä, laattoja tai tiiliä. Kiven leikkaamisesta syntyy todella paljon hienojakoista pölyä.

  • LASIT. Tiiviisti silmien ympärille painautuvat lasit suojaavat silmiä kipinöiltä.
  • KUULOSUOJAIMET. Rälläkän ääni on kova, joten kuulosuojaimet ovat tärkeät.
  • HENGITYSSUOJAIN. Hengityssuojain pitää kivipölyn poissa keuhkoista.

Kulmahiomakoneen laikansuojan tarkoitus ja säädöt

TÄMÄN TAKIA SUOJA ON TÄRKEÄ
Laikansuoja vaikeuttaa joskus kulmahiomakoneella työskentelemistä. Suojaa ei saa kuitenkaan irrottaa, sillä se suuntaa kipinäsuihkun pois käyttäjästä ja estää laikan palasia lentämästä kasvoja kohti, jos laikka hajoaa kappaleiksi. Suoja on tarpeen myös siinä tapauksessa, että laikka juuttuu kiinni ja kone potkaisee taaksepäin.

SÄÄTÖMAHDOLLISUUDET


Valitse malli, jonka laikansuojan voi säätää useisiin eri asentoihin. Mitä enemmän asentoja koneessa on, sitä helpommin sillä yltää vaikeisiin paikkoihin.

Kulmahiomakoneen leikkaus- ja hiomalaikat

Kulmahiomakone on mestari leikkaamaan ja hiomaan sekä terästä että kiveä.

Hiomiseen ja katkaisemiseen tarvitaan vain muutama laatulaikka. Kulmahiomakone on todella monipuolinen työkalu, jolla voi lisäksi porata, jyrsiä, puhdistaa ja kiillottaa.

Lue tästä jutusta lisää kulmahiomakoneen monista käyttömahdollisuuksista.

Erilaiset kulmahiomakoneen hiomalaikat

TIMANTTIKUPPILAIKKA
Timanttikuppilaikalla voi hioa ja tasoittaa kovia pintoja kuten betonia sekä vanhaa rappausta ja laastia. Laikka tarttuu hanakasti kiinni, joten ole varovainen. Laikkojen karkeus vaihtelee.

KARBIDIKUPPILAIKKA
Käytetään betonin ja muiden kovien kivilaatujen hiomiseen. Ei yhtä tehokas kuin timanttikuppilaikka, mutta halvempi ja sopii kevyisiin töihin. Yleiset karkeudet vaihtelevat 14:sta 36:een.

LAMELLIHIOMALAIKKA
Lamellihiomalaikassa on kymmeniä limittäisiä hiomapapereita. Sopii täydellisesti hitsaussaumojen siistimiseen ja tasoittamiseen. Myös ruostumattomalle teräkselle ja metallille. Yleiset karkeudet 40–120.

KARTIOHARJA/TERÄSHARJA
Kartioharja sopii esimerkiksi ruostuneen grilliritilän puhdistamiseen. Teräsharja sopii rautaesineiden puhdistamiseen, kupari ruostumattomalle teräkselle ja raudattomille metalleille.

HIOMAPAPERIT
Kulmahiomakone on voimakas työkalu. Kumialustaan kiinnitetty hiomapaperi hioo nopeasti puuta sekä poistaa tehokkaasti vanhan maalin ja kovettuneet liimajäämät.

KIILLOTUSLAIKKA
Kulmahiomakonetta voi käyttää myös auton ja veneen kiillottamiseen. Lampaanvillalaikka kiinnitetään samanlaiseen kumialustaan kuin hiomapaperit.

METALLIKATKAISULAIKKA
Millinpaksuinen laikka sopii hienosti ruostumattoman teräksen katkaisemiseen. Leikkaa nopeasti ohuutensa ansiosta. Erityisen hyvä akkurälläkälle. Laatulaikka maksaa hieman yli 10 euroa.

PEHMEÄN KIVEN TIMATTILAIKKA
Esimerkiksi tiilten, laattojen ja marmorin leikkaamiseen sopii timanttikatkaisulaikka, jossa on tasainen reuna. Laatulaikka kestää pitkään, ja sen voi teroittaa sekä puhdistaa kovaa kiveä leikkaamalla.

KOVAN KIVEN TIMANTTILAIKKA
Kovan kiven kuten betonin, pihalaattojen ja klinkkereiden leikkaamiseen tarvitaan timanttilaikka, jossa on hammastettu reuna. Raot viilentävät laikkaa leikkaamisen aikana, jotta se ei pala pilalle.

LEVEÄ TIMANTTILAIKKA
Timanttilaikan leveä versio on tarkoitettu ennen kaikkea tiiliseinän laastisaumojen poistamiseen. Sillä voi tehdä myös sähköjohtojen ja vesiputkien roiloja tiiliseinään.

Kulmahiomakoneen vaatimukset

Katkaisu- ja hiomalaikkojen käyttö ei vaadi erityisen kovaa tehoa, vaan useimmat koneet pyörittävät laikkoja sopivalla nopeudella.

Koneelta vaaditaan kuitenkin sitä enemmän ominaisuuksia, mitä useampiin töihin sitä käytetään.

Katso, mitä koneen valinnassa pitää ottaa huomioon.

  • Puhdistaminen ja kiillotus: Harjojen ja hiomalaikkojen käyttämiseen tarvitaan yli 1 000-wattinen kone. Kiillottamisessa vauhdin pitää laskea alle 4000 kierrokseen minuutissa.
  • Betonin höylääminen: Betonin höyläämiseen tarvitaan timanttikuppiterä sekä iso, 180–230 millin laikoille tarkoitettu kone, jonka tehot nousevat 2000 wattiin. Nopeudensäädöstä on hyötyä.
  • Reikien poraaminen: Nopeudensäädöstä on hyötyä, jotta vauhtia voi säätää terän halkaisijan mukaan. Yli 50-millinen terä vaatii yli 1000-wattisen koneen.
  • Tiiliseinän jyrsiminen: Nopeudensäätöä ei tarvita. Hiiliharjattomasta tai muuten suojatusta moottorista on hyötyä, sillä työstä syntyy paljon pölyä.

KATSO MYÖS: Suurtesti - paras märkä-kuivaimuri

Muut kulmahiomakoneen tarvikkeet

SAUMAJYRSIN
Saumajyrsinsarja muuttaa kulmahiomakoneen tehokkaaksi saumanpoistokoneeksi. Sarja koostuu istukasta, sovittimesta ja jyrsimestä, joka sopii erilevyisille saumoille.

KUPPITERÄ
Kuppiterä muuttaa kulmahiomakoneen voimakkaaksi porakoneeksi, joka tekee reikiä niin laattoihin, klinkkereihin kuin tiiliinkin. Eri kokoja. Myydään usein sarjoina.

    Lisää samasta aiheesta Kulmahiomakone