Pidä hyvää huolta talosi tuulilaudoista

Talon tuulilaudat eivät ole vain koristeita. Ne suojaavat kattoa sateelta ja lumelta. Näin pidät ne hyvässä kunnossa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
230 euroa

Johdanto

Lähes kaikissa taloissa on tuulilaudat. Ne peittävät katon päädyt ja suojaavat kattoruoteita sateelta ja lumelta. Tuulilautojen päälle on usein vielä asennettu peltinen tai puinen peitelauta, ellei kattolinja jatku hieman tuulilautojen yli ja estä näin sadevettä pääsemästä tuulilautojen taakse.

Rakenteesta huolimatta vahinko voi tapahtua, jos sadevesi pääsee tuulilautojen taakse, koska peitelauta ei enää ole tiivis. Seuraukset voivat tulla kalliiksi. Muutamassa kuukaudessa kattoruoteiden päät alkavat lahota ja myös päädyn räystäslaudat vaurioituvat.

Tuulilautoja ja peitelautoja on hankala korjata. Katosta maahan on usein monta metriä, ja jos tuulilaudat joudutaan vaihtamaan, tarvitaan telineet ja turvavaljaat. Tämän vuoksi kannattaa tarttua pitkäkestoiseen ratkaisuun, jonka nyt esittelemme. Tuulilaudat voi suojata kuitusementtilaudoista tehdyllä kotelolla sekä ulko- että päällyspuolelta. Tuulilautoihin kiinnitettävät ohuet kuitusementtilaudat kestävät nimittäin karmeimpiakin kelejä, eikä niitä tarvitse maalata vuosikymmeniin. Tässä esiteltävä korjaussuunnitelma on kuluiltaan siis vain kertainvestointi.

Kun turvavaljaat on varastoitu ja vuokratelineet palautettu, tuloksista voi hyvillä mielin nauttia vuosikaudet.

LUE LISÄÄ: Näin vaihdat otsalaudan

Ohjeet

01
Valmistelut 2 Vaihe

Ensin turvallisuus kuntoon: hanki telineet ja kattotikkaat sekä varustaudu turvavaljain ja kunnon turvaköysin. Turva-köyden kiinnityskohta ei saa olla liian etäällä sivusuunnassa. Jos putoat alas, et saa jäädä roikkumaan kuin heiluri neljän metrin köyden päähän.

Tämän jälkeen voit ryhtyä irrotta-maan peitelautoja. Lautoja kannattaa irrottaa varovasti, jottei samalla riko jotakin tärkeää lautojen alla.

Jos peitelaudat voidaan säästää ja tuu-lilaudat ovat jokseenkin ehjät, ne kannattaa hyödyntää siinä vaiheessa, kun tekee mittaus- ja sahausmerkintöjä uusiin tuulilautoihin.

1

Irrota lauta kerrallaan koko päädyn pituudelta, jotta se ei murru. Jos olet varovainen, etkä vaurioita mitään, voit käyttää vanhoja lautoja malleina uusille laudoille hieman myöhemmin.

2

Aseta peitelaudat ja tuulilaudat pukkien päälle. Naputtele vanhat naulat ulos ja nosta ne irti vasaralla.

02
Sahaa laudat 7 Vaihe

Uudet tuulilaudat koostuvat kahdesta osasta: varsinaisista tuulilaudoista, esim. mäntylaudoista, ja kuitusemen-tistä valmistetusta peitelaudasta. Tuuli-laudoista ja peitelaudoista tulee näin lähes ikuiset, sillä kuitusementtilaudat kestävät erittäin hyvin vettä.

Jos vanhat laudat saa purettua ehjinä, niitä voi käyttää mallina uusia lautoja työstettäessä. Muussa tapauksessa tar-vitset nivelmitan ja säätökulmaimen.

Vaikka kuitusementtilaudat kestävät pitkään, ne ovat hieman hauraita, joten ole varovainen, kun työstät niitä.

1

Öljyä tuulilaudat. Laudat kannattaa öljytä pari päivää ennen asennusta. Näin ne ehtivät kuivua, etkä sotke vaatteitasi lautojen asennusvaiheessa.

2

Tarkista uudet tuulilaudat. Reunois taan täysin suoraa lautaa ei ole olemassa. Varmista, että laudan mahdolli­ nen kaarevuus kohdistuu ylöspäin, jotta päistään kiinnitetty lauta saadaan hyvin kiinni myös keskiosastaan.

3

Aseta vanhat tuulilaudat uusien päälle ja siirrä päätyjen sahauslinjat lyijykynällä tai, kuten tässä, grafiittikynällä uusiin lautoihin.

4

Sahaa tuulilaudat terävällä käsisahalla. On fyysisesti mahdotonta sahata pystysuunnassa täysin suoraan kulmaan, mutta jos saat päällyspinnasta pidemmän kuin alapinnasta, liitoskohdasta saadaan myöhemmin hyvin tiivis.

5

Sahaa kuitusementtilaudat. Ne asennetaan uusien tuulilautojen pääl­ le. Aseta uudet tuulilaudat tarkasti kuituse­ ment tilautojen päälle. Yläreunojen on olta­ va täysin samassa linjassa. Tee mer kinnät päätyihin ja sahaa laudat viivaa pitkin.

6

Halkaise yksi kuitusementtilauta. Puolikkaista laudoista tehdään peitelaudat. Ole varovainen lautojen kanssa, sillä vaikka kuitusementtilaudat kestävät asennettuina vuosikymmeniä, ne ovat hauraita kuljetus­ ja työstövaiheessa.

