Sokkelin korjaaminen

VAARANPAIKKA: Sokkelin halkeamat ja rappauksen kolot kannattaa paikata mahdollisimman nopeasti. Lykkääminen vain pahentaa tilannetta.

VINKKI: Valmis laasti

Sokkeli on helpointa paikata valmislaastilla. Jauheeseen lisätään vain vettä, ja laasti sekoitetaan vispilällä ja porakoneella. Isossa urakassa voi säästää rahaa sekoittamalla laastin itse pakkosekoittajalla suhteessa 3 osaa valuhiekkaa, 1 osa sementtiä.

VINKKI: Valmis laasti

Tärkeää sokkelin korjaamisesta!

  • Rappauksen pitää saada kuivua vähintään kuukauden päivät ennen pakkasia. Toisaalta sää voi olla myös liian hyvä. Älä rappaa liian kovassa auringonpaisteessa, jotta laasti ei kuivu liian nopeasti ja halkea. Peittele sokkeli tai kastele pintaa kuumalla säällä parin viikon ajan.
  • Laasti on syövyttävää, joten vältä sen joutumista silmiin tai iholle. Varo myös laastin kastelemia vaatteita ja hanskoja. Ne voivat vahingoittaa ihoa, ennen kuin ehdit huomata mitään.

MONTA LAASTIKERROSTA: VARMISTA HYVÄ LOPPUTULOS

Sokkelin rappaus tehdään kolmesta kerroksesta. Monikerroksinen rappaus näyttää siistiltä ja kestää pitkään. Vanhan sokkelin pintaan ei voi levittää heti paksua laastikerrosta, sillä sen kanssa on mahdotonta työskennellä. Lisäksi liian paksu laastikerros lohkeaa yleensä irti jo ensimmäisenä talvena.

Harjaa seinään aluksi kerros ohutta sementtivelliä, jotta seuraava kerros tarttuu kunnolla kiinni sokkeliin. Roiski seuraavaksi sokkeliin isoja kokkareita puuromaista laastia. Anna kerroksen kuivua vuorokauden ajan. Levitä lopuksi paksuin kerros ja tasoita sen pinta, kun laasti on kuivunut kiinteäksi.

Valetut sokkelit ja kevytsoraharkot rapataan sementtilaastilla, jonka koostumus on esimerkiksi 100/400, 0–2 mm. Jos seinässä on syviä koloja, käytä karkeampaa, 0–4 millin laastia. Sementtilaasti on liian kovaa ja tiivistä muuratuille kivijaloille, joille suositellaan hydraulista kalkkilaastia, esim. Kh 100/400, 0–2 mm.