Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sokkelin korjaaminen – tee näin!

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Sokkelin halkeamat ja lohkeillut rappaus näyttävät rumilta, mutta niistä on myös muuta haittaa. Kosteus pääsee niiden kautta talon rakenteisiin ja voi aiheuttaa vakavia vahinkoja. Pintaviat kannattaa korjata mahdollisimman nopeasti, sillä jokainen pakkaskausi pahentaa tilannetta sen jälkeen, kun kosteus on päässyt rappauksen sisään.

Sokkelin korjaaminen

VAARANPAIKKA: Sokkelin halkeamat ja rappauksen kolot kannattaa paikata mahdollisimman nopeasti. Lykkääminen vain pahentaa tilannetta.

SOKKELIN PIENET HALKEAMAT

Sokkelin korjaaminen: Koputa vaurioituneen alueen reunoja vasaran varrella ja kuulostele

1. Koputa vaurioituneen alueen reunoja vasaran varrella ja kuulostele. Pura KAIKKI ontolta kuulostavat kohdat. Laita korjattavan kohdan alle levy, jotta saat siivottua vanhan rappauksen helposti.

Sokkelin korjaaminen: Harjaa pöly pois ja kostuta korjattava kohta vedellä

2. Harjaa pöly pois ja kostuta korjattava kohta vedellä, jotta alusta ei ime korjauslaastia kuivaksi. Laasti ei tartu kunnolla kiinni, jos se kuivuu liian nopeasti.

Sokkelin korjaaminen: Visko kostutetulle alueelle pieniä laastikokkareita.

3. Visko kostutetulle alueelle pieniä laastikokkareita. Poista korkeimmat kohdat, kun laasti alkaa kovettua. ÄLÄ tasoita laastia, vaan jätä pinta karkeaksi.

Sokkelin korjaaminen: Levitä kolmas laastikerros seuraavana päivänä

4. Levitä kolmas laastikerros seuraavana päivänä, kun toinen kerros on kovettunut. Vedä laasti sokkeliin teräslastalla.

Sokkelin korjaaminen: Tasoita lopuksi korjattu kohta.

5. Tasoita lopuksi korjattu kohta. Pinnan tasoittamista sanotaan hiertämiseksi. Liikuta vaahtomuovilastaa kiertoliikkeellä, kunnes pinta on siisti, tiivis ja tasainen.

VINKKI: Valmis laasti

Sokkeli on helpointa paikata valmislaastilla. Jauheeseen lisätään vain vettä, ja laasti sekoitetaan vispilällä ja porakoneella. Isossa urakassa voi säästää rahaa sekoittamalla laastin itse pakkosekoittajalla suhteessa 3 osaa valuhiekkaa, 1 osa sementtiä.

VINKKI: Valmis laasti

KOKO SOKKELIN RAPPAAMINEN

Sokkelin korjaaminen: Kaiva sokkelin vierusta auki, jotta mahdut työskentelemään

1. Kaiva sokkelin vierusta auki, jotta mahdut työskentelemään. Tässä seinä kaivetaan näkyviin betonianturaan asti. Hakkaa vanha rappauslaasti irti sokkelista.

Sokkelin korjaaminen: Puhdista sokkeli pölystä ja kostuta pinta vedellä

2. Puhdista sokkeli pölystä ja kostuta pinta vedellä. "Maalaa" kaikki rapattavat kohdat ohuella laastilla.

Sokkelin korjaaminen: Sekoita jäykkä laasti ja roiski sitä sokkeliin

3. Sekoita jäykkä laasti ja roiski sitä sokkeliin. Raavi korkeimmat kohdat pois teräslastalla seuraavana päivänä. Tee kerroksesta enintään 5–6 milliä paksu. Jätä pinta karheaksi.

Sokkelin korjaaminen: Levitä seuraava ja viimeinen laastikerros teräslastalla

4. Levitä seuraava ja viimeinen laastikerros teräslastalla. Muista kostuttaa pinta ennen levittämistä. Laastin pitää olla puuromaista. Tee sitä paksumpi laasti, mitä paksumman kerroksen haluat tehdä.

Sokkelin korjaaminen: Tasoita/hierrä sokkeli muutaman tunnin kuluttua, kun laastin pinta on kosketuskuiva

5. Tasoita/hierrä sokkeli muutaman tunnin kuluttua, kun laastin pinta on kosketuskuiva. Kostuta lastaa hieman, mutta vain sen verran, ettei laasti kastu liikaa.

Tärkeää sokkelin korjaamisesta!

  • Rappauksen pitää saada kuivua vähintään kuukauden päivät ennen pakkasia. Toisaalta sää voi olla myös liian hyvä. Älä rappaa liian kovassa auringonpaisteessa, jotta laasti ei kuivu liian nopeasti ja halkea. Peittele sokkeli tai kastele pintaa kuumalla säällä parin viikon ajan.
  • Laasti on syövyttävää, joten vältä sen joutumista silmiin tai iholle. Varo myös laastin kastelemia vaatteita ja hanskoja. Ne voivat vahingoittaa ihoa, ennen kuin ehdit huomata mitään.

MONTA LAASTIKERROSTA: VARMISTA HYVÄ LOPPUTULOS

Sokkelin rappaus tehdään kolmesta kerroksesta. Monikerroksinen rappaus näyttää siistiltä ja kestää pitkään. Vanhan sokkelin pintaan ei voi levittää heti paksua laastikerrosta, sillä sen kanssa on mahdotonta työskennellä. Lisäksi liian paksu laastikerros lohkeaa yleensä irti jo ensimmäisenä talvena.

Harjaa seinään aluksi kerros ohutta sementtivelliä, jotta seuraava kerros tarttuu kunnolla kiinni sokkeliin. Roiski seuraavaksi sokkeliin isoja kokkareita puuromaista laastia. Anna kerroksen kuivua vuorokauden ajan. Levitä lopuksi paksuin kerros ja tasoita sen pinta, kun laasti on kuivunut kiinteäksi.

Valetut sokkelit ja kevytsoraharkot rapataan sementtilaastilla, jonka koostumus on esimerkiksi 100/400, 0–2 mm. Jos seinässä on syviä koloja, käytä karkeampaa, 0–4 millin laastia. Sementtilaasti on liian kovaa ja tiivistä muuratuille kivijaloille, joille suositellaan hydraulista kalkkilaastia, esim. Kh 100/400, 0–2 mm.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin