Vaihda itse vesipellit

Metallisen vesipellin asentaminen ei ole hankalaa, ja itse asiassa sen asentaminen on äärimmäisen tärkeää. Vesipellin tehtävänä on johtaa vesi ikkunasta pois.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
8-12 € /2 m

Johdanto

Milloin olet viimeksi vilkaissut vesipelteihisi? Luultavasti et pit-kään aikaan. Mutta talon ikku-noiden vesipelteihin kannattaa vilkaista aina aika ajoin. Jos vesipellistä ei nimit-täin huolehdita ajoissa, vesi saattaa vuotaa ikkunakarmin sisään. Tämän seurauksena voi syntyä lahovaurioita.

Metallista, alumiinista, galvanoidusta teräksestä tai sinkistä valmistettuja vesipeltejä voi hankkia suuremmista rakennustarvikeliikkeistä, peltisepän-liikkeistä - tai tilata verkkokaupoista. Jos ostat pellin liikkeestä, joudut luultavasti ostamaan sen vakiomittaan leikattuna, joten joudut itse lyhentämään sen omiin ikkunoihisi sopivaksi. Kannattaa yleensä yrittää välttää ikkunapellin kokoamista kahdesta kappaleesta. Tällaisen pellin saa toki tehtyä ylijäämäpaloista, mutta yhdestä kappaleesta tehty pelti on ilman muuta kaunein ja tiivein. Jos joudut varustamaan useampia ikkunoita uusilla vesipelleillä, pellit kannattaa antaa peltisepälle katkottavaksi valmiiksi määrämittaan.

Ohjeet

01
Valmistelut 2 Vaihe

Rakennustarvikeliikkeistä löytää monia erilaisia vesipeltivaihtoehtoja. Me valitsimme galvanoidusta metallista valmistetun peltimallin, jota on vahvistettu pienellä yläreunan tait-teella. Pienen taitoksen ansiosta pelti liukuu helpommin ikkuna-karmin alla olevaan uraan.

Metallisia vesipeltejä on kuitenkin tarjolla monella erilaisella profiililla varustettuna. Joten ennen kuin lähdet ostoksille, katso ikkunoitasi erityisesti vesipeltiä sillä silmällä. Kun tuntee oman ikkunamallin, sen rakenteen ja mitat, on paljon helpompi valita sopiva vesipelti rakennustarviketai peltisepänliikkeessä.

1

Mittaa kuinka syvä vesipellin täytyy olla. Vakiomittoja on paljon, mutta valitse pellin syvyysmitta niin, että pelti tulee noin 40 mm julkisivun ulkopuolelle. Jos peitelaudat ovat 22 mm paksuja, 60 mm:n vesipelti sopii hyvin.

2

Tältä vesipellin profiili näyttää päädystä. Yläreuna asennetaan karmin uraan tai kiinnitetään tarvittaessa karmin etupintaa vasten. Vesipellin päätyihin tarvittavat taitokset on tehtävä itse, sillä niitä ei ole pelleissä valmiina.

02
Leikkaa ja taivuta 7 Vaihe

1

Mittaa peitelautojen etäisyys toisistaan - se on valmiin vesipellin pituus. Mittaa ja merkitse päädyistä 15 mm. Pellin leikkuun ja taivuttamisen tarkoituksena on tehdä ratkaisusta niin tiivis, että vesi ei vaurioita ikkunaa tai karmeja.

2

Leikkaa rastilla merkityt palat pois. Jos pelti on kovin vahvaa, leikkaa hieman vinoon alas- ja ulospäin, jotta saat reunan taivutettua pellin taakse. Tässä tapauksessa pellin leikkuu onnistuu hyvin.

3

Käytä listapihtejä pellin taivutta-miseksi 90° ylöspäin merkkiviivaa pitkin. Yritä pitää pihtejä mahdollisimman tiiviisti pellin takareunaa vasten, sillä reunusta on muuten vaikea saada taivutettua juuri oikeasta kohdasta.

4

Purista ulostyöntyvät "lipareet" yhteen. Purista ja taivuta niitä taaksepäin. Tällä tavoin taite muodostuu oikeaan kulmaan pellin sivuihin ja takareunaan nähden.

5

Käännä pelti toisinpäin ja laita lankku tueksi. Naputtele lipare reu-nan taakse ja koita saada siitä mahdollisim-man tasainen. Tee sama toisessa päässä peltiä. Tarkista kuitenkin, että pellin pituus on oikea ennen kuin leikkaat sen.

6

Asenna vesipelti ja paina se kunnolla uraan. Väännä varovasti, että saat pellin paikoilleen. Jos karmissa ei ole uraa, voit ostaa pellin, jossa on tasainen takareuna ja tiivistää raon saumamassalla.

7

Ruuvaa ja naulaa pelti kiinni noin 10 cm:n välein. Aloita reunasta, ja mittaa, jotta reiät asettuvat tasaisin välein. Näin lopputuloksesta tulee siisti. Käytä itsesenkkaavia ruuveja.

Materiaalit

Vie aikaa

Noin 1 tunti

Hinta

Noin 8-12 € /2 metriä (materiaalista ja mitoista riippuen).

Vaikeusaste

Jos sinulla on oikeat työkalut käytössäsi, työ sujuu kuin leikki.

Tarvittavat työkalut:

  • Vasara
  • Peltisakset
  • Listapihdit
  • Mitta-nauha
  • Suorakulmain

Kulmahiomakonetta ei kannata käyt-tää, sillä lämpö ja metallisirut vaurioittavat pellin pintaa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Ikkunat