2 tapaa: Maalaa seinät kestävästi

Pitääkö sään armoilla olevat puurakenteet maalata huolellisesti kaikkien sääntöjen mukaan? Kannattaako seinät oikeasti hioa ja käsitellä oksalakalla ennen maalin levittämistä? Se on yksi tapa. Toinen vaihtoehto on maalata seinät nopeasti. Kumpikin tyyli toimii, mutta molemmilla on hintansa.

Maalaa seinät kestävästi

Alkusyksy on hyvää maalausaikaa, sillä puu on kuivaa kesän jäljiltä. Katso, mitä pitää tehdä.

Aluksi huonoja uutisia: Jos luulit saavasi tietää yksinkertaisen vastauksen siihen, miten ulkona olevat puurakenteet pitää maalata, joudumme tuottamaan pettymyksen. Suosittelemme nimittäin käyttämään kahta erilaista tekniikkaa sen mukaan, millaisesta rakenteesta on kyse. Mo Mo-lemmat tavat pitävät pinnat hyvässä kunnossa ja siistin näköisinä.

Ensimmäinen menetelmä perustuu puun perusteelliseen puhdistamiseen ja käsittelyyn kaikilla asiantuntijoiden suosittelemilla tavoilla. Käsittely pitää sisällään muun muassa oksalakkaa, maalikerrosten välissä hiomista sekä monta kerrosta hyvää ja peittävää pintamaalia. Perusteellisella tavalla lopputuloksesta tulee varmasti hyvän tuloksesta näköinen, mutta työ on melko hidasta. Toinen tapa on paljon nopeampi ja yksinkertaisempi, sillä siinä tehdään vain välttämättömät työvaiheet. Tavan ainoa haittapuoli on, että seinät pitää maalata uudestaan paljon aiemmin.

Tapa 1: Hyvin ja nopeasti

Nopeaan tapaan tarvitaan vain levänpoistoainetta ja kaksi kerrosta maalia. Lopputulos näyttää hyvältä, mutta käsittely pitää uusia pian.

Tapa 2: Hyvin ja perusteellisesti

Perusteelliseen tapaan kuuluu paljon enemmän työvaiheita - muun muassa puhdistamista, hiomista, reikien täyttämistä ja pohjamaalia. Toisaalta pinnoista tulee siistimmät ja ne kestävät pitempään.

Molemmat tavat ovat hyviä, ja ne vievät suunnilleen yhtä paljon aikaa pitkällä aikavälillä. Nopeasti maalatut seinät pitää maalata tiheämmin, kun taas perusteellisesti maalatut seinät pysyvät pitempään hyvän näköisinä.

Molemmat vievät yhtä paljon aikaa

Maalaamiseen kuuluu molemmilla tavoilla suunnilleen yhtä monta työpäivää 20 vuodessa. Nopeasti maalatut seinät pitää maalata tiheämmin ja työhön pitää tarttua kaksi kertaa useammin.

Lue perusteelliset ohjeet molemmille maalaustavoille.

Tapa 1: Hyvin ja nopeasti

Kaikki puupinnat pitää puhdistaa huolellisesti maalaustavasta riippumatta.

Käytä levän- tai homeen-pesuainetta. Sekä tuoreet laudat että aiemmin maalatut pinnat kannattaa käsitellä levän- tai homeenpesuaineella ennen maalaamista. Tuoreeseen puuhun voi tarttua hometta jo sahalla, ja vanhan maalin seassa voi kasvaa melkein mitä tahansa. Levänpesuaineen pitää saada vaikuttaa muutaman päivän ajan. Noudata ohjeita ja huuhtele liuos pois puhtaalla vedellä, jos niin suositellaan. Etenkin vaalealla maalilla käsiteltävät pinnat pitää pestä puhtaiksi, jotta maa-laaminen sujuu mahdollisimman nopeasti ja jälki näyttää siistiltä.

Levitä puuhun kaksi suhteellisen ohutta kerrosta maalia tai kuullo­ tetta. Läpinäkyvät ja puolipeittävät kuullotteet ovat usein niin juoksevia, että ne imeytyvät syvälle puuhun. Samalla ne ovat tarpeeksi paksuja

muodostaakseen suojaavan ker­ roksen. Jotkut kuullotteet toimivat yhtä aikaa sekä pohjustusöljynä että pintakerroksena, joka suojaa puuta kosteudelta ja auringon ultravioletti­ säteiltä.

Tapa 2: Hyvin ja huolellisesti

Huolellisen maalarin ei tarvitse kaivaa maalausvälineitä esiin kovin usein. Monet työvaiheet vaikuttavat enemmän työn jälkeen kuin maalipinnan kestävyyteen. Se tarkoittaa, ettei kaikkia työvaiheita ole pakko tehdä.

Kaavi tai hio pois vanha maali ja poista puutikut. Maali pitää levittää terveeseen puuhun, jotta pinta pysyy kunnossa pitkään.

Poista rasva ja suola puhdistusai-neella. Etenkin aiemmin maalatut pinnat pitää puhdistaa huolellisesti, sillä ne ovat usein rasvaisia. Pese puu saippualla, jotta maali tarttuu kunnolla kiinni.

