Valmistele kotisi kevääseen – 17 tarkistettavaa asiaa

Teet itsellesi suuren palveluksen, jos vedät työvaatteet päälle ja tarkistat talosi talven jäljiltä. Kun korjaat pienet asiat, niistä ei ehdi tulla suuria ongelmia, joiden korjaaminen käy kalliiksi ja vie paljon aikaa.

Talo on hyvä tarkistaa huolellisesti pitkän talven jäljiltä. Talvella vaihteleva sää – kylmyys, lumi ja runsas kosteus – on nimittäin ankara koettelemus useimmille materiaaleille.

Ajan myötä ne eivät enää kestä niin hyvin, jolloin esimerkiksi verhoilu voi alkaa lahota, kattoon voi tulla reikiä, tiiliseinä voi halkeilla ja terassilla voi alkaa kasvaa levää.

Korjaa puutteet ennen kuin ne pahenevat

Jos tarkistat talosi säännöllisesti, voit korjata puutteet ennen kuin ne ehtivät kehittyä vakavammiksi. Korjaamatta jättämisestä voi aiheutua seurauksia. Katon reikä voi esimerkiksi johtaa katon kantavien rakenteiden lahoamiseen, jolloin ne on korjattava. Se on kalliimpaa ja vaikeampaa ja vie enemmän aikaa kuin pelkkä kattohuovan reiän paikkaaminen kattotiivisteellä tai rikkinäisen kattotiilen vaihtaminen uuteen. Pienet korjaukset voivat auttaa pidentämään katon, aidan, pinnoitteiden tai minkä tahansa muun materiaalin elinikää ja välttämään vahinkoja, jotka voivat kehittyä suuriksi ja kalliiksi remonttiprojekteiksi.

Seuraavassa esittelemme talon kohtia, joita kannattaa pitää erityisesti silmällä. Ne ovat paikkoja, joihin sääolosuhteet vaikuttavat eniten, kuten katto, ulkoseinät, aidan pinnat, terassi, maalatut ulkopinnat jne.

1. Puhdista räystäskourut

Jos et puhdistanut rännejä ennen talvea, on erityisen tärkeää tehdä se nyt. Veden on päästävä virtaamaan vapaasti räystäskourusta syöksytorviin. Vettä
tulviva kouru voi aiheuttaa kosteusvaurioita taloon. Sama voi tapahtua, jos räystäskouru vuotaa, joten tarkista ne ja paikkaa mahdolliset reiät.

2. Korjaa betonin halkeamat

Jos esimerkiksi betoniportaissa on halkeamia, ne on paikattava heti, kun pakkasvaaraa ei enää ole. Muuten halkeamat vain suurenevat seuraavana talvena. Osta valmista korjauslaastia, jolla voit korjata halkeamat nopeasti.

3. Korjaa kattohuovan reiät

Jos kattohuovassa on reikä, se on korjattava mahdollisimman pian, jotta alla oleva rakenne ei vahingoitu. Kattohuopa on helppo korjata kattotiivisteellä, joka sisältää pitkäikäistä kumia ja erittäin vahvaa lasikuitua. Tiivisteen voi levittää siveltimellä.

Lue myös: Näin korjaat kattohuovassa olevan reiän

4. Kiinnitä irralliset kattotiilet

Tarkista katto, ja jos siinä on irtonaisia kattotiiliä, aseta ne kunnolla paikoilleen. Tämä ei koske vain harjatiiliä, kuten kuvassa, vaan ylipäätään katon kaikkia tiiliä. Savupiippujen ja piipunhatun ympärillä olevat suojakatteet on myös hyvä tarkistaa, kuten myös vesi- ja pystykourut.

5. Poista levä pihaportista

Levä kiinnittyy portteihin, aitoihin ja muihin puurakenteisiin kosteiden talvikuukausien aikana, ja sen poistaminen parantaa yleisvaikutelmaa merkittävästi. Jos levä on tiukassa, käytä tehokkaaseen puhdistukseen levänpoisto- tai puunpuhdistusainetta ja jäykkää harjaa. Myös pelkkä vesi voi toimia.

6. Tarkista puurakenteet lahovaurioiden varalta

Koska ulkonevat puuosat ovat vastikään altistuneet kostealle vuodenajalle, tarkista, onko esimerkiksi verhoilun alalaita alkanut lahota. Voit tarkistaa, onko puu lahoa pistämällä sitä veitsellä. Jos puu on pehmeää, se on lahonnut ja pitää vaihtaa.

Lue myös: Korjaa lahonnut tolppa

7. Jynssää terassi

Terassin vihreä pinta puhdistetaan ennen terassin käyttöä. Kokeile ensin veden ja jäykän harjan avulla. Jos se ei riitä, käytä levänpoistoainetta. Käytä tarvittaessa painepesuria ja terassinpuhdistusainetta.

Lue myös: 4 VAIHETTA: Näin tuunaat terassisi

8. Puhdista betonilaatat

Usein myös betonilaattoja on uusittava. Painepesuri poistaa pahimman lian, mutta jos laatoissa on jäkälää, kivienpuhdistusaine on itse asiassa tehokkaampi ja kestävämpi ratkaisu. Aine sekoitetaan, kaadetaan laatoille ja hangataan jäykällä harjalla.

