Näin vaihdat särkyneen tiilen

Haljenneet tai reikäiset tiilet pitää vaihtaa uusiin. Ehjät tiilet näyttävät paremmilta, eikä kosteus imeydy seinään niiden läpi. Tiilten vaihtaminen on helppoa. Korjattu kohta kestää hyvin, kun tiilet saumataan kahtena eri päivänä.

Johdanto

Tiiliseinässä olevat reiät ja haljenneet tiilet näyttävät rumilta, mutta niistä on myös ra-kenteellista haittaa. Kosteus pääsee reikien ja halkeamien kautta seinän sisään, ja vahingot pahenevat nopeasti. Tästä seinästä on irrotettu vanha ulkovalo, ja nyt kah-dessa tiilessä on iso reikä.

Särkynyt tiili kannattaa vaihtaa itse, jotta työn voi jakaa kahdelle päivälle. Muurari tekee työn kerralla valmiiksi, mutta korjauksesta tulee kestävämpi, jos tiilet saumataan kahtena peräkkäi-senä päivänä. Täytä saumat aluksi melkein pintaan asti ja odota laastin kuivumista. Viimeistele saumat vasta seuraavana päivänä.

Käytä korjaamiseen samoja tiiliä, joista seinä on rakennettu. Ellei alkuperäisiä tiiliä ole jäljellä, yritä löytää mahdollisimman samanlai-sia. Kiinnitä huomiota myös laastin valintaan ja yritä löy-tää sävy, joka vastaa vanhaa laastia.

TARVITTAVAT TYÖVÄLINEET

Korjaamiseen tarvitaan pari uutta tiiltä, laastia, palju ja vettä sekä muutama muuraustyökalu:

  • VASARA
  • TALTTA
  • SAUMAIN
  • HIERRIN
  • LAASTIKAUHA

Ohjeet

Tiiliseinän korjaus: Poraa ja jyrsi laasti pois tiilten ympäriltä 1

Poraa ja jyrsi laasti pois tiilten ympäriltä. Varo, ettet riko ympärillä olevia ehjiä tiiliä. Jyrsi laasti ensin toisesta pysty saumasta ja tiilen alapuolelta. Sen jälkeen tiili saattaa irrota kevyellä iskulla alaspäin.

Tiiliseinän korjaus: Hakkaa loput irti 2

Hakkaa loput irti. Jos tiili ei irtoa koko-naisena, hakkaa se palasiksi vasaralla ja parhaat päivänsä nähneellä taltalla tai lyöntimeisselillä.

Tiiliseinän korjaus: Puhdista reikä 3

Puhdista reikä harjalla. Kostuta ympärillä olevat tiilet ja uudet tiilet, jotta ne eivät ime laastia kuivaksi liian nopeasti. Jos niin käy, laasti jää hauraaksi.

Tiiliseinän korjaus: Sekoita laasti kunnolla laastikauhalla ja paina laasti vaakasaumojen pohjaan 4

Sekoita laasti kunnolla laastikauhalla ja paina laasti vaakasaumojen pohjaan saumaimella. Laastin pitää olla suhteellisen notkeaa, jotta se painuu helposti tiilen takareunaan asti. Asenna tiilet ja tarkista, että ne ovat samassa linjassa muiden tiilten kanssa. Viimeistele ensimmäinen saumaus ja anna korjatun kohdan kuivua seuraavaan päivään.

Tiiliseinän korjaus: Täytä viimeiset 20 milliä 5

Täytä viimeiset 20 milliä seuraavana päivänä, kun laasti on kuivunut. Siisti kui-vuneen laastin pinta kovalla harjalla ennen toista saumausta. Kostuta sauma ja tiilet.

Tiiliseinän korjaus: Tasoita märkä laasti varovasti harjalla 6

Tasoita märkä laasti varovasti harjalla, jotta saumat muistuttavat muita saumoja. Pese tiilet vedellä ja jäykällä harjalla. Lisää veteen tarvittaessa kalkinpoistoainetta ja anna sen vaikuttaa hetki ennen huuhtelua.

Video

VINKIT: Kätevä työkalu pystysaumoille

Video

VINKIT: Tiiliseinä pitää kostuttaa

Video

VINKIT: Kotitakoinen saumakaavin

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Tiilijulkisivu