Helppo
Vaikea

Lähes kaikissa taloissa on tuulilaudat. Ne peittävät katon päädyt ja suojaavat kattoruoteita sateelta ja lumelta. Tuulilautojen päälle on usein vielä asennettu peltinen tai puinen peitelauta, ellei kattolinja jatku hieman tuulilautojen yli ja estä näin sadevettä pääsemästä tuulilautojen taakse.

Rakenteesta huolimatta vahinko voi tapahtua, jos sadevesi pääsee tuulilautojen taakse, koska peitelauta ei enää ole tiivis. Seuraukset voivat tulla kalliiksi. Muutamassa kuukaudessa kattoruoteiden päät alkavat lahota ja myös päädyn räystäslaudat vaurioituvat.

Tuulilautoja ja peitelautoja on hankala korjata. Katosta maahan on usein monta metriä, ja jos tuulilaudat joudutaan vaihtamaan, tarvitaan telineet ja turvavaljaat. Tämän vuoksi kannattaa tarttua pitkäkestoiseen ratkaisuun, jonka nyt esittelemme. Tuulilaudat voi suojata kuitusementtilaudoista tehdyllä kotelolla sekä ulko- että päällyspuolelta. Tuulilautoihin kiinnitettävät ohuet kuitusementtilaudat kestävät nimittäin karmeimpiakin kelejä, eikä niitä tarvitse maalata vuosikymmeniin. Tässä esiteltävä korjaussuunnitelma on kuluiltaan siis vain kertainvestointi.

Kun turvavaljaat on varastoitu ja vuokratelineet palautettu, tuloksista voi hyvillä mielin nauttia vuosikaudet.