Lue myös: 3-2-1: Näin puhdistat pihalaatat

9. Vaihda ikkunapelti

Ikkunan alla oleva pelti voi olla valmistettu eri materiaaleista, kuten metallista, liuskekivestä tai puusta. Pelti ohjaa sadeveden pois seinältä. Se on tärkeä tehtävä, joten varmista, että pelti on ehjä. Toisin sanoen siinä ei saa olla reikiä tai halkeamia ja sen on oltava tiivis sivuilta. Jos pelti ei ole ehjä, se on vaihdettava tai korjattava.

Lue myös: Vaihda itse vesipellit

10. Maalaa puuosat

Kun ulkona alkaa lämmetä ja puuosat ovat kuivuneet, voit maalata ne. Voit varmistaa puun kuivuuden käyttämällä kosteusmittaria. Kosteus saa olla korkeintaan 15 prosenttia, ja ulkolämpötilan tulee olla yli 10 astetta. Esimerkiksi ulko-oven tai kattoulokkeen alla olevat suojatut puuosat voi yleensä maalata aiemmin kuin taivasalla olevat puuosat.

Lue myös: 2 tapaa: Maalaa seinät kestävästi

11. Korjaa sokkeli

Sokkeli on altis sään vaikutuksille ja maasta nousevalle kosteudelle, mikä voi nopeasti vaurioittaa ulointa rappauskerrosta. Vauriot kannattaa korjata heti niiden syntyessä, ennen kuin niistä muodostuu suurempia korjausprojekteja. Tarkista, onko sokkelissa halkeamia tai irtonaista rappausta. Jos on, korjaa ne sopivalla laastilla, kun olet poistanut kaiken irtonaisen rappauksen.

Lue myös: Sokkelin korjaaminen – tee näin!

12. Kiinnitä tuuletusritilät

Jos sokkelissa on tuuletusritilöitä, talon alla on ryömintätila – ja siten hieman ilmaa maan ja talon lattian välissä. On tärkeää, että ilma pääsee kiertämään vapaasti. Varmista siksi, että ritilöiden edessä ei ole kasveja ja että ne ovat kunnolla kiinni, jotta hiiret tai muut haittaeläimet eivät pääse tunkeutumaan niistä sisälle. Rikkoutuneet ritilät on vaihdettava.

13. Vaihda rikkinäiset laatat

Jos kiveyksessä on rikkoutuneita laattoja, ne kannattaa vaihtaa. Kun kiveys ei ole enää ehjä, useampi kivi on vaarassa vaurioitua. Sinulla on luultavasti vielä muutama ylimääräinen laatta jäljellä, joten voit vain irrottaa vaurioituneen paikoiltaan ja asettaa uuden tilalle.

14. Korjaa tiiliseinä

Tiiliseinän saumat voivat vaurioitua talven kosteuden ja kylmyyden vaikutuksesta. Jos saumat ovat irronneet, rapsuta ne pois ja korvaa uudella laastilla. Jos tiiliä on rikkoutunut, ne on vaihdettava. Kyseessä on yksinkertainen korjaus, jossa rikkoutunut tiili naputetaan paikoiltaan, uusi laasti levitetään ja sen päälle asetetaan kokonainen tiili. Lopuksi uuden tiilen ympärille tehdään saumat, jotka tasoitetaan.

Lue myös: Näin vaihdat särkyneen tiilen

15. Tarkista reunalaudat ja päätyräystäät

Säälle kaikkein alttiimpia ovat talojen, vajojen ja autotallien tuulilaudat ja niiden päällä olevat peitelaudat. Siksi on hyvä tarkistaa, onko niissä lahoamisen merkkejä. Jos on, ne on vaihdettava. Harkitse, haluatko korvata peitelaudat vaihtoehdolla, jota ei tarvitse huoltaa, kuten pellillä. Näin sinun ei tarvitse ajatella niitä sen enempää moneen vuoteen.

Lue myös: Pidä hyvää huolta talosi tuulilaudoista

16. Vaihda vaurioituneet kattolevyt

Jos pihavajan tai autokatoksen katossa on PVC-levyjä, ne kannattaa tarkistaa talven jälkeen. Pakkanen voi nimittäin vaurioittaa muovia ja tehdä siitä niin hauraan, että ohuisiin levyihin voi helposti tulla reikiä. Onneksi rikkoutuneet levyt on helppo vaihtaa. On parempi vaihtaa koko levy kuin yrittää korjata sitä.

Lue myös: Vaihda valokate viikonlopussa

17. Puhdista hiekanerotin

Syöksytorvessa on usein niin sanottu hiekanerotin, joka kerää soran, hiekan ja lian, ennen kuin sadevesi pääsee valumaan edelleen sadevesiviemäriin. Hiekanerotin on puhdistettava säännöllisesti, jotta se ei tukkeudu. Tarkista myös, onko pohjalla vettä. Siellä pitää nimittäin olla. Jos pohja on kuiva, se voi olla merkki siitä, että hiekanerotin vuotaa, jolloin vesi pääsee tihkumaan talon seinää kohti. Anna tällöin ammattilaisen tarkistaa hiekanerotin puolestasi.

    Lisää samasta aiheesta Talo