Käytä levän- tai homeenpesu ainetta. Sekä vanhoissa seinissä että tuoreessa puussa voi kasvaa hometta ja levää. Levitä levänpesuaine vanhaan seinään ja anna liuoksen vaikuttaa muutaman päivän ajan ennen huuhtelua. Tuoreet puut voi käsitellä homeenpesuaineella, jota ei huuhdella pois. Levitä ainetta ja huuhtele se pois pesuainepullossa olevan ohjeen mukaan.

Tasoita tai hio pois halkeamat, kolot ja painaumat. Vanhat oksan- ja ruuvin-reiät pistävät silmään maalatessa. Eten-kin vesipohjaiset maalit kuluvat paikoista, joihin vesi jää seisomaan.

Hio pinnat. Hio sileät pinnat tasaisiksi ja epätasaiset pinnat ympäristöön sopiviksi. Pyöristä terävät reunat, jotta maali tarttuu kunnolla kiinni.

Käsittele oksankohdat lakalla. Oksa lakkaa kannattaa käyttää lähinnä vaalean maalin kanssa. Muista, ettei oksa lakka tee ihmeitä, jos puu elää ja oksat irtoavat tai erittävät paljon pihkaa.

Kyllästä tuore puu pohjustusöljyllä. Pohjustusöljy painuu syvälle puuhun, täyttää puun huokoset ja ehkäisee kosteuden imeytymistä. Öljy sisältää ho-metta ja lahottajia torjuvia aineita, jotka imeytyvät syvälle puuhun. Jotkut pohjustusöljyt muodostavat aiemmin maalatulle pinnalle tiiviin kalvon, joten osa valmistajista suosittelee välttämään pohjustusöljyä siinäkin tapauksessa, että seinässä on paljaita alueita.

Levitä pohjamaali pensselillä tai telalla. Pohjamaali imeytyy puuhun ja varmistaa, että pintamaali tarttuu kunnolla kiinni. Aiemmin maalatut laudat pitää pohjustaa vain siinä tapauksessa, että pintamaalin väri vaihdetaan. Pohjamaalissa on samoja fungisideja eli sieniä torjuvia aineita kuin pohjustusöljyssä. Pohjamaali ei kuitenkaan kestä kulutusta yhtä hyvin kuin pintamaali.

Levitä pintamaali telalla tai pensselillä. Käytä peittävää maalia, jos haluat, että pinta kestää mahdollisimman pitkään. Jos haluat korostaa puun rakennetta, käytä puolipeittävää kuullotetta. Ota huomioon, että se ei kestä yhtä pitkään kuin maali.

Välihionta. Kevyt välihionta saa seuraavan maalikerroksen tarttumaan paremmin kiinni ja helpottaa työtä. Varo, ettet hio lautojen reunoja paljaiksi.

Levitä toinen kerros pintamaalia. Hyvä pintamaali muo­ dostaa puuta suojaavan kalvon, joka pitää veden ulkona mutta päästää kosteuden haihtumaan ilmaan. Väri suojaa puuta auringon ultraviolettisäteiltä, jotka hajottavat kuituja. Varo valmista maalipintaa aluksi, sillä maalin lopullinen kovettuminen kestää monta päivää. Puhdista pinnat säännöllisesti, jotta lika ja roskat eivät tartu kiinni puuhun. Ne sitovat kosteutta ja muodostavat hyvän kasvualustan homeelle ja levälle.

Maalaaminen vie aikaa, mutta valmis pinta kestää pitkään.

Hyvin ja nopeasti VS. Hyvin ja huolellisesti

Hyvin ja nopeasti VS. Hyvin ja huolellisesti

PITÄÄKÖ ULKONA MAALATA USEIN VAI TARKASTI?

SEINÄT

Viimeistely riippuu muun muassa talon tyylistä ja iästä. Nopea maalaus voi riittää, mutta perusteellinen käsittely kestää pitempään. Huolellinen käsittely kannattaa, jos työhön tarvitaan telineet.

AUTOKATOS

Viimeistelyn ei tarvitse olla huippu­ luokkaa, joten nopeasti maalatut pinnat riittävät autokatokseen. Yksi kerros peittävää maalia kestää tarpeeksi pitkään.

IKKUNAT JA OVET

Ikkunat ovat tärkeä ja kallis osa talon julkisivua. Ikkunan­ pielet ja ­puitteet kannattaa maalata huolellisesti.

OTSALAUDAT

Nopea maalaus ajaa asiansa, mutta telineiltä maalattavat rakenteet kannattaa maalata kunnolla, jotta käsittelyä ei tarvitse uusia heti.

HALKOKATOS

Nopea käsittely riittää, eikä halkokatoksen maalaamiseen kannata uhrata liikaa aikaa tai vaivaa. Pohja­ ja pintamaali kestävät pitkään.

AITA

Aidan maalaamiseen ei kannata tuh­ lata aikaa. Levänpoistoaine ja yksi tai kaksi maalikerrosta riittävät.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Maalaus