Sokkelin korjaaminen – tee näin!

Sokkelin halkeamat ja rappauksen kolot kannattaa paikata mahdollisimman nopeasti. Lykkääminen vain pahentaa tilannetta. Näytämme, miten korjaat talosi sokkelin.

Sokkelin halkeamat ja lohkeillut rappaus näyttävät rumilta, mutta niistä on myös muuta haittaa. Kosteus pääsee niiden kautta talon rakenteisiin ja voi aiheuttaa vakavia vahinkoja. Pintaviat kannattaa korjata mahdollisimman nopeasti, sillä jokainen pakkaskausi pahentaa tilannetta sen jälkeen, kun kosteus on päässyt rappauksen sisään.

Sokkelin pienet halkeamat

Sokkelin korjaus: Koputa vaurioituneen alueen reunoja vasaran varrella ja kuulostele 1

Koputa vaurioituneen alueen reunoja vasaran varrella ja kuulostele. Pura KAIKKI ontolta kuulostavat kohdat. Laita korjattavan kohdan alle levy, jotta saat siivottua vanhan rappauksen helposti.

Sokkelin korjaus: Harjaa pöly pois ja kostuta korjattava kohta vedellä 2

Harjaa pöly pois ja kostuta korjattava kohta vedellä, jotta alusta ei ime korjauslaastia kuivaksi. Laasti ei tartu kunnolla kiinni, jos se kuivuu liian nopeasti.

Sokkelin korjaus: Visko kostutetulle alueelle pieniä laastikokkareita 3

Visko kostutetulle alueelle pieniä laastikokkareita. Poista korkeimmat kohdat, kun laasti alkaa kovettua. ÄLÄ tasoita laastia, vaan jätä pinta karkeaksi.

Sokkelin korjaus: Levitä kolmas laastikerros seuraavana päivänä 4

Levitä kolmas laastikerros seuraavana päivänä, kun toinen kerros on kovettunut. Vedä laasti sokkeliin teräslastalla.

Sokkelin korjaus: Tasoita lopuksi korjattu kohta 5

Tasoita lopuksi korjattu kohta. Pinnan tasoittamista sanotaan hiertämiseksi. Liikuta vaahtomuovilastaa kiertoliikkeellä, kunnes pinta on siisti, tiivis ja tasainen.

Koko sokkelin rappaaminen

Sokkelin korjaus: Kaiva sokkelin vierusta auki, jotta mahdut työskentelemään 1

Kaiva sokkelin vierusta auki, jotta mahdut työskentelemään. Tässä seinä kaivetaan näkyviin betonianturaan asti. Hakkaa vanha rappauslaasti irti sokkelista.

Sokkelin korjaus: Puhdista sokkeli pölystä ja kostuta pinta vedellä 2

Puhdista sokkeli pölystä ja kostuta pinta vedellä. "Maalaa" kaikki rapattavat kohdat ohuella laastilla.

Sokkelin korjaus: Sekoita jäykkä laasti ja roiski sitä sokkeliin 3

Sekoita jäykkä laasti ja roiski sitä sokkeliin. Raavi korkeimmat kohdat pois teräslastalla seuraavana päivänä. Tee kerroksesta enintään 5–6 milliä paksu. Jätä pinta karheaksi.

Sokkelin korjaus: Levitä seuraava ja viimeinen laastikerros teräslastalla 4

4. Levitä seuraava ja viimeinen laastikerros teräslastalla. Muista kostuttaa pinta ennen levittämistä. Laastin pitää olla puuromaista. Tee sitä paksumpi laasti, mitä paksumman kerroksen haluat tehdä.

Sokkelin korjaus: Tasoita/hierrä sokkeli muutaman tunnin kuluttua, kun laastin pinta on kosketuskuiva 5

Tasoita/hierrä sokkeli muutaman tunnin kuluttua, kun laastin pinta on kosketuskuiva. Kostuta lastaa hieman, mutta vain sen verran, ettei laasti kastu liikaa.

Monta laastikerrosta: Varmista hyvä lopputulos

Sokkelin rappaus tehdään kolmesta kerroksesta. Monikerroksinen rappaus näyttää siistiltä ja kestää pitkään. Vanhan sokkelin pintaan ei voi levittää heti paksua laastikerrosta, sillä sen kanssa on mahdotonta työskennellä. Lisäksi liian paksu laastikerros lohkeaa yleensä irti jo ensimmäisenä talvena.

LUE LISÄÄ: Uusi sokkeli neljässä vaiheessa

Harjaa seinään aluksi kerros ohutta sementtivelliä, jotta seuraava kerros tarttuu kunnolla kiinni sokkeliin. Roiski seuraavaksi sokkeliin isoja kokkareita puuromaista laastia. Anna kerroksen kuivua vuorokauden ajan. Levitä lopuksi paksuin kerros ja tasoita sen pinta, kun laasti on kuivunut kiinteäksi.

Valetut sokkelit ja kevytsoraharkot rapataan sementtilaastilla, jonka koostumus on esimerkiksi 100/400, 0–2 mm. Jos seinässä on syviä koloja, käytä karkeampaa, 0–4 millin laastia. Sementtilaasti on liian kovaa ja tiivistä muuratuille kivijaloille, joille suositellaan hydraulista kalkkilaastia, esim. Kh 100/400, 0–2 mm.

LUE MYÖS: Millä sokkeli kannattaa maalata?