Kulmahiomakone: Kulmahiomakoneen tärkeät ominaisuudet

Pikaopas: Kulmahiomakone

Tässä jutussa tutustutaan kulmahiomakoneeseen. Esittelemme 5 kulmahiomakoneella tehtävää työtä, miten sitä käytetään ja käydään läpi kulmahiomakoneen tarvikkeet. Näytämme myös, mitä kulmahiomakoneen valinnassa pitää ottaa huomioon. Klikkaa linkkiä ja pääset pitemmälle jutussa.

Valitse oikea kulmahiomakone
5 tavallista kulmahiomakoneella tehtävää työtä
Näin käytät kulmahiomakonetta
Tärkeää: Näin käytät kulmahiomakonetta turvallisesti
Kulmahiomakoneen leikkaus- ja hiomalaikat

Valitse oikea kulmahiomakone

Kulmahiomakoneella voi leikata, hioa, sahata ja kiillottaa kaikkea betonista teräkseen ja maalattuihin pintoihin. Moniin töihin riittää halpa kone, jos siinä on tarpeeksi voimaa. Halvimmat kulmahiomakoneet maksavat alle 70 euroa, kalleimmat yli 400 euroa. Millainen malli kannattaa ostaa? Lue tästä, mitä kulmahiomakoneen valinnassa pitää ottaa huomioon.

Kulmahiomakone

1. LAIKAN VAIHTO. Joissakin malleissa laikat kiinnitetään erikoisavaimella. Käsin vaihdettavat laikat ovat huomattavasti kätevämpiä.

2. LAIKANSUOJA. Suojan pitää kääntyä helposti eri asentoihin. Pölyn ja kipinöiden pitää lentää aina koneen käyttäjästä pois päin.

3. TUKIKAHVA. Kahvasta pitää saada hyvä ote. Sen pitää kääntyä koneen molemmille puolille sekä mielellään myös koneen päälle.

4. KÄYNNISTYSNAPPI. Napin pitää olla paikassa, jossa sitä on helppo pitää pohjassa hiomisen ajan.

5. AKKU. Akulla toimivassa kulmahiomakoneessa pitää olla lataustilan merkkivalo. Hiomisen aikana on hyvä tietää, kuinka paljon virtaa akussa on jäljellä.

Näin käytät kulmahiomakonetta

Kulmahiomakoneessa ei ole liikaa teknisiä hienouksia tai ylimääräisiä säätömahdollisuuksia. Kulmahiomakoneella voi tehdä hyvin erilaisia töitä riippuen siitä, millaisia laikkoja tai muita varusteita sen kanssa käytetään. Tässä jutussa keskitytään eri töihin ja niissä tarvittaviin suojavarusteisiin.

Tärkeää: Näin käytät kulmahiomakonetta turvallisesti

Kulmahiomakone sijoittuu kolmen vaarallisimman koneen joukkoon, kun asiaa mitataan hoitoa vaatineilla vammoilla. Koneen käyntiääni on kova ja laikka pyörii valtavalla nopeudella. Muista käyttää suojalaseja, kuulosuojaimia ja kunnon käsineitä.

Työskentelyssä kannattaa käyttää myös hengityssuojainta, jos kulmahiomakoneella leikataan kiviä, laattoja tai tiiliä. Kiven leikkaamisesta syntyy todella paljon hienojakoista pölyä.

  • LASIT. Tiiviisti silmien ympärille painautuvat lasit suojaavat silmiä kipinöiltä.
  • KUULOSUOJAIMET. Rälläkän ääni on kova, joten kuulosuojaimet ovat tärkeät.
  • HENGITYSSUOJAIN. Hengityssuojain pitää kivipölyn poissa keuhkoista.

Kulmahiomakoneen leikkaus- ja hiomalaikat

Kulmahiomakone on mestari leikkaamaan ja hiomaan sekä terästä että kiveä. Hiomiseen ja katkaisemiseen tarvitaan vain muutama laatulaikka. Kulmahiomakone on todella monipuolinen työkalu, jolla voi lisäksi porata, jyrsiä, puhdistaa ja kiillottaa. Lue tästä jutusta lisää kulmahiomakoneen monista käyttömahdollisuuksista.

Koneen vaatimukset

Katkaisu- ja hiomalaikkojen käyttö ei vaadi erityisen kovaa tehoa, vaan useimmat koneet pyörittävät laikkoja sopivalla nopeudella. Koneelta vaaditaan kuitenkin sitä enemmän ominaisuuksia, mitä useampiin töihin sitä käytetään. Katso, mitä koneen valinnassa pitää ottaa huomioon.

  • Puhdistaminen ja kiillotus: Harjojen ja hiomalaikkojen käyttämiseen tarvitaan yli 1 000-wattinen kone. Kiillottamisessa vauhdin pitää laskea alle 4000 kierrokseen minuutissa.
  • Betonin höylääminen: Betonin höyläämiseen tarvitaan timanttikuppiterä sekä iso, 180–230 millin laikoille tarkoitettu kone, jonka tehot nousevat 2000 wattiin. Nopeudensäädöstä on hyötyä.
  • Reikien poraaminen: Nopeudensäädöstä on hyötyä, jotta vauhtia voi säätää terän halkaisijan mukaan. Yli 50-millinen terä vaatii yli 1000-wattisen koneen.
  • Tiiliseinän jyrsiminen: Nopeudensäätöä ei tarvita. Hiiliharjattomasta tai muuten suojatusta moottorista on hyötyä, sillä työstä syntyy paljon pölyä.