7

Sahaa lauta pyörösahan hieno­ hampaisella terällä. Säädä terä niin, että se työntyy pari millimetriä laudan läpi.

03
Valmistele laudat 7 Vaihe

Kuitusementtilaudat eivät ole elävää materiaalia, joten ne eivät väänny liitok-sistaan. Sen sijaan niiden alla olevat laudat vääntyvät. Tämän vuoksi kahden kuitusementtilaudan liitoskohtaan, missä lautoja on jatkettu pituussuun-nassa, sekä laudan päätyjen jiiriliitoksiin jätetään hieman rakoa.

Kuitusementtilaudat kestävät myös vettä, mutta alla olevat puulaudat eivät, joten liitoskohdat tiivistetään kumilla.

Ruuveille kannattaa esiporata reiät. Lopputulos näyttää erityisen siistiltä, kun reiät on sijoitettu vierekkäin sekä tuuli- että peitelaudoissa.

1

Kuitusementtilautojen liitos. Kuitu­ sementtilautojen pituus on 360 cm. Jos lauta on liian lyhyt, tee liitos ja asenna laudan taakse kumikalvo, jotta tuulilauta on suojassa vedeltä.

2

Merkitse ruuvien paikat. Jätä liitokseen pari millimetriä rakoa. Lautojen takapinta elää hieman pituus­ suunnassa ilmankosteuden vaihtelujen vuoksi. Pidä kappaleet yhdessä puristimilla.

3

Sijoita ruuvit 40-50 cm:n välein pareittain vierekkäin. Sijoita reiät vähintään 25 mm:n päähän kuitu­ sementtilaudan reunasta.

4

Esiporaa ruuveille (4,5 mm) reiät 5,5 mm:n poralla, jotta ruuvin ympä­ rille jää liikkumistilaa. Tee huolellista työtä, niin saat jäljestä siistin, ja sitä on ilo katsoa. Työsi jälki näkyy pitkälle tulevaisuuteen.

5

Kiinnitä kuitusementtilaudat tuulilautoihin 4,5 x 41 mm:n julkisivuruuveilla (saman valmistajan tuote). Ruuvien kanta on suuri, joten niiden alle ei asenneta aluslevyä.

6

Kiinnitä peitelauta päälle. Esiporaa ruuveille reiät hieman tuulilautojen kiinnitysruuvien viereen, kiinnitä peitelauta ja pyyhi porauspöly pois harjalla tai liinalla.

7

Korjausmaalaa. Kaikki ne kuitu­ sementtilautojen pinnat, joissa alkuperäinen lautareuna on sahattu, korjausmaalataan töpöttämällä pintaan maalia kankaalla tai pienellä siveltimellä.

04
Asennus 4 Vaihe

Tämä tuntuu kieltämättä hiukan höl-möltä, mutta nyt kaikki kuitusementti-laudat irrotetaan jälleen. Tuulilaudat on nimittäin kiinnitettävä kattoon pitkillä ruuveilla, eikä niitä kiinnitetä kuitu- sementtilautojen läpi.

Ensin asennetaan tuulilaudat. Jätä liitoksiin pari millimetriä rakoa, sillä laudat elävät hieman ilman kosteuden mukaan. Jos kattoruoteesi ovat jo ehtineet kärsiä huonokuntoisten peitelauto-jen vuoksi, tuulilautoja voi olla vaikea saada kiinni ruoteiden päätyihin.

Tuulilautojen päälle kiinnitetään kui-tusementtilaudat ja lopuksi kiinnitetään vielä kuitusementtiset peitelaudat.

Kun olet tarkistanut, että kaikki ruuvit ovat kiinni, voit pyyhkiä pinnat kostealla liinalla ja nauttia työsi jäljestä.

1

Ruuvaa tuulilaudat kiinni yhdellä ruuvilla jokaiseen ruoteeseen. Nämä ruoteet ovat hyvin kuluneet, joten käytäm-me 120 mm:n ruuveja, jotta ne yltävät kovaan puuainekseen asti. Pyydä apulaista pitämään tuulilautaa toisesta päästä.

2

Laita liitoskohtien alle kumikalvo myös katonharjan päätyyn. Muista jättää liitokseen pari millimetriä rakoa.

3

Kiinnitä peitelaudat. Kun viimeinenkin ruuvi on kiinnitetty, tuulilautaa tuskin tarvitsee huoltaa vuosikymmeniin.

4

Kun olet tarkistanut, että kaikki ruuvit ovat kiinni, voit pyyhkiä pinnat kostealla liinalla ja nauttia työsi jäljestä.

Materiaalit

8 x 180 mm:n kuitusementtilautaa:
• Peitelaudat ja tuulilautojen verhoilu, 6 kpl á 360 cm

25 x 150 mm:n mäntylautaa:
• Tuulilaudat, yhteensä 24 metriä

Lisäksi:
• 4,5 x 41 mm julkisivuruuveja
• 120 mm lastulevyruuveja
• EPDM-nauhaa (tai pyöränkumi)
• Puuöljyä
• Korjausmaalia

Vie aikaa

Varaa hankkeeseen viikonloppu. Korkealla työskentely vie aina hieman enemmän aikaa.

Hinta

Noin 230 € /taloon, jossa tuulilautojen pituus on noin 24 metriä.

Vaikeusaste

Siisti työnjälki edellyttää tarkkuutta, joten kokemus tee itse -töistä on hyödyksi.

Piirustus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …